Krótszego przepisu u mnie nie znajdziesz. Dwa składniki, maksymalnie dwie minuty pracy. Samego „gotowania” trochę dłużej, ale będzie (prawie bezobsługowo). I choć w sumie dzisiejsze grillowane szparagi w boczku trudno nazwać przepisem, ale musiałam je opublikować, jako pomysł na grilla.
I od razu podpowiem, że ten boczek możesz potraktować bardzo luźno. Grillowane szparagi zwykle występują w kilku wersjach:
- szparagi w boczku;
- szparagi w szynce parmeńskiej;
- szparagi z szynką szwarcwaldzką.
A żeby nie przedłużać, przejdź do przepisu na szparagi na grillu.
PS. Pod zdjęciami znajdziesz kilka pomysłów na to, z czym podawać szparagi w boczku.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 min
Szparagi w boczku kcal: 184 na porcję
Składniki na szparagi w boczku
- 1 pęczek szparagów (500 g)
- 2 opakowania boczku/szynki parmeńskiej/szynki szwarcwaldzkiej.
Szparagi w boczku na grilla - przepis
- Odłam zdrewniałe łodyżki szparagów (nie wyrzucaj ich, można z nich przyrządzisz pyszną zupę krem ze szparagów).
- Zawiń szparagi w plasterek szynki (plasterek można podzielić, bo często w całości to za duża ilość na jednego szparaga).
- Grilluj szparagi z obu stron, aż do zrumienienia*.
Szparagi z boczkiem – z czym podawać?
Szparagi z grilla w boczku można podać jako samodzielną przekąskę – są łatwe i szybkie do schrupania (a już na pewno szybko znikną ze stołu). A jeśli szukasz urozmaicenia to mam kilka pomysłów:
- szparagi w boczku na grilla możesz podawać z lekką sałatką z pomidorkami koktajlowymi, cukinią i vinegretem;
- przygotuj sos do szparagów grillowanych: majonez zblenduj ze szczypiorkiem i, jeśli masz, z grillowanym/pieczonym czosnkiem (dokładne proporcje nie mają tu znaczenia, bo czego jak czego, ale szczypiorku i czosnku nie da się dać za mało);
- w wersji śniadaniowej szparagi grillowane w boczku na patelni podawaj z jajkiem sadzonym/jajkiem w koszulce;
- zielone szparagi na grillu mogą stać się pysznym dodatkiem do burgerów.
You must be logged in to post a comment.