Co przygotować na urodziny, imprezę?

21 listopada 2019

Co przygotować na urodziny, imprezę?

Często od znajomych dostaje pytania: co przygotować na parapetówkę?, co przygotować na urodziny? W pierwszej chwili zawsze mam pustkę w głowie, czuję na sobie dużą presję, że przecież muszę podpowiedzieć coś prostego, lecz jednocześnie błyskotliwego i efektownego. I, jak się może już domyślać, stoję jak ten kołek!

Dlatego stwierdziłam, że warto byłoby zebrać w jednym miejscu wszystkie przekąski urodzinowe, imprezowe. Przyda się to zarówno Tobie, jak i mi. Bo teraz, jak znów dostanę takie pytanie (a dostanę na pewno, heloł, sylwester się zbliża), to powiem: a wiesz, na mojej stronie zrobiłam taki zestaw, podam Ci linka. Nie dość, że zabłysnę, to jeszcze wykażę się profesjonalizmem, prawda?

Poniżej znajdziesz linki do przepisów przekąski na ciepło czy przystawki zimne. Każdy opatrzyłam komentarzem, dzięki czemu od razu zorientujesz się, czy jest to przepis dla Ciebie. Zdradzę też, że znajdziesz tu kilka imprezowych hitów.

Jedzenie imprezowe

Przystawki zimne

  • Hummus z suszonymi pomidorami – możesz zrobić grzanki z hummusem lub podać samą pastę, a do niej warzywne paluszki.
  • Ser z ziemniaka – to coś dla wege freaków. Świetne do grissimi.
  • Bruschetta z pomidorkami – klasyk włoskiej kuchni, u mnie na prawie każdej imprezie. Tylko pomidorki trzeba położyć na grzanki przed podaniem.
  • Roladki z cukinii – do bruschetty koniecznie podaj roladki z cukinii. Możesz je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • Tapenada – kolejna pyszna pasta na kanapki lub grzanki.
  • Pesto z suszonych pomidorów – dip idealnie pasujący do bagietki. U mnie na imprezach robi furorę, a Ty wcześniej zrobisz go… w 5 min.
  • Popcorn – niezastąpiona przekąska na każdej imprezie. Sprawdź, jak zrobić idealny popcorn.
  • Orzeszki w miodzie – chcesz, aby Twoi goście mieli co chrupać? Właśnie masz odpowiedź. Przy okazji przekonaj się, dlaczego lepiej samodzielnie zrobić orzeszki niż kupować.
Przekąski na imprezę

Przekąski na ciepło

  • Muffinki pizzowe – podane na ciepło, z pewnością szybko znikną ze stołu. Tylko pamiętaj, żeby wstawić je do piekarnika dopiero, jak przyjdą goście.
  • Paszteciki z indyka – tu chyba nie mam nic do dodania. Po prostu są pyszne i sycące, a użycie ciasta francuskiego sprawia, że również szybkie w przygotowaniu.
  • Sajgonki z piekarnika – możesz przygotować je wcześniej, a do piekarnika włożyć, jak przyjdą goście. Tylko nie kładź jednej sajgonki na drugą, bo się skleją.
  • Tarta francuska z cukinią – super szybka, super prosta. Może być podana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
  • Frytki – impreza bez frytek, to nie impreza. Przygotuj je w wersji pieczonej, to unikniesz zapachu smażonego oleju w domu.
  • Tost z halloumi – to szybka przekąska, a do tego efektowna. Tosty można pokroić w trójkąty.

Sałatki

  • Sałatka BLT – dobra propozycja, gdy impreza jest zakrapiana alkoholem, ponieważ sałatką jest bardzo sycąca. I nikt nią nie pogardzi.
  • Sałatka z kebabem – zdrowa wersja popularnego fast foodu. Ale nikt nią nie pogardzi, a już zwłaszcza panowie.
  • Panzanella – błyskawiczna, prosta sałatka, która dodatkowo efektownie wygląda. Czego chcieć więcej?
  • Cezar z łososiem – sałatka z serii tych szybkich i pysznych. Must have na każdej imprezie, tylko grzanki i sos radzę dodać bezpośrednio przed podaniem.

szybkie słodycze

  • Mus czekoladowy – ten przepis jest bardzo prosty, lecz jednocześnie efektowny. Do tego wygląda hipstersko, gdy podasz go, tak jak ja, w słoiczkach.
  • Ciasteczka z czekoladą – to mój HIT! Są super szybkie, pyszne i z niewielu składników. Tylko koniecznie podwój ilość składników, bo na pewno szybko znikną ze stołu.
  • Daktylowe kulki mocy – jeśli wśród Twoich znajomych są freaki zdrowego odżywiania, to na pewno sięgną po daktylowe kulki mocy. A Ty się przy nich nie narobisz. Idealny układ, prawda?

Napoje

  • Czekolada na gorąco – masz niepijących znajomych? Uracz ich czekoladą na gorąco – szybko się przekonasz, że będzie to strzał w dziesiątkę.
  • Herbata zimowa – zimą liczy się tylko herbatka, a tę wersję miałam już okazję przetestować na znajomych. I dodam tylko, że szukali u mnie na stronie przepisu jeszcze zanim go opublikowałam.
  • Lemoniada arbuzowa – latem to must have! Nic więcej dodawać nie trzeba.
  • Aperol spritz – to mój faworyt. Idealny, orzeźwiający włoski drink. Jestem mistrzynią w jego przygotowywaniu, więc możesz mieć pewność, że mój przepis jest sprawdzony. I to wielokrotnie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *