Co przygotować na urodziny, imprezę?

3 marca 2021

Co przygotować na urodziny, imprezę?

Sylwester w domu

Menu na urodziny w domu

Często od znajomych dostaje pytania: co przygotować na parapetówkę?, co przygotować na urodziny?  W pierwszej chwili zawsze mam pustkę w głowie, czuję na sobie dużą presję, że przecież muszę podpowiedzieć coś prostego, lecz jednocześnie błyskotliwego i efektownego. I, jak się może już domyślać, stoję jak ten kołek!

Dlatego stwierdziłam, że warto byłoby zebrać w jednym miejscu wszystkie przekąski urodzinowe, imprezowe. Przyda się to zarówno Tobie, jak i mi. Bo teraz, jak znów dostanę takie pytanie (a dostanę na pewno, heloł, sylwester się zbliża), to powiem: a wiesz, na mojej stronie zrobiłam taki zestaw, podam Ci linka. Nie dość, że zabłysnę, to jeszcze wykażę się profesjonalizmem, prawda?

Poniżej znajdziesz linki do przepisów przekąski na ciepło czy przystawki zimne. Każdy opatrzyłam komentarzem, dzięki czemu od razu zorientujesz się, czy jest to przepis dla Ciebie. Zdradzę też, że znajdziesz tu kilka imprezowych hitów, dzięki którym przygotowanie menu na urodziny nie będzie problemem.

Przystawki zimne na imprezę

  • Hummus z suszonymi pomidorami – możesz zrobić grzanki z hummusem lub podać samą pastę, a do niej warzywne paluszki.
  • Ser z ziemniaka – to coś dla wege freaków. Świetne do grissimi.
  • Bruschetta z pomidorkami – klasyk włoskiej kuchni, u mnie na prawie każdej imprezie. Tylko pomidorki trzeba położyć na grzanki przed podaniem.
  • Roladki z cukinii – do bruschetty koniecznie podaj roladki z cukinii. Możesz je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • Tapenada – kolejna pyszna pasta na kanapki lub grzanki.
  • Pesto z suszonych pomidorów – dip idealnie pasujący do bagietki. U mnie na imprezach robi furorę, a Ty wcześniej zrobisz go… w 5 min.
  • Popcorn – niezastąpiona przekąska na każdej imprezie. Sprawdź, jak zrobić idealny popcorn.
  • Orzeszki w miodzie – chcesz, aby Twoi goście mieli co chrupać? Właśnie masz odpowiedź. Przy okazji przekonaj się, dlaczego lepiej samodzielnie zrobić orzeszki niż kupować.
  • Pasta z łososia – podana na krakersach jest szybką i pyszną przekąską, która błyskawicznie znika ze stołu.
  • Chlebek maczany w oliwie smakowej – super, jako przystawka, a do tego błyskawiczne do zrobienia.
  • Grzanki z pesto i krewetkami – czy ja kiedyś nie pisałam, że moje pesto jest uniwersalne (przepis – patrz wyżej)?
  • Ślimaki z ciasta francuskiego – prawdziwy HIT, zgapiony od przyjaciółki. 5 składników, 5 min przygotowań i kolejne 25 min w piekarniku! Można podawać też na ciepło.
  • Tapas – mam kilka pomysłów na hiszpańskie tapas, które są równie efektowne, co błyskawiczne. Tym jednym sposobem zapełnisz cały imprezowy stół!
  • Rozmarynowe ciasteczka ze smakowym olejem – aromatyczne, kruche ciasteczka, których nie da się zepsuć i ostry olej czosnkowy z chilli – to przepis na udaną przekąskę. Ciasteczek szukaj we wpisie – znajdziesz je pod pesto z kolendry.
Przekąski imprezowe
Hiszpańskie tapas
Koreczki imprezowe
Krążki cebulowe

