fbpx
Przepisy na kanapki: wege i mięsna

17 maja 2021

Przepisy na kanapki: wege i mięsna

Szukasz pomysłu na zdrowe kanapki, które przy okazji nie będą nudne? To moja specjalność i dzisiaj mam dla ciebie propozycję wypasionych kanapek w wersji wegetariańskiej (z kozim serem) i mięsnej (z szynką dojrzewającą). W obu znajdują się buraczane wege kotleciki, które, od razu podpowiadam, warto zrobić w większej ilości i wykorzystać do innych potraw (burgerów, tortilli).

Takie oryginalne kanapki sprawdzą się na spore śniadanie, lunch/drugie śniadanie i na kolację. Można od razu przygotować je też na dwa dni, i przechowywać w lodówce zawinięte folią lub schowane do szczelnego pojemnika. To co, skusisz się?

I pamiętaj, że to nie jedyny pomysł na kanapki, jaki dla ciebie mam. Koniecznie sprawdź wszystkie przepisy na kanapki dostępne na mojej stronie – i uwierz mi, jestem dobra w ich wymyślaniu, bo sama, po czasach szkolnych, mam niechęć do standardowego połączenia sera, szynki i pomidora.

PS. Dzisiaj przepis podam trochę nietypowo, ponieważ najpierw pokażę Ci, jak zrobić wegetariańskie kotleciki buraczane, a dopiero potem przejdziemy do kanapek.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie: ok. 518/kanapkę

Składniki na wege kotlety

Wegetariańskie kotlety z buraków*

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko (sprawdź tutaj, jak ugotować kaszę jaglaną).
  2. Buraki obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  3. Wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z burakami, słonecznikiem, czosnkiem, chilli, czosnkiem niedźwiedzim solą i zmielonym siemieniem lnianym. Krótko zblenduj, aby trochę rozdrobnić słonecznik.
  4. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej. Z masy uformuj niedużej wielkości pulpeciki, obtocz je w mące.
  5. Bezpośrednio przed smażeniem delikatnie spłaszcz kotlety buraczane. Smaż z obu stron przez ok. 3-4 min.

*Z tych proporcji wyjdzie więcej kotlecików, niż będzie potrzebne do kanapek. Masę przed smażeniem możesz jednak zamrozić i w następnych dniach/tygodniach wykorzystać np. do burgerów.

Składniki na zdrowe kanapki

pomysł na kanapki

  1. Do miseczki przełóż majonez, skyr i posiekany szczypiorek. Zblenduj na gładki, zielony sos.
  2. Cukinię pokrój w plasterki.
  3. Bagietkę przekrój na pół oraz wzdłuż (aby uzyskać 4 kanapki). Każdą z nich posmaruj sosem, połóż sałatę, cukinię, kozi ser/szynkę oraz 2-3 kotleciki buraczane. Jeśli używasz, dodaj konfitury z czerwonej cebuli.
** Opcjonalnie. Można zamienić na piklowaną cebulę lub ogórki konserwowe – jakikolwiek „mokry” składnik.
Pomysł na kanapkę z szynką
Zdrowe kanapki wege

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Lubisz wegetariańskie burgery? Nawet jeśli jesteś do nich sceptycznie nastawiony, ten przepis ci się spodoba! To wege burgery z szarpanymi boczniakami – sycące, smaczne, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu, niż klasyczny pulled pork. To co, wypróbujesz mój przepis na boczniaki?

Sałatka z makaronem chińskim

Sałatka z makaronem chińskim

Lubisz sałatki z makaronem chińskim? Tę polubisz na pewno! Ma sporo warzyw, azjatycki sos, krewetki i chrupiące orzeszki. A do tego będzie najlepszą propozycją na imprezy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.