Kruche ciasteczka z czekoladą

30 września 2019

Kruche ciasteczka z czekoladą

Lubisz włoskie desery? Bo ja… niespecjalnie. Najczęściej mają dla mnie zbyt dużo kremu lub są za twarde (słynne cantuccini). Ale te kruche ciasteczka! Są przepyszne, a do tego robi się je błyskawicznie z małej ilości składników.

Ale po kolei. Ten przepis na ciastka otrzymałam od… włoskiej mamma. Czyli od mamy właścicielki mieszkania, które zarezerwowaliśmy podczas naszego pobytu we Włoszech. Zostaliśmy ugoszczeni kolacją, po której na stole pojawiły się m.in. ciasteczka z czekoladą. Tak naprawdę były jednymi z wielu, ale oboje z Piotrkiem zgodnie uznaliśmy, że są najlepsze. I poprosiliśmy o przepis, który na szczęście nasza gospodyni przetłumaczyła na język angielski.

W moim wydaniu ciasteczka kruche uległy lekkiej modyfikacji, ponieważ ciasto nie chciało się dobrze ugniatać i musiałam użyć więcej masła, co już uwzględniłam w przepisie. Oraz… espresso, które nadało im niepowtarzalnego charakteru.

Takie szybkie desery mogą uratować Cię, gdy nagle zapowiedzą się goście lub gdy… zabraknie Ci pomysłu na prezent. Wystarczy je ładnie zapakować – ja do tego zawsze używam celofanu, który kupuję w kwiaciarni.

Ilość porcji: ok. 25-30 ciasteczek

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie (na porcję): 140 kcal/ciasteczko

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 ml espresso
  • skórka otarta z całej pomarańczy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Czekoladę i orzechy posiekaj.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj, ugniataj, aż ciasto będzie elastyczne.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 0,5 cm*, wytnij w dowolne formy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też odrywać kawałki ciasta i formować je w kulkę, po czym rozgniatać ręką na blaszy,
  5. Wstaw ciasteczka do piekarnika na 15-20 min.
  6. Poczekaj, aż ostygną, wtedy stwardnieją.
* Lepsze są mniejsze, a grubsze ciasteczka.
Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Makaron z pesto i burratą

Makaron z pesto i burratą

Zdradzę ci sekret: w restauracji nigdy nie zamawiam makaronów. Dlaczego? Bo większość z nich jestem w stanie lepiej przygotować w domu. I wiem, możesz powiedzieć, ze to brak skromności, ale jak przetestujesz przepis na makaron z pesto i burratą to przekonasz się, co mam na myśli.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *