Parfait chałwowe

9 października 2019

Parfait chałwowe

Chyba nigdy nie wygram w konkursie na real time marketing. Dlaczego? Bo w październiku dodaję desery na zimno. Ale wszystkiemu winna jest Dominika Dzikowska. Kto to jest, zapytasz? Założycielka Kobiecej Foto Szkoły i mój autorytet fotograficzny. Organizuje co tydzień akcję #instawtorek, która za każdym razem ma inny temat. Ostatnio były to rośliny, ale mi się wkręciło, ze muszą być kwiaty.

I tak w poszukiwaniu inspiracji wpadłam na genialny pomysł, czyli – kwiaty jadalne. Których zresztą pierwszy raz użyłam w kuchni (no, może poza kwiatami cukinii). Pomysł miałam, brakowało mi już tylko dania, na którym mogłam je zaprezentować. I pomyślałam o parfait, który od tego moment nie wychodził mi już z głowy.

I tym sposobem w październiku przygotowałam deser lodowy – parfait chałwowe. Może trochę spóźniony, ale przede wszystkim pyszny.

Zanim przejdę do przepisu na parfait, jeszcze kilka słów o tym, co to w ogóle jest. To deser w postaci mrożonego kremu. Tradycyjnie powinno się go robić z masy mleczno-jajecznej, aczkolwiek w moim wydaniu jest to po prostu deser z mascarpone.

Parfait można też podawać na dwa sposoby – jako klasyczny, lodowy deser lub przekładaniec. W drugiej wersji umieszcza się go w wysokim kielichu, a krem i różne dodatki układane są warstwowo.

Ilość porcji: 4-5 plastrów

Czas przygotowania: 20 min + 4 h mrożenia

Kalorie (na porcję): 410 kcal

Składniki

Przygotowanie

  1. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem. Gdy będzie sztywna, dodaj mascarpone i ubijaj na mniejszych obrotach przez chwilę, aż masa będzie gładka.
  2. Rozkrusz do środka chałwę oraz bezy.
  3. Jeśli używasz ciasteczek, ułóż je na dnie pojemnika, w którym będziesz mrozić parfait (możesz je rozkruszyć). Zalej całość masą, włóż do zamrażarki na 4-5 godzin.
  4. Przed wyciągnięciem deseru parfait zagotuj wodę. Przelej wrzątkiem ściany pojemnika, aby środek bez problemu wyszedł.
  5. Pokrój parfait na plastry, podawaj od razu.
Parfait z mascarpone

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Eton mess z truskawkami i czereśniami

Eton mess z truskawkami i czereśniami

Szukasz przepisu na deser, który nie wymaga ani włączania piekarnika, ani specjalnych umiejętności kulinarnych? Mam – to eton mess z mascarpone, truskawkami i czereśniami. Sprawdź, jak zrobić prosty deser z bezami w pucharku.

Kogel mogel – przepis

Kogel mogel – przepis

Tani, szybki, niskokaloryczny i ze składników, który każdy ma w domu – taki jest przepis na kogel mogel, najlepszy smak dzieciństwa. Sprawdź, jak zrobić kogel mogel oraz jak go urozmaicić.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *