Bałagan na talerzu (a w zasadzie, w szklance)? W tym wypadku będzie w pełni uzasadniony. Proszę państwo, właśnie przedstawiam eton mess, czyli szybki, letni deser bez pieczenia. Skąd jego nazwa? To proste – eton dlatego, że deser z bezami w pucharku był jednym z ulubionych w Eton College, można było go kupić w szkolnym sklepiku. No a mess to oczywiste, wystarczy spojrzeć na zdjęcia.
Dla mnie eton mess to świetna alternatywa dla bezy Pavlovej. Mniej pracy (można w piekarni kupić gotowe beziki), więcej owoców i do tego wygodna forma podania. Czego chcieć więcej? No dobra, może trochę mniej kalorii, ale i na to mam sposób, znajdziesz go pod zdjęciami.
Zanim jeszcze przejdę do przepisu, mam kilka wskazówek. Dzisiaj proponuje eton mess z truskawkami i czereśniami, ale możesz użyć jakichkolwiek owoców, najlepiej sezonowych. Ciekawą propozycją jest też eton mess z mrożonymi owocami, wtedy całość przybiera formę deseru lodowego. Lecz, z oczywistych względów, trzeba go zjeść od razu. Dla mnie natomiast jedną z największych zalet deseru z bezami w pucharku jest to, że można go przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdą znajomi/rodzina.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 581 kcal
Składniki na eton mess
- 400 g truskawek
- 200 g czereśni
- 150 g mascarpone
- 300 g śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 70-80 g bezików
Deser z bezami w pucharku - przepis
- Wydrąż pestki z czereśni, przekrój na pół. Obierz truskawki z szypułek, przekrój na pół.
- Połowę truskawek odłóż razem z czereśniami, a połowę przełóż do małego garnuszka z dodatkiem jednej łyżki wody. Przesmaż, mieszając, aż truskawki się rozpadną, puszczą sok. Odłóż garnek na bok, aby je wystudzić.
- Ubij śmietanę, dodając po łyżce cukru pudru. Gdy będzie sztywna, stopniowo dodawaj mascarpone, miksując dalej.
- Pokrusz bezy na większe kawałki.
- W pucharku lub ozdobnej szklance układaj warstwowo mascarpone, bezy oraz sos truskawkowy i świeże owocowe. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Jak odchudzić eton mess?
Nie czarujmy się, eton mess do najlżejszych deserów nie należy. Ale czy trzeba go „odchudzać”? Nie. Czy jeśli to zrobisz, nie zmieni się jego smak? Niestety też nie (ale to może mieć swoje plusy). A więc po co zmieniać podstawowy przepis na bardziej FIT wersję? Bo taka też jest smaczna, a te zaoszczędzone kalorie zawsze można spożytkować na coś innego, bardziej sycącego.
No dobra, w takim razie, co robić? Zamienić śmietanę i mascarpone na gęsty jogurt – skyr (białko!) lub jogurt grecki. Możesz go dosłodzić ksylitolem/cukrem lub… nie. Smak nie będzie ten sam, ale jak pisałam – ma to swoje plusy. Owoce i beza są słodkie, wtedy lekko kwaskowaty jogurt stanowi ich świetnie przełamanie. Deser nie jest też aż tak słodki, co dla mnie jest bardzo dużym plusem. Całość jest znacznie lżejsza i aż ma się ochotę, aby po prawie FIT eton mess sięgnąć w upalny dzień.
Totalnie obłędnie wyglądające desery 🙂
Dziękuje 😉