imprezowe Przekąski na ciepło

  • Sos serowy do nachos – tę przekąskę przygotujesz w niecałe 10 min! Choć znika równie szybko… Ale za to masz pewność, że każdemu zasmakuje.
  • Muffinki pizzowe – podane na ciepło, z pewnością szybko znikną ze stołu. Tylko pamiętaj, żeby wstawić je do piekarnika dopiero, jak przyjdą goście.
  • Paszteciki z indyka – tu chyba nie mam nic do dodania. Po prostu są pyszne i sycące, a użycie ciasta francuskiego sprawia, że również szybkie w przygotowaniu.
  • Sajgonki z piekarnika – możesz przygotować je wcześniej, a do piekarnika włożyć, jak przyjdą goście. Tylko nie kładź jednej sajgonki na drugą, bo się skleją.
  • Tarta francuska z cukinią – super szybka, super prosta. Może być podana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
  • Frytki – impreza bez frytek, to nie impreza. Przygotuj je w wersji pieczonej, to unikniesz zapachu smażonego oleju w domu.
  • Tost z halloumi – to szybka przekąska, a do tego efektowna. Tosty można pokroić w trójkąty.
  • Camembert  z piekarnika – przystawka na ciepło, która robie się (prawie) sama, a do tego wszyscy ją lubią. Na co więc czekasz?
  • Grzanki caprese – mój ostatni faworyt, znikają tak szybko, że nie nadążam z produkcją. A to tylko pieczywo, mozzarella i pomidorki.
  • Pizza – bez niej nie może być imprezy! A może by tak zrobić domową?
  • Chlebek ziołowy do odrywania – HIT wśród moich znajomych, w prosty sposób można go zrobić w ilościach hurtowych (wystarczy podwoić porcję). Pyszne smakuje z czerwonym pesto.
  • Zapiekane bułki z serem – szybka przekąska, której nikt się nie oprze i którą możesz modyfikować według moich wskazówek. Grzanki z serem z piekarnika przygotujesz wcześniej i upieczesz, gdy przyjdą goście.
  • Mini tarty z ciasta francuskiego – 3 składniki, 5 min i kolejne 15 w piekarniku – tylko tyle potrzeba, aby je zrobić. Równie pysznie smakują na zimno.
  • Krążki cebulowe – nie będę oszukiwać, nie jest to najszybsza przekąska, ale za to mam wskazówki, co zrobić, aby onion ringsy wyszły chrupiące;
  • Grzanki z kozim serem i truskawkami w occie balsamicznym – letni must have, do przygotowania w 15 min, zarówno w domu, jak i… na grillu.
  • Figi z kozim serem – jesienna przekąską do zrobienia w 5 min (+ 10 na pieczenie). Koniecznie podawaj na grzance, może z dodatkiem prosciutto?
  • Grzanka z kurkami i oscypkiem – kolejna jesienna propozycja, i kolejna grzanka, tym razem z kurkami i serem wędzonym. Zrobisz ją w kilkanaście minut.

Sycące dania na imprezę

  • Pulled pork – klasyk każdej imprezy. Można z niego przyrządzić szybką kanapkę, sycącego burgera lub, gdy masz więcej czasu i chęci, bułeczki bao.
  • Burger z szarpanymi boczniakami – od razu mam kontrpropozycję dla tych, co mięsa nie jedzą, czyli szarpane boczniaki. Burgery możesz przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce (lub na balkonie…) i tylko podgrzać w piekarniku.
  • Bułeczki bao z krewetkami – tej propozycji nikt się nie oprze. Znajdziesz tu też przepis na same bułeczki, jeśli chciałbyś się pokusić o wersję z pulled porkiem.
  • Focaccia – włoski klasyk. Można kawałki pieczywa maczać w oliwie lub zrobić z niego wypaśne kanapki na ciepło.
  • Lasagne wegetariańska – potrawa idealna! Całość możesz przygotować nawet dzień wcześniej, w naczyniu do zapiekania i tylko włożyć do piekarnika w trakcie spotkania.
  • Pizza – klasyczna, włoska pizza – kto by się jej oparł? Na pewno nie ty!
  • Pita z falafelami – kolejna propozycja dla wegetarian, tym razem z porządną porcją świeżych warzyw i z falafelami w nieco zdrowszej odsłonie, bo pieczonymi.
  • Meksykańskie tacos – to ostra propozycja dla fanów meksykańskiej kuchni, która ma tę zaletę, że jest idealną porcją na raz, do wzięcia do ręki.
  • Chili con carne z nachosami – a skoro o meksykańskiej kuchni była mowa, sprawdź przepis na nachosy zapiekane z chili, które możesz zrobić w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.
Pizza bianco
Panzanella

