Chyba nigdy nie wygram w konkursie na real time marketing. Dlaczego? Bo w październiku dodaję desery na zimno. Ale wszystkiemu winna jest Dominika Dzikowska. Kto to jest, zapytasz? Założycielka Kobiecej Foto Szkoły i mój autorytet fotograficzny. Organizuje co tydzień akcję #instawtorek, która za każdym razem ma inny temat. Ostatnio były to rośliny, ale mi się wkręciło, że muszą być kwiaty.
I tak w poszukiwaniu inspiracji wpadłam na genialny pomysł, czyli – kwiaty jadalne. Których zresztą pierwszy raz użyłam w kuchni (no, może poza kwiatami cukinii). Pomysł miałam, brakowało mi już tylko dania, na którym mogłam je zaprezentować. I pomyślałam o deserze parfait, który od tego moment nie wychodził mi już z głowy.
I tym sposobem w październiku przygotowałam deser lodowy – parfait chałwowe. Może trochę spóźniony, ale przede wszystkim pyszny.
Zanim przejdę do przepisu na parfait, jeszcze kilka słów o tym, co to w ogóle jest. To deser w postaci mrożonego kremu. Tradycyjnie powinno się go robić z masy mleczno-jajecznej, aczkolwiek w moim wydaniu jest to po prostu deser z mascarpone.
Parfait można też podawać na dwa sposoby – jako klasyczny, lodowy deser lub przekładaniec. W drugiej wersji umieszcza się go w wysokim kielichu, a krem i różne dodatki układane są warstwowo.
Ilość porcji: 4-5 plastrów
Czas przygotowania: 20 min + 4 h mrożenia
Kalorie (na porcję): 410 kcal
Składniki na parfait chałwowe
- 200 g mascarpone (schłodzonego)
- 100 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
- 20 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 100 g chałwy waniliowej
- 30 g bezy
- 2 ciasteczka typu pieguski (opcjonalnie)
Przepis na parfait - deser
- Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem. Gdy będzie sztywna, dodaj mascarpone i ubijaj na mniejszych obrotach przez chwilę, aż masa będzie gładka.
- Rozkrusz do środka chałwę oraz bezy.
- Jeśli używasz ciasteczek, ułóż je na dnie pojemnika, w którym będziesz mrozić parfait (możesz je rozkruszyć). Zalej całość masą, włóż do zamrażarki na 4-5 godzin.
- Przed wyciągnięciem deseru parfait zagotuj wodę. Przelej wrzątkiem ściany pojemnika, aby środek bez problemu wyszedł.
- Pokrój parfait na plastry, podawaj od razu.
You must be logged in to post a comment.