Wyobraź sobie taką sytuację: jest wieczór. Na dworze mróz, ale Ty jesteś w domu, pod ciepłym kocykiem. W ręku trzymasz książkę lub oglądasz świąteczny film. Do pełni szczęścia brakuje Ci już tylko… gęstej czekolady do picia. Co teraz?
Masz sporo szczęścia, bo, jako że powyższą historię znam z własnego doświadczenia, to podpowiem Ci, jak zrobić gorącą czekoladę do picia, nie tracąc przy tym cennych minut na czytanie książki.
Co więcej, mam aż dwa przepisy na gorącą czekoladę! Jeden z nich jest podstawowy (choć z dodatkiem chilli), a drugi kokosowy. I co tu dużo pisać, polecam oba! I jakby tego było mało, mam dla Ciebie propozycję na pewną modyfikację. Moja domowa czekolada na gorąco gęsta jest robiona z czekolady gorzkiej. Możesz jednak użyć mlecznej, a nawet białej! Taka wersja jest słodsza, dlatego nie dodawaj wtedy cukru, tak jak jest w przepisie.
No dobra, ale żeby nie trzymać Cię już dłużej w niepewności, sprawdź, jak zrobić czekoladę do picia.
Czekolada na gorąco – kcal, makroskładniki
Podawanie kalorii i makroskładników w przypadku czekolady na gorąco jest lekką profanacją, ale, skoro robię tak dla każdego przepisu, to niech będzie.
Jedna porcja czekolady na gorąco z chilli ma 391 kcal i ok.:
- 7 g białka;
- 28 g tłuszczu;
- 27 g węglowodanów.
Natomiast kokosowa czekolada do picia w jednej porcji ma 413 kcal i ok.:
- 4 g białka;
- 32 g tłuszczu;
- 25 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2*
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 391
Składniki
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
- 100 g śmietany 30%
- 250 g mleka
- 1-2 łyżki cukru (wg uznania)
- szczypta chilli
Czekolada do picia – przepis podstawowy
- Do garnuszka wlej mleko, śmietanę, dodaj cukier i chilli. Zagotuj, uważając, aby mleko się nie przypaliło.
- Gdy mleko ze śmietaną się zagotują, zmniejsz ogień i dodaj podzieloną na kosteczki czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści.
Składniki
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
- 100 g śmietany 30%
- 250 g mleka kokosowego light** (jak najwięcej stałej części)
- 1-2 łyżki cukru (wg uznania)
- wiórki kokosowe
Przepis na gorącą czekoladę kokosową
- Do garnuszka wlej mleko kokosowe, śmietanę, dodaj cukier. Zagotuj.
- Gdy mleko kokosowe ze śmietaną się zagotują, zmniejsz ogień i dodaj podzieloną na kosteczki czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści.
- Czekoladę podawaj posypaną wiórkami kokosowymi.
* Gęsta czekolada do picia jest sycąca, szybko zaspokaja ochotę na słodkości, dlatego sugeruję, aby z podanych proporcji rozlać napój do dwóch kubeczków i podzielić się nim z kimś bliskim. Idealnie nadadzą się do tego filiżanki Homeandpassion, które oprócz odpowiedniej wielkości, są też śliczne. PS. Ale nie będę Cię oceniać, jeśli jednak całość wypijesz sam/-a 🙂
** Często dostaję o to pytania, więc od razu napiszę, że mleko kokosowe light jest w stałej ofercie Lidla.
You must be logged in to post a comment.