Ziemniaczki, pesto i rozsmarowany, pieczony czosnek – to kwintesencja food porn. I jednocześnie pomysł na Twoją kolację lub przekąskę na stół, gdy przyjdą do Ciebie goście. Jeśli jeszcze nigdy nie testowałaś/eś przepisu na ziemniaki hasselback z czosnkiem, to najwyższy czas, aby to zmienić. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym wyglądają efektownie i apetycznie. Zresztą – wystarczy spojrzeć na zdjęcie, aby się o tym przekonać. Dlatego odpalaj piekarnik i zaczynamy.
Ziemniaki hasselback - jak kroić?
Hasselback ziemniaki nie są trudne w przygotowaniu, trzeba jedynie uważać, aby nacinając plastry, nie przekroić warzywa do końca. Mam wskazówkę, która powinna w tym pomóc – połóż ziemniaka w zagłębieniu drewnianej, kuchennej łyżki (dlatego lepiej mieć mniejsze sztuki). Wtedy rant łyżki będzie „stopować” nóż. Radzę też, aby w miarę możliwości kroić ziemniaki ostrym nożem w cienkie plastry. Im będę cieńsze, tym ładniej się rozłożą.
Pieczone ziemniaki hasselback – kcal, makroskładniki
Z podanych propozycji wyjdą 2 porcje ziemniaczków. Jedna z nich ma ok. 462 kcal i:
- 8 g białka;
- 20 g tłuszczu;
- 60 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1h
Kalorie: 462
Składniki na ziemniaki hasselback
- 9-10 małych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 3-4 łyżki pesto bazyliowego*
- 1 główka czosnku
ziemniaki hasselback - przepis
- Nastaw piekarnik na 200 stopni, góra-dół.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj ich.
- Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki, ale tak, by nie przekroić ich do końca (skorzystaj ze wskazówek, które umieściłam nad przepisem)
- Oliwę wymieszaj z bazylią i solą. Posmaruj nią dokładnie wszystkie ziemniaki, po czym zawiń je w folię spożywczą i odłóż na blachę do pieczenia. Główkę czosnku przekrój wzdłuż, posyp z wierzchu odrobiną soli i ułóż koło ziemniaków. Wstaw całość do piekarnika.
- Po ok. 20 min wyciągnij czosnek (powinien być miękki), a 10 min później ściągnij folię z ziemniaczków, po czym wstaw je ponownie do piekarnika na 20-25 min. Zwiększ temperaturę do 230 stopni i włącz funkcję grill.
- Ziemniaki podawaj z rozgniecionym czosnkiem i pesto.
* Przepis na pesto bazyliowe znajdziesz tutaj.
Ziemniaki hasselback - z czym podawać?
Po mojej dzisiejszej propozycji już doskonale wiesz, z czym najlepiej podawać ziemniaki hasselback – z zielonym pesto, które dodaje całości aromatu i świeżości. Ale to nie koniec możliwości, ponieważ mam dla Ciebie kilka dodatkowych opcji. Do pieczonych ziemniaków hasselback pasować będzie:
- aioli, czyli sos na bazie majonezu i pieczonego czosnku (a jeśli korzystasz z tego przepisu, to będziesz piekł/a czosnek – nie ma przypadków, są tylko znaki);
- sos serowy – to wersja z serii food porn, chociaż dla niektórych może być zbyt ciężka;
- twarożek ze śmietaną lub jogurtem naturalnym (popularny gzik)
Którą opcję wybierasz?
You must be logged in to post a comment.