Wiesz, że dania z makaronem to u mnie sposób na zdrowy i szybki obiad, zwłaszcza gdy brakuje mi już pomysłów? A gdy do tego jest akurat sezon wiosenny, to nie ma lepszego połączenia niż makaron i szparagi! Szczególnie jeśli dotychczas ich nie jadłaś/eś i chcesz je wypróbować w jakiś „bezpieczny” sposób.
Ha! Co więcej, makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to sposób na obiad w wersji exclusive – wystarczy do gotowania użyć białego wina, które nada całości wytrawnego charakteru i na końcu posypać wszystko parmezanem oraz orzechami. Przekonałam cię? Jestem tego pewna! Dlatego jeszcze tylko sprawdź, jak wygląda rozkład makroskładników w jednej porcji makaronu ze szparagami i szybko przejdź do przepisu:
- 15 g białka;
- 22 g tłuszczu;
- 46 g węglowodanów.
PS. Ta wersja makaronu ze szparagami nie jest zbyt bogata w białko. Jeśli chcesz lepiej zadbać o ten makroskładnik, zamiast makaronu pszennego, użyj wersji z ciecierzycy/soczewicy. Co prawda raczej nie znajdziesz jej w postaci tagliatelle/papardelle, ale świderki, czy penne też się sprawdzą.
PS2. Moja propozycja to makaron ze szparagami wege, ale jeśli chcesz, możesz dołożyć do niej kurczaka – wtedy nie trzeba już będzie niczego „dobiałczać”. W takiej wersji pokrojonego w niedużą kostkę i doprawionego solą oraz pieprzem kurczaka podsmażaj po zredukowaniu wina i octu balsamicznego, a przed dodaniem śmietanki.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 460
Składniki
- 280 g makaronu papardelle/tagliatelle
- 1 pęczek szparagów (500 g)
- 150 ml śmietany 30%
- 40 g orzechów włoskich
- 20 g parmezanu
- 40 ml białego wina
- 15 ml octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj plasterki czosnku i podsmażaj 30 sek.
- Wlej białe wino i ocet balsamiczny, gotuj przez ok. 4-5 min na dużym ogniu, aż się wino zredukuje.
- Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj ok. 5-7 min na średnim ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. W tym czasie odłam zdrewniałe końce szparagów*, resztę pokrój na kawałki, odkładając na bok główki.
- Gdy śmietana zgęstnieje, dodaj szparagi bez główek i gotuj je w sosie przez 5 min. Po tym czasie dodaj główki, gotuj minutę.
- Odcedzony makaron przełóż do sosu, wymieszaj. Po przełożeniu na talerz posyp startym parmezanem i posiekanymi orzechami**.
* Nie wyrzucaj tych łodyżek, ponieważ można je potem wykorzystać do zupy na dwa sposoby: gotować na nich bulion lub użyć jako składnika zupy krem. Ja zawsze robię tak, że zdrewniałe łodyżki szparagów odkładam do woreczka strunowego i mrożę. Jak mi się ich nazbiera więcej, robię pyszną zupę krem ze szparagów.
** Jeśli chcesz przygotować szparagi z makaronem na dwa dni, to wtedy odlej połowę sosu do pojemniczka/słoiczka i odłóż połowę makaronu lub ugotuj porcję na jeden dzień i następnego dnia kolejną. Jeśli wymieszasz sos z makaronem i odłożysz do lodówki, to makaron go w większości wsiąknie. Nie dość, że zostaniesz bez sosu, to jeszcze sam makaron będzie rozgotowany.
You must be logged in to post a comment.