Przepis na dzisiejszy FIT deser już się pojawił u mnie na blogu, i to w niejednej konfiguracji. Ale co ja poradzę, że jest tak prosty, pyszny i nie wymaga dużego nakładu pracy? I może właśnie w tej sezonowej wersji zasmakuje Ci najbardziej?
A o co chodzi? O deser bez pieczenia z błyskawiczną granolą z patelni (łap przepis), skyrem i rabarbarem (nie lubisz? nie ma już w sklepie? zamień go na truskawki).
Rozbierzmy składniki na czynniki pierwsze:
- granola z patelni – tak naprawdę sprowadza się do podprażenia płatków owsianych i orzechów, które masz w domu, a potem złączenia wszystkiego za pomocą miodu; taką granolę możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce lub poza nią (osobiście preferuję lodówkę) – jak długo? u mnie to było maksymalnie dwa tygodnie, bo w międzyczasie zużywałam ją do innych smakołyków;
- skyr – główne zadanie: źródło białka; idealny nabiał do tego typu przekładańców; ja od dłuższego czasu zastąpiłam nim jogurt naturalny;
- rabarbar – sezonowy owoc, który trudno ugryźć, bo na surowo jest… niejadalny; ale wystarczy podsmażyć z cukrem/ksylitolem i dorzucić do skyru, by uzyskać smakowy jogurt – naturalnie, bez chemii i kontrolując ilość kalorii.
FIT deser ze skyrem sprawdzi się na drugie śniadanie, kolację lub posiłek po treningowy, a makroskładniki to:
- 25 g białka;
- 18 g tłuszczu;
- 41 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 423
Składniki na fit deser ze skyrem
- 50 g płatków owsianych
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kakao*
- 50 g dowolnych orzechów
- 300 g skyru naturalnego
- 200 g rabarbaru
- 1 łyżka ksylitolu
Fit deser ze skyru - przepis
- Na patelni, na małym ogniu podpraż płatki owsiane, posiekane orzechy oraz kakao – ok. 3-4 min, aż usłyszysz delikatne strzelanie. Wyłącz gaz, dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści i sklei składniki**.
- W międzyczasie rabarbar pokrój na paski o grubości ok. 1 cm. Wrzuć do małego garnka, podlej odrobiną wodą (tak, aby była tylko na dnie) i zacznij dusić rabarbar. Podsmażaj go ok. 5 min, podlewając wodą, jeśli zacznie przywierać. Na koniec dodaj ksylitol.
- Przełóż do miseczki skyr, na wierzch połóż rabarbar i granolę***.
* Możesz pominąć.
** Jeśli masz taką możliwość, to granolę przygotuj wcześniej, bo smakuje lepiej, jak jest wystudzona. Polecam zrobić większe ilości, sprawdzi się m.in. w przepis na jaglankę i sernik na zimno.
*** Jeśli chcesz wziąć fit deser ze skyru na wynos, to nie wsypuj do razu granoli, tylko przełóż ją do oddzielnego pojemniczka/woreczka i posyp skyr z owocami przed podaniem. Wtedy płatki nie zmiękną, będą chrupiącym dodatkiem.
You must be logged in to post a comment.