Szukasz pomysłu na zdrowe kanapki, które przy okazji nie będą nudne? To moja specjalność i dzisiaj mam dla ciebie propozycję wypasionych kanapek w wersji wegetariańskiej (z kozim serem) i mięsnej (z szynką dojrzewającą). W obu znajdują się buraczane wege kotleciki, które, od razu podpowiadam, warto zrobić w większej ilości i wykorzystać do innych potraw (burgerów, tortilli).
Takie oryginalne kanapki sprawdzą się na spore śniadanie, lunch/drugie śniadanie i na kolację. Można od razu przygotować je też na dwa dni, i przechowywać w lodówce zawinięte folią lub schowane do szczelnego pojemnika. To co, skusisz się?
I pamiętaj, że to nie jedyny pomysł na kanapki, jaki dla ciebie mam. Koniecznie sprawdź wszystkie przepisy na kanapki dostępne na mojej stronie – i uwierz mi, jestem dobra w ich wymyślaniu, bo sama, po czasach szkolnych, mam niechęć do standardowego połączenia sera, szynki i pomidora.
PS. Dzisiaj przepis podam trochę nietypowo, ponieważ najpierw pokażę Ci, jak zrobić wegetariańskie kotleciki buraczane, a dopiero potem przejdziemy do kanapek.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: ok. 518/kanapkę
Składniki na wege kotlety
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 średniej wielkości buraki (ok. 280 g)
- 100 g słonecznika
- 20 g siemienia lnianego zmielonego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia kotlecików
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wegetariańskie kotlety z buraków*
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko (sprawdź tutaj, jak ugotować kaszę jaglaną).
- Buraki obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z burakami, słonecznikiem, czosnkiem, chilli, czosnkiem niedźwiedzim solą i zmielonym siemieniem lnianym. Krótko zblenduj, aby trochę rozdrobnić słonecznik.
- Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej. Z masy uformuj niedużej wielkości pulpeciki, obtocz je w mące.
- Bezpośrednio przed smażeniem delikatnie spłaszcz kotlety buraczane. Smaż z obu stron przez ok. 3-4 min.
*Z tych proporcji wyjdzie więcej kotlecików, niż będzie potrzebne do kanapek. Masę przed smażeniem możesz jednak zamrozić i w następnych dniach/tygodniach wykorzystać np. do burgerów.
Składniki na zdrowe kanapki
- 2 bagietki
- 2 garści dowolnej sałaty
- 100 g cukinii
- 50 g koziego sera/5-6 plasterków szynki dojrzewającej
- 3-4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (sprawdź przepis)**
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki skyru
- 1 pęczek szczypiorku
pomysł na kanapki
- Do miseczki przełóż majonez, skyr i posiekany szczypiorek. Zblenduj na gładki, zielony sos.
- Cukinię pokrój w plasterki.
- Bagietkę przekrój na pół oraz wzdłuż (aby uzyskać 4 kanapki). Każdą z nich posmaruj sosem, połóż sałatę, cukinię, kozi ser/szynkę oraz 2-3 kotleciki buraczane. Jeśli używasz, dodaj konfitury z czerwonej cebuli.
You must be logged in to post a comment.