Szukasz rozgrzewającego przepisu na obiad? Mam dla Ciebie aromatyczną, lekko pikantną propozycję – curry warzywne z bobem, kalafiorem i soczewicą. Pokocha je każdy fan (lub fanka) azjatyckiej kuchni, ale będzie to też dobra propozycja dla osób, które dopiero przekonują się do tych smaków. Curry wegetariańskie z kalafiora jest wystarczająco delikatne, aby przypadło go gustu tym, którzy na co dzień wolą bardziej tradycyjne dania. I dodatkowo curry z warzywami możesz przygotować z mrożonym kalafiorem i bobem, dzięki czemu nawet sezon zimowy nie będzie przeszkodą do gotowania.
PS. W przypadku mojego curry z soczewicą w prosty sposób można zamienić wersję wegetariańską na wegańską. Wystarczy, że serek śmietankowy zastąpisz namoczonymi w gorącej wodzie nerkowcami. Nerkowce dodadzą kremowej konsystencji paście warzywnej.
Curry wegetariańskie z soczewicą i warzywami
Wegetariańskie curry z warzywami ma ok. 443 kcal i:
- 19 g białka;
- 19 g tłuszczu;
- 48 g węglowodanów.
Azjatycki gulasz warzywny możesz podawać z ryżem lub chlebkami naan – tylko pamiętaj wtedy, aby doliczyć kcal dodatków.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 443
Składniki na curry z soczewicy
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 135 serka śmietankowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 150 g zielonej soczewicy 200 g bobu (mrożonego)
- 400 ml mleka kokosowego light
- 300 g kalafiora (może być mrożony)
- ½ soku z limonki
- 1 łyżka oleju
- kilka listków szałwi (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Zieloną soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa i podsmażaj przez 3-4 min. Wsyp garam masala, szałwię oraz ostrą paprykę, podsmażaj przez 30 sek., po czym dodaj łyżkę masła orzechowego i serek śmietankowy. Podgrzewaj, aż całość się połączy, wyłącz ogień i zblenduj wszystkie składniki na gładką, dość rzadką pastę.
- Do pasty dodaj mleko kokosowe i sok z limonki. Wymieszaj oraz zagotuj całość.
- Bób (ze skórką) oraz nieduże różyczki kalafiora gotuj w sosie przez 10-15 min. Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę.
- Curry podawaj z ryżem lub chlebkami naan.
You must be logged in to post a comment.