Próbowałaś/eś już kiedyś kotletów z boczniaków? Jeśli nie, musisz to szybko nadrobić! Na boczniaki panierowane zaprosiła moja mama, twierdząc, że smakują lepiej, niż schabowe. I… długo nie musiała mnie przekonywać, bo schabowego nigdy nie lubiłam 😉
Ale do rzeczy – boczniak jak schabowy okazał się strzałem w dziesiątkę! Zaraz po szarpanych boczniakach, to chyba moja ulubiona wersja przygotowywania tych grzybów. Są chrupiące, soczyste, idealnie nadadzą się do sałatki lub do (nie)klasycznego, polskiego obiadu, czyli do ziemniaczków i mizerii.
U mnie są boczniaki w panko, ale jeśli nie uda ci się kupić tej panierki, możesz spokojnie użyć bułki tartej, efekt jest bardzo podobny. I mam nadzieję, że zasmakuje ci moja sałatka ze smażonymi boczniakami, która dobrze sprawdzi się też jako sałatka na grilla – zwłaszcza jeśli będą na nim gościć wegetarianie. Wtedy boczniaki smażone możesz przygotować wcześniej i podawać na zimno.
Sałatka z boczniakami w jednej porcji ma ok:
- 20 g białka;
- 30 g tłuszczu;
- 30 g węglowodanów.
PS. Inne potrawy z boczniaka, na które cię zapraszam, to:
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 498
Składniki na boczniaki smażone
- 250 g boczniaków
- 80 g panko lub bułki tartej
- 2 jajka
- 225 g halloumi
- 120 g miksu sałat
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sałatka z boczniakami - przepis
- Boczniaki krótko opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
- W głębokim talerzu dokładnie roztrzep jajka, dodaj sól oraz paprykę słodką i ostrą.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Zamocz boczniaki w jajkach, po czym obtocz w panko/bułce tarte. Smaż przez ok. 2-3 min na każdej ze stron, aż będą rumiane.
- Gotowe boczniaki z patelni przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- W międzyczasie rozgrzej drugą patelnię, najlepiej grillową. Halloumi pokrój w plasterki, podsmażaj z obu stron bez dodatku tłuszczu, aż ser będzie się zezłoci.
- Wymieszaj składniki sosu: sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę i miód.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Na talerzu rozłóż miks sałat, pomidorki koktajlowe, plasterki halloumi i boczniaki w panierce z panko. Przed podaniem polej sałatkę z boczniakami sosem miodowo-musztardowym.
Boczniaki – wartości odżywcze. Boczniaki w diecie wegetariańskiej
Wiesz o tym, że boczniaki mają sporo wartości odżywczych? Ja przyzwyczaiłam się do tego, że grzyby leśne nie są zbyt wartościowe i zawsze wykorzystywałam je głównie ze względów smakowych. Za to, jak się okazuje, boczniaki stanowią przyjemną niespodziankę. Zawierają przyswajalne w 70% białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także w witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, selen, czy magnez.
Wartości odżywcze boczniaków, a także ich charakterystyczna struktura sprawiają, że świetnie imitują mięso w diecie wegetariańskiej. Mogą to być znane ci już boczniaki jak schabowy, szarpane boczniaki, czy flaczki z boczniaków (chociaż tych ostatnich nigdy nie próbowałam, bo flaczki już samym swoim wyglądem mnie zniechęcają). Trochę się boisz ich wypróbować? Niech staną się jednym ze składników wegetariańskich kotlecików, czy burgerów.
You must be logged in to post a comment.