Pod przepisem na sałatkę ze szparagami i groszkiem cukrowym radziłam, aby nigdy, ale to nigdy, NIE WYRZUCAĆ ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW, bo można je wykorzystać i proszę bardzo, oto dowód – prosta i pyszna zupa krem z białych szparagów i łodyżek zielonych. Zero waste jak się patrzy.
A ile tych łodyżek? Tyle, ile uda Ci się uzbierać. Ja robię tak, że po oderwaniu, pakuje je do woreczka strunowego i wrzucam do zamrażarki. Potem dokładam kolejne (zwykle szybko się uzbiera większa ilość, bo sezon na szparagi to jeden z moich ulubionych) i jak mam wystarczającą ilość (ocenianą na oko), gotuję krem szparagowy. Można? Można!
Zdrewniałe końce połączyłam z białymi szparagami, ale równie dobrze możesz dodać też zielone szparagi w całości. W tym wydaniu zupa ze szparagów białych jest delikatna, aromatyczna w smaku i… ma niecodzienny dodatek, czyli białą rzepę. Chciałam ją wykorzystać w kuchni, ale nie bardzo wiedziałam jak, a ten krem najlepiej się do tego nadawał. I choć na co dzień wolę mocniej doprawione zupy, to tutaj nic bym nie zmieniła.
Dbasz o odpowiednią podaż makroskładników w diecie? Zupa krem ze szparagów FIT w jednej porcji ma:
- 5 g białka;
- 4 g tłuszczu;
- 27 g węglowodanów.
A jeśli białko nie będzie Ci się „spinać” lub chcesz uzyskać bardziej sycący krem szparagowy, to pod zdjęciem znajdziesz kilka pomysłów na to, jak go podkręcić.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Krem szparagowy kalorie: 162
Składniki na krem szparagowy
- 1 pęczek białych szparagów – 500 g
- 3 główki białej rzepy
- 2 szalotki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy
- zdrewniałe końce zielonych szparagów (ilość dowolna)
- 500 ml bulionu
- 500 ml mleka owsianego
- sól, pieprz
jak zrobić krem ze szparagów?
- Obierz rzepę i szalotkę, pokrój w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć szalotkę z rzepą i podsmażaj, mieszając, ok. 2 min. Po tym czasie wlej wino i odparuj alkohol przez ok. 3-4 min.
- W międzyczasie zdrewniałe końce szparagów pokrój w plasterki. Białe szparagi obierz za pomocą obieraczki, pokrój na kawałki. Wrzuć całość do garnka, podsmażaj przez ok. 5 min, aż warzywa delikatnie się zrumienią.
- Wlej bulion i mleko owsiane, po zagotowaniu, gotuj zupę przez 15 min. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na gładki krem.


Zupa ze szparagów FIT – jak uzupełnić białko?
Obiecałam kilka pomysłów na „dobiałczenie” kremu szparagowego, więc proszę bardzo, oto one.
- Zupa krem ze szparagów z jajkiem – jakbym od początku wpadła na ten pomysł, to na zdjęciu, w zupce, pływałoby jajko. Ale, ale, przetestowałam już tę opcję i zdecydowanie ją polecam – w internecie jest sporo przepisów na krem szparagowy z jajkiem na twardo, ale ja o wiele bardziej polecam wersję z jajkiem w koszulce.
- Krem szparagowy z mozzarellą light – pod koniec gotowania/podgrzewania, rozszarp do zupy mozzarellę. Co prawda mozzarella nie sprawi, że zupa będzie bardziej kremowa, jak w przypadku sera topionego, ale podbije białko, a przy okazji i smak.
- Zupa z białych szaragów z dorszem lub inną rybą – możesz upiec/usmażyć/ugotować na parze/ugotować w zupie rybę. Tutaj świetnie pasuje dorsz, bo jest delikatny w smaku, ale sprawdzą się też inne ryby.