fbpx
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

22 maja 2021

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Wiesz, że dania z makaronem to u mnie sposób na zdrowy i szybki obiad, zwłaszcza gdy brakuje mi już pomysłów? A gdy do tego jest akurat sezon wiosenny, to nie ma lepszego połączenia niż makaron i szparagi! Szczególnie jeśli dotychczas ich nie jadłaś/eś i chcesz je wypróbować w jakiś „bezpieczny” sposób.

Ha! Co więcej, makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to sposób na obiad w wersji exclusive – wystarczy do gotowania użyć białego wina, które nada całości wytrawnego charakteru i na końcu posypać wszystko parmezanem oraz orzechami. Przekonałam cię? Jestem tego pewna! Dlatego jeszcze tylko sprawdź, jak wygląda rozkład makroskładników w jednej porcji makaronu ze szparagami i szybko przejdź do przepisu:

  • 15 g białka;
  • 22 g tłuszczu;
  • 46 g węglowodanów.

PS. Ta wersja makaronu ze szparagami nie jest zbyt bogata w białko. Jeśli chcesz lepiej zadbać o ten makroskładnik, zamiast makaronu pszennego, użyj wersji z ciecierzycy/soczewicy. Co prawda raczej nie znajdziesz jej w postaci tagliatelle/papardelle, ale świderki, czy penne też się sprawdzą.

PS2. Moja propozycja to makaron ze szparagami wege, ale jeśli chcesz, możesz dołożyć do niej kurczaka – wtedy nie trzeba już będzie niczego „dobiałczać”. W takiej wersji pokrojonego w niedużą kostkę i doprawionego solą oraz pieprzem kurczaka podsmażaj po zredukowaniu wina i octu balsamicznego, a przed dodaniem śmietanki.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 460

Składniki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj plasterki czosnku i podsmażaj 30 sek.
  3. Wlej białe wino i ocet balsamiczny, gotuj przez ok. 4-5 min na dużym ogniu, aż się wino zredukuje.
  4. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotuj ok. 5-7 min na średnim ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. W tym czasie odłam zdrewniałe końce szparagów*, resztę pokrój na kawałki, odkładając na bok główki.
  6. Gdy śmietana zgęstnieje, dodaj szparagi bez główek i gotuj je w sosie przez 5 min. Po tym czasie dodaj główki, gotuj minutę.
  7. Odcedzony makaron przełóż do sosu, wymieszaj. Po przełożeniu na talerz posyp startym parmezanem i posiekanymi orzechami**.

* Nie wyrzucaj tych łodyżek, ponieważ można je potem wykorzystać do zupy na dwa sposoby: gotować na nich bulion lub użyć jako składnika zupy krem. Ja zawsze robię tak, że zdrewniałe łodyżki szparagów odkładam do woreczka strunowego i mrożę. Jak mi się ich nazbiera więcej, robię pyszną zupę krem ze szparagów.

** Jeśli chcesz przygotować szparagi z makaronem na dwa dni, to wtedy odlej połowę sosu do pojemniczka/słoiczka i odłóż połowę makaronu lub ugotuj porcję na jeden dzień i następnego dnia kolejną. Jeśli wymieszasz sos z makaronem i odłożysz do lodówki, to makaron go w większości wsiąknie. Nie dość, że zostaniesz bez sosu, to jeszcze sam makaron będzie rozgotowany.

Makaron ze szparagami
Makaron i szparagi

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii

Chcesz skosztować lata? Nie ma na to lepszego sposobu niż kwiaty cukinii. Faszerowane ricottą i smażone w cieście naleśnikowym to danie, które wniesie Cię na wyżyny kulinarne bez konieczności posiadania… specjalnych umiejętności.

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Wyobraź sobie elegancką tartę, którą możesz podać na przyjęciu ze znajomymi. Chrupiące ciasto francuskie, orzechowy posmak pesto pistacjowego, który podbija ostry smak sera gorgonzola i na koniec kropka nad „i”, czyli delikatne szparagi. I przygotowanie tego wszystkiego zajmie Ci… 15 min. A więc na co czekasz?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.