fbpx
Kluski carbonara

9 czerwca 2021

Kluski carbonara

Zastanawiałaś/-eś się kiedyś, co do klusek śląskich zrobić? Rolada i czerwona kapusta już Ci się przejadły? Może przygotuj… kluski śląskie z sosem śmietanowym a’la carbonara. Tak, wiem, za ten przepis znienawidziliby mnie i rodowici Ślązacy, i Włosi, ale cóż, zaryzykuje.

Skąd w ogóle taki pomysł? To całkiem (nie)proste. U Nakarmionej Starecki widziałam przepis na kluski śląskie po azjatycku i spodobał mi się. Ale chwilowo nie jestem chyba jeszcze gotowa na otwarcie się na tak dalekie smaki, więc zaczęłam szukać bliżej i padło na Włochy. No bo, czy prawdziwe kluski śląskie i sos carbonara nie brzmią pysznie? Brzmią i tak smakują, dlatego nie czekaj już dłużej i sprawdź przepis na kluski.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min

Kalorie: 624 kcal

Składniki na kluski śląskie

Kluski śląskie z sosem carbonara

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski, jednocześnie je uklepując. Ostudź ziemniaki**.
  2. Podziel masę na 4 części i odłóż ¼ ziemniaków na bok. W puste miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków) i wbij jajko. Włóż z powrotem ćwiartkę ziemniaków, posól i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie.
  3. Odrywaj po kawałku ciasta i uformuj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz delikatnie ziemniaki i zrób niewielkie wgłębienie na środku.
    W średniej wielkości garnku zagotuj wodę, posól ją dopiero, jak zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i włóż pierwszą porcję klusek (powinny mieć trochę „luzu”, nie wkładaj za dużo na raz). Gotuj kluski ok. 10-12 min – tu wszystko zależy od ich wielkości. Najlepiej poczekać do wypłynięcia klusek i wtedy gotować je jeszcze 2-3 min.
  4. W czasie, gdy kluski się gotują, przygotuj sos. Plasterki boczku lub pancetty pokrój w mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć boczek i podsmażaj ok. 3-4 min, aż się zrumieni. W miseczce wymieszaj śmietanę, żółtka, 15 g startego parmezanu, sól i pieprz. Wlej na patelnię z boczkiem i gotuj przez ok. 5-7 min, aż sos zgęstnieje.
  5. Podawaj sos carbonara z kluskami śląskimi, posypane resztą startego parmezanu.

* Nie podaję konkretnych ilości, bo żadna szanująca się Ślązaczka nie odmierza mąki do klusek. Ale nie martw się, nie każę Ci tego robić na oko, w przepisie wszystko się wyjaśni.

** Najłatwiej przeciska się gorące ziemniaki, ale potem, przed dodaniem pozostałych składników (głównie jajka), trzeba je wystudzić.

Kluski śląskie jak carbonara
Kluseczki carbonara

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii

Chcesz skosztować lata? Nie ma na to lepszego sposobu niż kwiaty cukinii. Faszerowane ricottą i smażone w cieście naleśnikowym to danie, które wniesie Cię na wyżyny kulinarne bez konieczności posiadania… specjalnych umiejętności.

Pieczone ziemniaki hasselback

Pieczone ziemniaki hasselback

Ziemniaczki, pesto i rozsmarowany, pieczony czosnek – to kwintesencja food porn. I nie potrzeba wiele, aby przygotować go sobie w domu. Nie wierzysz? Sprawdź przepis.