Beza Pavlova z mascarpone i owocami

30 września 2019

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Jakie przepisy na ciasta lubisz najbardziej? Klasyczne? A może bardziej efektowne, np. torty czy desery z kremami? U mnie wygrywa zdecydowanie to pierwsze, więc za tort Pavlova odpowiedzialny jest… Piotrek. I dziś właściwie będzie przepis gościnny, ponieważ to on jest jego twórcą.

Co też świetnie pokazuje, że beza Pavlova nie jest tak trudna w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać. W końcu z sukcesem robi ją osoba, która z wypiekami ma tyle wspólnego, co ja z budownictwem, czyli nic. Wszystko to tak naprawdę kwestia precyzji i wprawy.

Choć już za pierwszym razem beza Pavlovej wyszła mu przepyszna! Ale on, jak się uprze na jakieś danie, to potem cały czas je udoskonala i w końcu przyszedł ten moment, kiedy mogę opisać krok po kroku, jak zrobić bezę Pavlova.

Tylko mam uwagę – choć sama zwykle jestem fanką robienia wszystkiego na oko, intuicyjnego działania w kuchni, to w tym wypadku radziłabym dokładne trzymanie się wskazówek.

I już na sam koniec dodam, że proponujemy klasyczną bezę Pavlova z mascarpone, lecz dobór dodatków (owoców) zależy tylko od Ciebie (i sezonu). Tym razem postawiłam na egzotyczne owoce, czyli granat, figę i marakuję, ponieważ po prostu takie są w sklepach. Ale jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Są orzeźwiające, lekko kwaskowe, dzięki czemu przełamują słodki smak tego deseru z bezami.

Ilość porcji: 4 mini Pavlove, każdą można podzielić na 4 porcje

Czas przygotowania: 3h

Kalorie (na porcję): wolę ni liczyć 😉

Tort bezowy Pavlova – wskazówka

Zanim przejdę do właściwego przepisu na bezę Pavlova, mam kilka praktycznych wskazówek. Na każde białko powinno przypadać 50 g cukru. Standardowo torcik ten robi się z 6 białek, co daje nam łącznie 300 g cukru.

W przepisie na bezy w wersji mini Pavlova (wyszło ich cztery), użyliśmy ośmiu białek, bo… tyle zostało nam z przygotowywania innych potraw (m.in. tego pysznego ravioli).

Składniki

Beza
  • 8 białek
  • 400 g cukru drobnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Krem mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 36%**
  • 400 g mascarpone**
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Beza
  1. Białka włóż do miski, dodaj szczyptę soli.
  2. Zacznij je ubijać, początkowo na wolnych obrotach, aby się napowietrzyły, potem można je przyśpieszyć*.
  3. Gdy białka się ubiją na sztywno (po przewróceniu miski nie będą wypływać), należy powoli dodawać cukier – po jednej łyżce, nieustannie ubijając.
  4. Gdy już cały cukier zostanie zużyty, warto wziąć trochę białek między palce i sprawdzić, czy nie zostały w nim kawałki cukru.
  5. Następnie dodaj sok oraz skórę z cytryny, jeszcze chwilę ubijaj.
  6. Dodaj do białek skrobię kukurydzianą, wymieszaj dokładnie szpatułką (nie mikserem! – to bardzo ważne).
  7. Piekarnik nastaw na 120 stopni, funkcja góra dół z termoobiegiem.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz na nim obrysować koło o wybranej średnicy, aby mieć pewność, że beza będzie mieć odpowiedni kształt.
  9. Włóż bezę do piekarnika, po czym automatycznie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i zmień funkcję na góra/dół.
  10. Piecz bezę 2-2,5 godziny. Po dwóch godzinach obserwuj, czy jest już gotowa – czas pieczenia zależy w dużej mierze od samego piekarnika.
Krem mascarpone​
  1. Wlej śmietanę do miski.
  2. Ubij na sztywno, dodając po jednej łyżce cukru.
  3. Dodaj mascarpone, miksuj całość jeszcze przez chwilę, aż powstanie gładki krem, bez grudek.
Składanie
  1. Bezę przełóż na paterę lub talerz o odpowiedniej średnicy.
  2. Na wierzch nałóż krem mascarpone. Należy to robić delikatnie, szpatułką, aby nie uszkodzić bezy.
  3. Na kremie ułóż ulubione owoce.

* Najlepiej użyć do tego robota kuchennego, ale zwykłym mikserem też się uda – po prostu całość będzie trwała dłużej.

** Muszą być zimne, wcześniej należy je włożyć na kilka godzin do lodówki.

PS. Jak pisałam, autorem przepisu jest Piotrek. Ale wcześniej poprosiłam go o jego spisanie (a właściwie nagranie – polecam aplikację na telefon Google Keep, umożliwia nagrywanie z automatyczną transkrypcją tekstu).

I jako ciekawostkę wrzucam kawałek jego wypowiedzi…

„Po zakończeniu procesu i wytworzeniu bitej śmietany dodajemy 400 g mascarpone.”

Beza Pavlova
Pavlova z mascarpone
Beza Pavlova z mascarpone

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Uwielbiasz czekoladę? Jeśli tak, musisz przetestować ten przepis na mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. To słodycz, której nikt nie potrafi się oprzeć.

Pudding z kaszy manny

Pudding z kaszy manny

Chcesz wiedzieć, jak zrobić deser na szybko? Mam dla Ciebie przepis na błyskawiczny, wegański pudding z kaszy manny. To deser z truskawkami, który odczaruje nudne dania z kaszy manny.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]