fbpx
Przepisy na kanapki: wege i mięsna

17 maja 2021

Przepisy na kanapki: wege i mięsna

Szukasz pomysłu na zdrowe kanapki, które przy okazji nie będą nudne? To moja specjalność i dzisiaj mam dla ciebie propozycję wypasionych kanapek w wersji wegetariańskiej (z kozim serem) i mięsnej (z szynką dojrzewającą). W obu znajdują się buraczane wege kotleciki, które, od razu podpowiadam, warto zrobić w większej ilości i wykorzystać do innych potraw (burgerów, tortilli).

Takie oryginalne kanapki sprawdzą się na spore śniadanie, lunch/drugie śniadanie i na kolację. Można od razu przygotować je też na dwa dni, i przechowywać w lodówce zawinięte folią lub schowane do szczelnego pojemnika. To co, skusisz się?

I pamiętaj, że to nie jedyny pomysł na kanapki, jaki dla ciebie mam. Koniecznie sprawdź wszystkie przepisy na kanapki dostępne na mojej stronie – i uwierz mi, jestem dobra w ich wymyślaniu, bo sama, po czasach szkolnych, mam niechęć do standardowego połączenia sera, szynki i pomidora.

PS. Dzisiaj przepis podam trochę nietypowo, ponieważ najpierw pokażę Ci, jak zrobić wegetariańskie kotleciki buraczane, a dopiero potem przejdziemy do kanapek.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie: ok. 518/kanapkę

Składniki na wege kotlety

Wegetariańskie kotlety z buraków*

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko (sprawdź tutaj, jak ugotować kaszę jaglaną).
  2. Buraki obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  3. Wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z burakami, słonecznikiem, czosnkiem, chilli, czosnkiem niedźwiedzim solą i zmielonym siemieniem lnianym. Krótko zblenduj, aby trochę rozdrobnić słonecznik.
  4. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej. Z masy uformuj niedużej wielkości pulpeciki, obtocz je w mące.
  5. Bezpośrednio przed smażeniem delikatnie spłaszcz kotlety buraczane. Smaż z obu stron przez ok. 3-4 min.

*Z tych proporcji wyjdzie więcej kotlecików, niż będzie potrzebne do kanapek. Masę przed smażeniem możesz jednak zamrozić i w następnych dniach/tygodniach wykorzystać np. do burgerów.

Składniki na zdrowe kanapki

pomysł na kanapki

  1. Do miseczki przełóż majonez, skyr i posiekany szczypiorek. Zblenduj na gładki, zielony sos.
  2. Cukinię pokrój w plasterki.
  3. Bagietkę przekrój na pół oraz wzdłuż (aby uzyskać 4 kanapki). Każdą z nich posmaruj sosem, połóż sałatę, cukinię, kozi ser/szynkę oraz 2-3 kotleciki buraczane. Jeśli używasz, dodaj konfitury z czerwonej cebuli.
** Opcjonalnie. Można zamienić na piklowaną cebulę lub ogórki konserwowe – jakikolwiek „mokry” składnik.
Pomysł na kanapkę z szynką
Zdrowe kanapki wege

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?