Próbowałaś/eś już kiedyś kotletów z boczniaków? Jeśli nie, musisz to szybko nadrobić! Na boczniaki panierowane zaprosiła moja mama, twierdząc, że smakują lepiej, niż schabowe. I… długo nie musiała mnie przekonywać, bo schabowego nigdy nie lubiłam 😉
Ale do rzeczy – boczniak jak schabowy okazał się strzałem w dziesiątkę! Zaraz po szarpanych boczniakach, to chyba moja ulubiona wersja przygotowywania tych grzybów. Są chrupiące, soczyste, idealnie nadadzą się do sałatki lub do (nie)klasycznego, polskiego obiadu, czyli do ziemniaczków i mizerii.
U mnie są boczniaki w panko, ale jeśli nie uda ci się kupić tej panierki, możesz spokojnie użyć bułki tartej, efekt jest bardzo podobny. I mam nadzieję, że zasmakuje ci moja sałatka ze smażonymi boczniakami, która dobrze sprawdzi się też jako sałatka na grilla – zwłaszcza jeśli będą na nim gościć wegetarianie. Wtedy boczniaki smażone możesz przygotować wcześniej i podawać na zimno.
Sałatka z boczniakami w jednej porcji ma ok:
- 20 g białka;
- 30 g tłuszczu;
- 30 g węglowodanów.
PS. Inne potrawy z boczniaka, na które cię zapraszam, to:
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 498
Składniki na boczniaki smażone
- 250 g boczniaków
- 80 g panko lub bułki tartej
- 2 jajka
- 225 g halloumi
- 120 g miksu sałat
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sałatka z boczniakami - przepis
- Boczniaki krótko opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
- W głębokim talerzu dokładnie roztrzep jajka, dodaj sól oraz paprykę słodką i ostrą.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Zamocz boczniaki w jajkach, po czym obtocz w panko/bułce tarte. Smaż przez ok. 2-3 min na każdej ze stron, aż będą rumiane.
- Gotowe boczniaki z patelni przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- W międzyczasie rozgrzej drugą patelnię, najlepiej grillową. Halloumi pokrój w plasterki, podsmażaj z obu stron bez dodatku tłuszczu, aż ser będzie się zezłoci.
- Wymieszaj składniki sosu: sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę i miód.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Na talerzu rozłóż miks sałat, pomidorki koktajlowe, plasterki halloumi i boczniaki w panierce z panko. Przed podaniem polej sałatkę z boczniakami sosem miodowo-musztardowym.



Boczniaki – wartości odżywcze. Boczniaki w diecie wegetariańskiej
Wiesz o tym, że boczniaki mają sporo wartości odżywczych? Ja przyzwyczaiłam się do tego, że grzyby leśne nie są zbyt wartościowe i zawsze wykorzystywałam je głównie ze względów smakowych. Za to, jak się okazuje, boczniaki stanowią przyjemną niespodziankę. Zawierają przyswajalne w 70% białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także w witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, selen, czy magnez.
Wartości odżywcze boczniaków, a także ich charakterystyczna struktura sprawiają, że świetnie imitują mięso w diecie wegetariańskiej. Mogą to być znane ci już boczniaki jak schabowy, szarpane boczniaki, czy flaczki z boczniaków (chociaż tych ostatnich nigdy nie próbowałam, bo flaczki już samym swoim wyglądem mnie zniechęcają). Trochę się boisz ich wypróbować? Niech staną się jednym ze składników wegetariańskich kotlecików, czy burgerów.