Przepis na gorącą czekoladę

17 grudnia 2021

Przepis na gorącą czekoladę

Wyobraź sobie taką sytuację: jest wieczór. Na dworze mróz, ale Ty jesteś w domu, pod ciepłym kocykiem. W ręku trzymasz książkę lub oglądasz świąteczny film. Do pełni szczęścia brakuje Ci już tylko… gęstej czekolady do picia. Co teraz?

Masz sporo szczęścia, bo, jako że powyższą historię znam z własnego doświadczenia, to podpowiem Ci, jak zrobić gorącą czekoladę do picia, nie tracąc przy tym cennych minut na czytanie książki.

Co więcej, mam aż dwa przepisy na gorącą czekoladę! Jeden z nich jest podstawowy (choć z dodatkiem chilli), a drugi kokosowy. I co tu dużo pisać, polecam oba! I jakby tego było mało, mam dla Ciebie propozycję na pewną modyfikację. Moja domowa czekolada na gorąco gęsta jest robiona z czekolady gorzkiej. Możesz jednak użyć mlecznej, a nawet białej! Taka wersja jest słodsza, dlatego nie dodawaj wtedy cukru, tak jak jest w przepisie.

No dobra, ale żeby nie trzymać Cię już dłużej w niepewności, sprawdź, jak zrobić czekoladę do picia.

Czekolada na gorąco – kcal, makroskładniki

Podawanie kalorii i makroskładników w przypadku czekolady na gorąco jest lekką profanacją, ale, skoro robię tak dla każdego przepisu, to niech będzie.

Jedna porcja czekolady na gorąco z chilli ma 391 kcal i ok.:

  • 7 g białka;
  • 28 g tłuszczu;
  • 27 g węglowodanów.

Natomiast kokosowa czekolada do picia w jednej porcji ma 413 kcal i ok.:

  • 4 g białka;
  • 32 g tłuszczu;
  • 25 g węglowodanów.

Ilość porcji: 2*

Czas przygotowania: 10 min

Kalorie: 391

Składniki

Czekolada do picia – przepis podstawowy

  1. Do garnuszka wlej mleko, śmietanę, dodaj cukier i chilli. Zagotuj, uważając, aby mleko się nie przypaliło.
  2. Gdy mleko ze śmietaną się zagotują, zmniejsz ogień i dodaj podzieloną na kosteczki czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści.

Składniki

Przepis na gorącą czekoladę kokosową

  1. Do garnuszka wlej mleko kokosowe, śmietanę, dodaj cukier. Zagotuj.
  2. Gdy mleko kokosowe ze śmietaną się zagotują, zmniejsz ogień i dodaj podzieloną na kosteczki czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Czekoladę podawaj posypaną wiórkami kokosowymi.

* Gęsta czekolada do picia jest sycąca, szybko zaspokaja ochotę na słodkości, dlatego sugeruję, aby z podanych proporcji rozlać napój do dwóch kubeczków i podzielić się nim z kimś bliskim. Aczkolwiek, nie będę ukrywać, znam osoby, które spokojnie wypiłyby ją całą i jeszcze poprosiły o dokładkę. Decyzja należy do Ciebie.

** Często dostaję o to pytania, więc od razu napiszę, że mleko kokosowe light jest w stałej ofercie Lidla.

Czekolada do picia
Czekolada na gorąco

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Po nocach śni Ci się beza Pavlova z mascarpone i owocami? To marzenie jest w zasięgu Twojej ręki! Przedstawiam przepis na deser Pavlova z mascarpone, który został WIELOKROTNIE przetestowany przez… mojego narzeczonego.

Shot z imbiru i kurkumy

Shot z imbiru i kurkumy

Chcesz poznać prosty sposób na wzmocnienie odporności? Sprawdź, jak zrobić shot imbirowy. Imbir, kurkuma i miód to trzy magiczne składniki o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych – zobacz, jak je połączyć w prosty shot na odporność.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *