Zastanawiałaś/-eś się kiedyś, co do klusek śląskich zrobić? Rolada i czerwona kapusta już Ci się przejadły? Może przygotuj… kluski śląskie z sosem śmietanowym a’la carbonara. Tak, wiem, za ten przepis znienawidziliby mnie i rodowici Ślązacy, i Włosi, ale cóż, zaryzykuje.
Skąd w ogóle taki pomysł? To całkiem (nie)proste. U Nakarmionej Starecki widziałam przepis na kluski śląskie po azjatycku i spodobał mi się. Ale chwilowo nie jestem chyba jeszcze gotowa na otwarcie się na tak dalekie smaki, więc zaczęłam szukać bliżej i padło na Włochy. No bo, czy prawdziwe kluski śląskie i sos carbonara nie brzmią pysznie? Brzmią i tak smakują, dlatego nie czekaj już dłużej i sprawdź przepis na kluski.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 624 kcal
Składniki na kluski śląskie
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- skrobia ziemniaczana*
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 300 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 100 g boczku/pancetty w plastrach
- 30 g parmezanu
- sól, pieprz
Kluski śląskie z sosem carbonara
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski, jednocześnie je uklepując. Ostudź ziemniaki**.
- Podziel masę na 4 części i odłóż ¼ ziemniaków na bok. W puste miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków) i wbij jajko. Włóż z powrotem ćwiartkę ziemniaków, posól i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie.
- Odrywaj po kawałku ciasta i uformuj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz delikatnie ziemniaki i zrób niewielkie wgłębienie na środku.
W średniej wielkości garnku zagotuj wodę, posól ją dopiero, jak zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i włóż pierwszą porcję klusek (powinny mieć trochę „luzu”, nie wkładaj za dużo na raz). Gotuj kluski ok. 10-12 min – tu wszystko zależy od ich wielkości. Najlepiej poczekać do wypłynięcia klusek i wtedy gotować je jeszcze 2-3 min. - W czasie, gdy kluski się gotują, przygotuj sos. Plasterki boczku lub pancetty pokrój w mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć boczek i podsmażaj ok. 3-4 min, aż się zrumieni. W miseczce wymieszaj śmietanę, żółtka, 15 g startego parmezanu, sól i pieprz. Wlej na patelnię z boczkiem i gotuj przez ok. 5-7 min, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj sos carbonara z kluskami śląskimi, posypane resztą startego parmezanu.
* Nie podaję konkretnych ilości, bo żadna szanująca się Ślązaczka nie odmierza mąki do klusek. Ale nie martw się, nie każę Ci tego robić na oko, w przepisie wszystko się wyjaśni.
** Najłatwiej przeciska się gorące ziemniaki, ale potem, przed dodaniem pozostałych składników (głównie jajka), trzeba je wystudzić.
You must be logged in to post a comment.