fbpx
Pieczone ziemniaki hasselback

13 lutego 2023

Pieczone ziemniaki hasselback

Ziemniaczki, pesto i rozsmarowany, pieczony czosnek – to kwintesencja food porn. I jednocześnie pomysł na Twoją kolację lub przekąskę na stół, gdy przyjdą do Ciebie goście. Jeśli jeszcze nigdy nie testowałaś/eś przepisu na ziemniaki hasselback z czosnkiem, to najwyższy czas, aby to zmienić. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym wyglądają efektownie i apetycznie. Zresztą – wystarczy spojrzeć na zdjęcie, aby się o tym przekonać. Dlatego odpalaj piekarnik i zaczynamy.

Ziemniaki hasselback - jak kroić?

Hasselback ziemniaki nie są trudne w przygotowaniu, trzeba jedynie uważać, aby nacinając plastry, nie przekroić warzywa do końca. Mam wskazówkę, która powinna w tym pomóc – połóż ziemniaka w zagłębieniu drewnianej, kuchennej łyżki (dlatego lepiej mieć mniejsze sztuki). Wtedy rant łyżki będzie „stopować” nóż. Radzę też, aby w miarę możliwości kroić ziemniaki ostrym nożem w cienkie plastry. Im będę cieńsze, tym ładniej się rozłożą.

Pieczone ziemniaki hasselback – kcal, makroskładniki

Z podanych propozycji wyjdą 2 porcje ziemniaczków. Jedna z nich ma ok. 462 kcal i:

  • 8 g białka;
  • 20 g tłuszczu;
  • 60 g węglowodanów.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 1h

Kalorie: 462

Składniki na ziemniaki hasselback

ziemniaki hasselback - przepis

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni, góra-dół.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj ich.
  3. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki, ale tak, by nie przekroić ich do końca (skorzystaj ze wskazówek, które umieściłam nad przepisem)
  4. Oliwę wymieszaj z bazylią i solą. Posmaruj nią dokładnie wszystkie ziemniaki, po czym zawiń je w folię spożywczą i odłóż na blachę do pieczenia. Główkę czosnku przekrój wzdłuż, posyp z wierzchu odrobiną soli i ułóż koło ziemniaków. Wstaw całość do piekarnika.
  5. Po ok. 20 min wyciągnij czosnek (powinien być miękki), a 10 min później ściągnij folię z ziemniaczków, po czym wstaw je ponownie do piekarnika na 20-25 min. Zwiększ temperaturę do 230 stopni i włącz funkcję grill.
  6. Ziemniaki podawaj z rozgniecionym czosnkiem i pesto.

* Przepis na pesto bazyliowe znajdziesz tutaj.

Ziemniaki hasselback
Ziemniaki hasselback z czosnkiem
pieczone ziemniaki hasselback

Ziemniaki hasselback - z czym podawać?

Po mojej dzisiejszej propozycji już doskonale wiesz, z czym najlepiej podawać ziemniaki hasselback – z zielonym pesto, które dodaje całości aromatu i świeżości. Ale to nie koniec możliwości, ponieważ mam dla Ciebie kilka dodatkowych opcji. Do pieczonych ziemniaków hasselback pasować będzie:

  • aioli, czyli sos na bazie majonezu i pieczonego czosnku (a jeśli korzystasz z tego przepisu, to będziesz piekł/a czosnek – nie ma przypadków, są tylko znaki);
  • sos serowy – to wersja z serii food porn, chociaż dla niektórych może być zbyt ciężka;
  • twarożek ze śmietaną lub jogurtem naturalnym (popularny gzik)

Którą opcję wybierasz?


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?

Makaron z pesto i burratą

Makaron z pesto i burratą

Zdradzę ci sekret: w restauracji nigdy nie zamawiam makaronów. Dlaczego? Bo większość z nich jestem w stanie lepiej przygotować w domu. I wiem, możesz powiedzieć, ze to brak skromności, ale jak przetestujesz przepis na makaron z pesto i burratą to przekonasz się, co mam na myśli.