Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

22 maja 2021

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Wiesz, że dania z makaronem to u mnie sposób na zdrowy i szybki obiad, zwłaszcza gdy brakuje mi już pomysłów? A gdy do tego jest akurat sezon wiosenny, to nie ma lepszego połączenia niż makaron i szparagi! Szczególnie jeśli dotychczas ich nie jadłaś/eś i chcesz je wypróbować w jakiś „bezpieczny” sposób.

Ha! Co więcej, makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to sposób na obiad w wersji exclusive – wystarczy do gotowania użyć białego wina, które nada całości wytrawnego charakteru i na końcu posypać wszystko parmezanem oraz orzechami. Przekonałam cię? Jestem tego pewna! Dlatego jeszcze tylko sprawdź, jak wygląda rozkład makroskładników w jednej porcji makaronu ze szparagami i szybko przejdź do przepisu:

  • 15 g białka;
  • 22 g tłuszczu;
  • 46 g węglowodanów.

PS. Ta wersja makaronu ze szparagami nie jest zbyt bogata w białko. Jeśli chcesz lepiej zadbać o ten makroskładnik, zamiast makaronu pszennego, użyj wersji z ciecierzycy/soczewicy. Co prawda raczej nie znajdziesz jej w postaci tagliatelle/papardelle, ale świderki, czy penne też się sprawdzą.

PS2. Moja propozycja to makaron ze szparagami wege, ale jeśli chcesz, możesz dołożyć do niej kurczaka – wtedy nie trzeba już będzie niczego „dobiałczać”. W takiej wersji pokrojonego w niedużą kostkę i doprawionego solą oraz pieprzem kurczaka podsmażaj po zredukowaniu wina i octu balsamicznego, a przed dodaniem śmietanki.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 460

Składniki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj plasterki czosnku i podsmażaj 30 sek.
  3. Wlej białe wino i ocet balsamiczny, gotuj przez ok. 4-5 min na dużym ogniu, aż się wino zredukuje.
  4. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotuj ok. 5-7 min na średnim ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. W tym czasie odłam zdrewniałe końce szparagów*, resztę pokrój na kawałki, odkładając na bok główki.
  6. Gdy śmietana zgęstnieje, dodaj szparagi bez główek i gotuj je w sosie przez 5 min. Po tym czasie dodaj główki, gotuj minutę.
  7. Odcedzony makaron przełóż do sosu, wymieszaj. Po przełożeniu na talerz posyp startym parmezanem i posiekanymi orzechami**.

* Nie wyrzucaj tych łodyżek, ponieważ można je potem wykorzystać do zupy na dwa sposoby: gotować na nich bulion lub użyć jako składnika zupy krem. Ja zawsze robię tak, że zdrewniałe łodyżki szparagów odkładam do woreczka strunowego i mrożę. Jak mi się ich nazbiera więcej, robię pyszną zupę krem ze szparagów.

** Jeśli chcesz przygotować szparagi z makaronem na dwa dni, to wtedy odlej połowę sosu do pojemniczka/słoiczka i odłóż połowę makaronu lub ugotuj porcję na jeden dzień i następnego dnia kolejną. Jeśli wymieszasz sos z makaronem i odłożysz do lodówki, to makaron go w większości wsiąknie. Nie dość, że zostaniesz bez sosu, to jeszcze sam makaron będzie rozgotowany.

Makaron ze szparagami
Makaron i szparagi

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii

Chcesz skosztować lata? Nie ma na to lepszego sposobu niż kwiaty cukinii. Faszerowane ricottą i smażone w cieście naleśnikowym to danie, które wniesie Cię na wyżyny kulinarne bez konieczności posiadania… specjalnych umiejętności.

Pasta z nerkowców

Pasta z nerkowców

Brak pomysłów na kanapki? Spróbuj czegoś nowego – wegetariańskiej pasty do pieczywa z orzechów nerkowca. Pasta z nerkowców to pomysł na śniadanie nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, zakocha się w niej każdy! Chcesz się o tym przekonać?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *