Szparagi zielone pojawiły się już w sklepach, więc od razu rozpoczynam na nie sezon i to z przytupem – wiosenną sałatką ze szparagami (co oczywiste), groszkiem cukrowym (uwielbiam!) i karmelizowaną cytryną. Brzmi pysznie, prawda?
Mój dzisiejszy pomysł na szparagi ma jeszcze tę zaletę, że sałatkę możesz przygotować również na grillu. Jak? To proste – wystarczy przyrządzić cytrynę i szparagi na grillu, a groszek cukrowy podać… surowy! Tu jako ciekawostkę dodam, że jest to jedyny rodzaj groszku, który można jeść na surowo, i to z całym strączkiem. Jest kruchy, słodki (a jakże) i według mnie w sezonie wiosenno-letnim stanowi must have.
Ale teraz przechodząc już do konkretów, podaje przepis na sałatkę ze szparagów, która w jednej porcji ma ok.:
- 22 g białka;
- 15,5 g tłuszczu;
- 28 g węglowodanów.
A jeśli nie wiesz, jak obierać szparagi lub je gotować, to pod zdjęciami mam kilka wskazówek.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 286
Składniki na sałatkę ze szparagami
- 250 g szparagów
- 150 g groszku cukrowego
- garść dowolnej sałaty
- 4-5 plasterków cytryny
- 15 g parmezanu
- 2 kromki chleba
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (25 g)
- 1 łyżka majonezu (25 g)
- 1 łyżeczka sosu sojowego/worcester
- 1/2 pęczku szczypiorku
- ½ łyżki oliwy
- szczypta cukru
sałatka ze szparagami - przepis
- W niedużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, posól ją, dodaj groszek cukrowy i gotuj ok. 3-4 min. Po tym czasie odcedź groszek i szybko przełóż go do miski z zimną wodą, aby nie stracił koloru.
- Kromki chleba pokrój w kosteczkę. Odłam zdrewniałe końce szparagów.
- Na patelni grillowej rozgrzej oliwę. Ułóż na niej szparagi, obok połóż plasterki cytryny i pokrojony chleb. Grilluj szparagi 3-4 min z każdej strony, aż się zrumienią. Cytrynę posyp odrobiną cukru, karmelizuj z obu stron na brązowo, natomiast grzanki co jakiś czas przemieszaj, aby się równomiernie zrumieniły.
- Przygotuj szczypiorkowy sos do szparagów: wymieszaj jogurt naturalny z majonezem, sosem sojowym/worcester oraz posiekanym szczypiorkiem (możesz zblendować sos, wtedy będzie mieć ładny zielony kolor i nabierze szczypiorkowej posmaku). Gdy cytryna będzie zgrillowana, dodaj miąższ (bez skórki) do sosu, ponownie wymieszaj.
- Na talerzu rozłóż sałatę, groszek cukrowy, grillowane szparagi. Posyp parmezanem i grzankami, na końcu polej sosem.
Jak obierać szparagi? Łodygi szparagów w kuchni zero waste
Zaczniemy do tego, że zielonych szparagów nie musisz obierać i ja tego nigdy nie robię. Jeśli jednak przytrafią ci się grube, włókniste łodyżki, możesz je obrać przy pomocy skrobaczki do warzyw – wtedy odkroisz cieniutką warstwę.
Musisz nawet obciąć zdrewniałą końcówkę szparagów, która występuje na ok. 1/3 długości od dołu. Można odkroić tę część nożem, chociaż o wiele lepiej sprawdza się druga metoda. Jaka? Wystarczy wygiąć szparaga, a końcówka sama się odłamie – zajmuje to kilka sekund.
A co z końcówek? Nie wyrzucaj ich, szkoda marnować produkt. Choć są one niesmaczne, gdy podajesz szparagi w całości, to idealnie sprawdzą się do gotowania bulionu lub zupy krem. Ja najczęściej przekładam je do woreczka strunowego i chowam do zamrażarki. Jak nazbiera się ich więcej, to dodaje je do zupy.
Jak gotować szparagi? Szparagi – gotowanie
Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować szparagi i kiedyś doszła do ciebie informacja, że musisz mieć do tego specjalny garnek, to od razu dementuje ten mit. Wbrew pozorom gotowanie zielonych szparagów (bo dzisiaj się na nich skupię) jest bardzo proste i trzeba pamiętać tylko o jednej rzeczy.
Jakiej? Żeby główka szparagów wystawała ponad powierzchnię wody, bo łatwo ją przegotować. Dobra, tylko jak się za to zabrać? Do wysokiego (i najlepiej wąskiego) garnka wlej wodę. Gdy się zagotuje, wsyp łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Pęczek szparagów zwiąż sznurkiem, ale tak, aby łodyżki razem stały, trzymały się. Włóż szparagi do gotującej się wody, pamiętając, żeby główka była ponad powierzchnią (ugotuje się pod wpływem pary). I teraz najważniejsze pytanie – ile gotować szparagi? Maksymalnie 4 min.
Od razu podpowiem też, że jeśli chcesz smażyć szparagi, to wystarczą im ok. 3-4 min na każdej ze stron, powinny się zrumienić. Im cieńsze łodyżki, tym krótszy czas obróbki.
Natomiast pieczone szparagi należy robić przez ok. 10 min. Jeśli chcesz, aby były składnikiem potrawy, którą piecze się dłużej, to po prostu dorzuć je do formy/naczynia na 10 min przed końcem pieczenia.
You must be logged in to post a comment.