Jakie przepisy na ciasta lubisz najbardziej? Klasyczne? A może bardziej efektowne, np. torty czy desery z kremami? U mnie wygrywa zdecydowanie to pierwsze, więc za tort Pavlova odpowiedzialny jest… Piotrek. I dziś właściwie będzie przepis gościnny, ponieważ to on jest jego twórcą.
Co też świetnie pokazuje, że beza Pavlova nie jest tak trudna w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać. W końcu z sukcesem robi ją osoba, która z wypiekami ma tyle wspólnego, co ja z budownictwem, czyli nic. Wszystko to tak naprawdę kwestia precyzji i wprawy.
Choć już za pierwszym razem beza Pavlovej wyszła mu przepyszna! Ale on, jak się uprze na jakieś danie, to potem cały czas je udoskonala i w końcu przyszedł ten moment, kiedy mogę opisać krok po kroku, jak zrobić bezę Pavlova.
Tylko mam uwagę – choć sama zwykle jestem fanką robienia wszystkiego na oko, intuicyjnego działania w kuchni, to w tym wypadku radziłabym dokładne trzymanie się wskazówek.
I już na sam koniec dodam, że proponujemy klasyczną bezę Pavlova z mascarpone, lecz dobór dodatków (owoców) zależy tylko od Ciebie (i sezonu). Tym razem postawiłam na egzotyczne owoce, czyli granat, figę i marakuję, ponieważ po prostu takie są w sklepach. Ale jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Są orzeźwiające, lekko kwaskowe, dzięki czemu przełamują słodki smak tego deseru z bezami.
Ilość porcji: 4 mini Pavlove, każdą można podzielić na 4 porcje
Czas przygotowania: 3h
Kalorie (na porcję): wolę ni liczyć 😉
Tort bezowy Pavlova – wskazówka
Zanim przejdę do właściwego przepisu na bezę Pavlova, mam kilka praktycznych wskazówek. Na każde białko powinno przypadać 50 g cukru. Standardowo torcik ten robi się z 6 białek, co daje nam łącznie 300 g cukru.
W przepisie na bezy w wersji mini Pavlova (wyszło ich cztery), użyliśmy ośmiu białek, bo… tyle zostało nam z przygotowywania innych potraw (m.in. tego pysznego ravioli).
Składniki
Beza
- 8 białek
- 400 g cukru drobnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Krem mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki 36%**
- 400 g mascarpone**
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Beza
- Białka włóż do miski, dodaj szczyptę soli.
- Zacznij je ubijać, początkowo na wolnych obrotach, aby się napowietrzyły, potem można je przyśpieszyć*.
- Gdy białka się ubiją na sztywno (po przewróceniu miski nie będą wypływać), należy powoli dodawać cukier – po jednej łyżce, nieustannie ubijając.
- Gdy już cały cukier zostanie zużyty, warto wziąć trochę białek między palce i sprawdzić, czy nie zostały w nim kawałki cukru.
- Następnie dodaj sok oraz skórę z cytryny, jeszcze chwilę ubijaj.
- Dodaj do białek skrobię ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie szpatułką (nie mikserem! – to bardzo ważne).
- Piekarnik nastaw na 120 stopni, funkcja góra dół z termoobiegiem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz na nim obrysować koło o wybranej średnicy, aby mieć pewność, że beza będzie mieć odpowiedni kształt.
- Włóż bezę do piekarnika, po czym automatycznie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i zmień funkcję na góra/dół.
- Piecz bezę 2-2,5 godziny. Po dwóch godzinach obserwuj, czy jest już gotowa – czas pieczenia zależy w dużej mierze od samego piekarnika.
Krem mascarpone
- Wlej śmietanę do miski.
- Ubij na sztywno, dodając po jednej łyżce cukru.
- Dodaj mascarpone, miksuj całość jeszcze przez chwilę, aż powstanie gładki krem, bez grudek.
Składanie
- Bezę przełóż na paterę lub talerz o odpowiedniej średnicy.
- Na wierzch nałóż krem mascarpone. Należy to robić delikatnie, szpatułką, aby nie uszkodzić bezy.
- Na kremie ułóż ulubione owoce.
* Najlepiej użyć do tego robota kuchennego, ale zwykłym mikserem też się uda – po prostu całość będzie trwała dłużej.
** Muszą być zimne, wcześniej należy je włożyć na kilka godzin do lodówki.
PS. Jak pisałam, autorem przepisu jest Piotrek. Ale wcześniej poprosiłam go o jego spisanie (a właściwie nagranie – polecam aplikację na telefon Google Keep, umożliwia nagrywanie z automatyczną transkrypcją tekstu).
I jako ciekawostkę wrzucam kawałek jego wypowiedzi…
„Po zakończeniu procesu i wytworzeniu bitej śmietany dodajemy 400 g mascarpone.”
Jaka skrobia? W składnikach jest ziemniaczana a w przygotowaniu kukurydziana.
Mały błąd! Do bezy wyłącznie skrobia ziemniaczana 🙂