Sałatki na imprezę

  • Sałatka BLT – dobra propozycja, gdy impreza jest zakrapiana alkoholem, ponieważ sałatką jest bardzo sycąca. I nikt nią nie pogardzi.
  • Sałatka z kebabem – zdrowa wersja popularnego fast foodu. Ale nikt nią nie pogardzi, a już zwłaszcza panowie.
  • Panzanella – błyskawiczna, prosta sałatka, która dodatkowo efektownie wygląda. Czego chcieć więcej?
  • Cezar z łososiem – sałatka z serii tych szybkich i pysznych. Must have na każdej imprezie, tylko grzanki i sos radzę dodać bezpośrednio przed podaniem.
  • Sałatka ze szparagami – nie może jej zabraknąć na żadnym wiosenno-letnim spotkaniu, zwłaszcza przy grillu.
  • Sałatka z panierowanymi boczniakami – kto nie lubi panierowanych boczniaków a’la schabowy? Ja nie znam takiej osoby, nieważne czy wege, czy mięsożernej. Dlatego ta sałatka na pewno zasmakuje Twoim gościom.

szybkie słodycze

  • Mus czekoladowy – ten przepis jest bardzo prosty, lecz jednocześnie efektowny. Do tego wygląda hipstersko, gdy podasz go, tak jak ja, w słoiczkach.
  • Ciasteczka z czekoladą – to mój HIT! Są super szybkie, pyszne i z niewielu składników. Tylko koniecznie podwój ilość składników, bo na pewno szybko znikną ze stołu.
  • Daktylowe kulki mocy – jeśli wśród Twoich znajomych są freaki zdrowego odżywiania, to na pewno sięgną po daktylowe kulki mocy. A Ty się przy nich nie narobisz. Idealny układ, prawda?
  • Orzechowe kulki mocy – odmiana kulek daktylowych, wzbogacona o masło orzechowe i orzechy. Moi znajomi robią je nałogowo!
  • Tartaletki z budyniem i malinami – gotowo mini tarty, budyń, owoce, 10-15 min i zero umiejętności – tyle Ci potrzeba, aby przygotować ten deser.
  • Eton mess z owocami – prosty, efektowny i można przygotować go wcześniej. Czy może być coś lepszego?
Tartaletki z owocami
Różowy drink z prosecco

Napoje: drinki, lemoniady

  • Czekolada na gorąco – masz niepijących znajomych? Uracz ich czekoladą na gorąco – szybko się przekonasz, że będzie to strzał w dziesiątkę.
  • Herbata zimowa – zimą liczy się tylko herbatka, a tę wersję miałam już okazję przetestować na znajomych. I dodam tylko, że szukali u mnie na stronie przepisu jeszcze zanim go opublikowałam.
  • Lemoniada arbuzowa – latem to must have! Nic więcej dodawać nie trzeba.
  • Aperol spritz – to mój faworyt. Idealny, orzeźwiający włoski drink. Jestem mistrzynią w jego przygotowywaniu, więc możesz mieć pewność, że mój przepis jest sprawdzony. I to wielokrotnie.
  • Lemoniada rabarbarowa – kolejny letni klasyk. Lekko kwaśna, lekko słodka – każdemu zasmakuje.
  • Drink z wódką i ogórkiem – wracamy do alkoholowych drinków. Ten jest prosty, szybki i orzeźwiający – obok Aperol Spritza to moja ulubiona propozycja.
  • Cuba libre – to prosty i szybki drink z rumem, do przygotowania z trzech składników.
  • Vodka sour – błyskawiczny drink na bazie trzech składników: wódki, soku z cytryny i syropu cukrowego. Na pewno niejednego zaskoczy.
  • Lemoniada  cytrynowa z marakują – idealna propozycja do letniego menu na urodziny. Marakuja sprawia, że to wcale nie taka zwykła lemoniada.

menu na urodziny - jak opracować?

