Parfait chałwowe

9 października 2019

Parfait chałwowe

Chyba nigdy nie wygram w konkursie na real time marketing. Dlaczego? Bo w październiku dodaję desery na zimno. Ale wszystkiemu winna jest Dominika Dzikowska. Kto to jest, zapytasz? Założycielka Kobiecej Foto Szkoły i mój autorytet fotograficzny. Organizuje co tydzień akcję #instawtorek, która za każdym razem ma inny temat. Ostatnio były to rośliny, ale mi się wkręciło, ze muszą być kwiaty.

I tak w poszukiwaniu inspiracji wpadłam na genialny pomysł, czyli – kwiaty jadalne. Których zresztą pierwszy raz użyłam w kuchni (no, może poza kwiatami cukinii). Pomysł miałam, brakowało mi już tylko dania, na którym mogłam je zaprezentować. I pomyślałam o parfait, który od tego moment nie wychodził mi już z głowy.

I tym sposobem w październiku przygotowałam deser lodowy – parfait chałwowe. Może trochę spóźniony, ale przede wszystkim pyszny.

Zanim przejdę do przepisu na parfait, jeszcze kilka słów o tym, co to w ogóle jest. To deser w postaci mrożonego kremu. Tradycyjnie powinno się go robić z masy mleczno-jajecznej, aczkolwiek w moim wydaniu jest to po prostu deser z mascarpone.

Parfait można też podawać na dwa sposoby – jako klasyczny, lodowy deser lub przekładaniec. W drugiej wersji umieszcza się go w wysokim kielichu, a krem i różne dodatki układane są warstwowo.

Ilość porcji: 4-5 plastrów

Czas przygotowania: 20 min + 4 h mrożenia

Kalorie (na porcję): 410 kcal

Składniki

  • 200 g mascarpone (schłodzonego)
  • 100 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
  • 20 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 30 g bezy
  • 2 ciasteczka typu pieguski (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem. Gdy będzie sztywna, dodaj mascarpone i ubijaj na mniejszych obrotach przez chwilę, aż masa będzie gładka.
  2. Rozkrusz do środka chałwę oraz bezy.
  3. Jeśli używasz ciasteczek, ułóż je na dnie pojemnika, w którym będziesz mrozić parfait (możesz je rozkruszyć). Zalej całość masą, włóż do zamrażarki na 4-5 godzin.
  4. Przed wyciągnięciem deseru parfait zagotuj wodę. Przelej wrzątkiem ściany pojemnika, aby środek bez problemu wyszedł.
  5. Pokrój parfait na plastry, podawaj od razu.
Parfait z mascarpone

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Uwielbiasz czekoladę? Jeśli tak, musisz przetestować ten przepis na mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. To słodycz, której nikt nie potrafi się oprzeć.

Pudding z kaszy manny

Pudding z kaszy manny

Chcesz wiedzieć, jak zrobić deser na szybko? Mam dla Ciebie przepis na błyskawiczny, wegański pudding z kaszy manny. To deser z truskawkami, który odczaruje nudne dania z kaszy manny.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]