Czy wódka z sokiem z cytryny może smakować? Nigdy bym w to nie uwierzyła, gdybym nie spróbowała wódka sour (vodka sour, jak kto woli), jednocześnie nie wiedząc, co jest w środku. Choć od razu zaznaczę, że jest to przepis bez jajka – w klasycznej wersji wódka sour/whisky sour (drink, od którego wziął się ten pomysł), robi się z białkiem. Ja takiego nie piłam i znając ten przepis, nie widzę potrzeby, aby to zmieniać.
Ale już tak przechodząc do konkretów. Ten drink z wódką i sokiem z cytryny jest orzeźwiający, nie czuć w nim alkoholu. Dodatkowo jest stosunkowo mało kaloryczny, szczególnie w porównaniu do drinków na bazie różnych soków i likierów. Oprócz tego jest szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. I niech cię nie zmyli ta ilość akcesoriów barmańskich na zdjęciu – pożyczyłam je od kolegi (zawodowego barmana) na potrzeby zdjęcia, w domu natomiast posiłkując się klasycznym zestawem, czyli zwykłym kieliszek do odmierzania składników i słoikiem, który pełnił rolę shaker’a.
Na koniec mam jeszcze jedną uwagę – podaje proporcje na 1 drinka, aczkolwiek polecam zrobić od razu więcej soku z cytryny i syropu cukrowego (przepis pod zdjęciem).
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 5 min
Wódka sour kalorie: 185 kcal
Składniki na wódka sour
- 50 ml wódki
- 30 ml syropu cukrowego
- 30 ml soku z cytryny*
- kostki lodu
drink wódka sour - przepis
- Do shakera (lub słoika) włóż kilka kostek lodu, wlej wódkę, syrop cukrowy i sok z cytryny.
- Wstrząsaj całość przez ok. 20 sek. i przelej do szklanki wypełnionej do połowy kostkami lodu.
* Sok z cytryny możesz wycisnąć ręcznie lub w wyciskarce/sokowirówce. Jeśli korzystasz z pierwszej opcji, przelej go przez sitko, aby pozbyć się miąższu.
You must be logged in to post a comment.