Wiesz, jakie są 3 magiczne składniki na wzmocnienie odporności? To:
- imbir;
- kurkuma;
- miód.
Dodaj do tego jeszcze cytrynę, a shot z imbiru i kurkumy na przeziębienie będziesz mieć gotowy. Wiesz, co jest w tym najlepsze? Sok z imbiru jest ekspresowy w przygotowaniu, dodatkowo możesz go przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku, do tygodnia. Wystarczy, że codziennie rano wypijesz jednego shota imbirowego, a zadbasz o swoją odporność w sezonie jesienno-zimowym – pod przepisem podaje, jakie właściwości ma każdy z tych składników, więc możesz sam się o tym przekonać.
I nie martw się, jeśli nie uda Ci się kupić świeżego kłącza kurkumy – wiem, że nie jest to zawsze łatwodostępny produkt. Równie dobrze sprawdzi się kurkuma mielona.
A jeśli masz już wszystkie składniki, to nie czekaj, tylko zobacz, jak zrobić shot imbirowy.
PS. Shot z imbiru i kurkumy ponoć jest też świetny na pobudzenie. Jednak mi, jako kawoholiczce, bardzo trudno jest to ocenić…
Składniki na shot z imbiru
- 3 cytryny
- 50 g kłącza świeżego imbiru
- 50 g kłącza świeżej kurkumy/2 łyżeczki sproszkowanej
- 1 łyżka miodu
shot imbirowy - wersja wyciskana
Obierz cytrynę, podziel na ćwiartki. Imbir i kurkuma mogą być nieobrane. Wyciśnij z nich sok w wyciskarce, na koniec dodaj miodu i dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
Wskazówka: jeśli używasz sproszkowanej kurkumy, wsyp ją do soku z imbiru i cytryny.
shot z imbiru i kurkumy - wersja z blenderem
- Obierz cytrynę, imbir i kurkumę. Użyj do tego rękawiczek jednorazowych, bo kurkuma mocno barwi ręce. Polecam też robić to na talerzu, z niego najłatwiej zejdą ewentualne plamy.
- Przełóż wszystkie składniki do wysokiego pojemnika, wlej ok. 50 ml wody. Zblenduj całość na wysokich obrotach przez kilka minut, aż uzyskasz w miarę gładki sok.
- Shot z imbiru można pić z owocowymi cząstkami, aczkolwiek imbir pozostawia „niteczki”. Dlatego całość warto przelać i przecisnąć przez gazę, uzyskując tym samym gładki i klarowny sok.
Co na odporność? Imbir, kurkuma, miód
Imbir – posiada właściwości przeciwzapalne. Zawarte w nim olejki eteryczne działają przeciwbólowo, hamują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów. To znany od lat naturalny sposób na wzmocnienie odporności oraz walkę z przeziębieniem.
Kurkuma – zawarta w niej kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Hamuje namnażanie się wirusów, łagodzi stany zapalne oraz towarzyszący im ból. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom bakteryjnym.
Miód – wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Dostarcza witaminę A, C i E, jest naturalnym środkiem wspomagającym system odpornościowy.
Cytryna – stanowi dobre źródło witaminy C (choć, wbrew pozorom, wcale nie jest jej aż tak dużo), a także rutyny, która zapobiega utracie witaminy C.
Pasta z kurkumy – jak zrobić?
Jeśli nie masz świeżej kurkumy, do imbirowego shota możesz dodać sproszkowaną lub w formie pasty. Pasta z kurkumy jest szybka i prosta w przygotowaniu, można ją przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Sprawdzi się nie tylko jako składnik soku na odporność, ale także jako dodatek do różnych dań, przede wszystkim azjatyckich.
Aby zrobić pastę z kurkumy, potrzebujesz:
- 3 płaskich łyżek kurkumy w proszku;
- ½ szklanki wody.
Zagotuj wodę w małym garnku z grubym dnem, po czym dodaj do niej kurkumę. Lekko gotuj na małym ogniu, mieszając przez ok. 8 min. Jeśli pasta okaże się zbyt gęsta (obawiasz się, że zacznie się przypalać), dodaj wody.
Dzień dobry, czy te shoty można pasteryzować?
Tak, ale trzeba trzymać je w lodówce. Pozdrawiam 🙂
Hej! Planuję zrobić wersję z blenderem. Na ile porcji to podzielić? Albo ile będzie optymalnie?
Ja dzielę shoty na niewielkie porcje, dosłownie takie, jak słoiczki na zdjęciu (czyli jakieś 30-35 ml) – to jest dość intensywne, trudno wypić więcej 😉
U mnie od jesieni do wiosny królują tego typu shoty. Odkąd mam wyciskarkę do cytrusów ariete i robię takie cuda, naprawdę nie choruję!
Super! Mi też to sporo daje, jednak połączenie imbiru, kurkumy i cytryny bardzo wspiera odporność 🙂