No dobra, pomysły na menu na urodziny już masz, ale co wybrać? Jak opracować? Zdradzę Ci kilka moich sposobów.

Skupiam się przede wszystkim na zimnych/ciepłych przekąskach. W przypadku zimnych sprawa jest prosta. Jeśli chodzi o ciepłe, to staram się zaplanować takie, które można przygotować wcześniej i w trakcie imprezy wrzucić do piekarnika, jak sajgonki, czy grzanki z kozim serem. Dzięki temu nie spędzam zbyt wiele czasu w kuchni w trakcie spotkania (u mnie nie jest to aż taki problem, bo mieszkanie mam małe, a kuchnia wychodzi na salon, ale pamiętam z imprez rodzinnych, jak gospodyni/gospodarz znikali na pół imprezy w drugiej części mieszkania).

Zwykle staram się robić jeszcze jeden deser (ciasto lub coś w pucharkach) i jedno danie “główne”, najbardziej sycące. Ze względu na warunki mieszkaniowe (nie mam dużego stołu, jak w jadalni), nigdy nie robię typowego obiadu. Najlepiej sprawdzają się u mnie rzeczy, które można jeść… rękoma, na talerzu, czyli tacos, chilli con carne, czy bułki bao. Wybór dania zależy głównie od tego, ile osób będzie, a także, ile mam czasu na jego przygotowanie. 

Menu na urodziny opracowane? W takim razie czas na logistykę. I tutaj ja mam dwie drogi. Jeśli impreza nie jest duża i długa (po prostu spotykamy się ze znajomymi na planszówki), to zwykle robię 2/3 dania i pilnuje tylko tego, czy coś ma być na ciepło, czy nie. W przypadku urodzin, okazji typu sylwester, sprawa się komplikuje.

W pierwszej kolejności przygotowuje menu na urodziny i od razu na jego podstawię listę zakupów. Na zakupy zawsze jadę dzień wcześniej, aby wszystko zrobić na spokojnie.

Następnie wszystkie dania spisuje i określam, w jakiej kolejności mam je zrobić. To, co się da (i ja mam na to czas), gotuję dzień wcześniej, wieczorem. Czasami może to być cała potrawa (np. pesto z czerwonych pomidorów), a czasami jedynie jej część (np. masło czosnkowe do chlebka ziołowego lub farsz do tarty). Pozostałe dania robię już w dniu spotkania, zaczynając od tego, co jest najbardziej czasochłonne (przykładowo, gdy chilli con carne się gotuje, ja w tym czasie mogę zabrać się za coś innego).

I tutaj bardzo pomocne jest rozpisanie wszystkiego z zaznaczeniem, co ma być gotowane/pieczone/smażone na bieżąco, aby móc potem wykreślać/zaznaczać, co jest gotowe. Szczególnie jeśli tylko część potrawy można przygotować wcześniej, ale całość składa się już w trakcie urodzin.

Przy większych imprezach sprawdza się u mnie wypisanie każdej potrawy i jej składników/elementów na osobnych karteczkach samoprzylepnych, które naklejam na fronty mebli kuchennych. Jak coś zrobię, ściągam karteczkę i z głowy. Zwykle wtedy układam je też w takiej kolejności, w jakiej chcę zrobić danie i jak w trakcie pojawi się jakaś awaria, zawsze szybko mogę się zreorganizować, przekładając kartki.

I to tyle, jeśli chodzi o moje menu na urodziny/imprezy. A Ty masz jakieś przetestowane sposoby?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *