Tag: azjatyckie

Bułeczki bao z krewetkami

Bułeczki bao z krewetkami

Szykujesz imprezę? A może masz więcej czasu, który chcesz… spędzić w kuchni? Jeśli odpowiedź na choć jedno z tych pytań brzmi “tak”, musisz wypróbować przepis na bułeczki bao z krewetkami lub z pulled porkiem.

Zupa z łososiem i kukurydzą

Zupa z łososiem i kukurydzą

Nie przepadasz za zupą rybną? Nie martw się, moja propozycja na pewno ci zasmakuje – to zupa z kukurydzą, pieczonym łososiem i mlekiem kokosowym. Taki sposób podania sprawia, że zupa z łososiem zachwyci największego sceptyka.

Curry z jajkiem na śniadanie

Curry z jajkiem na śniadanie

Chcesz poznać przepis na zdrowe śniadanie, które najlepiej, aby było jeszcze bezglutenowe? Moją dzisiejszą propozycją jest… curry z jajkiem. Szybko zakochasz się w tej wersji curry i nie będziesz już zadawać pytań, co na śniadanie.

Makaron ryżowy z wołowiną i warzywami

Makaron ryżowy z wołowiną i warzywami

Dzisiaj mam dla Ciebie pomysł na szybki i smaczny obiad – to makaron ryżowy z warzywami i wołowiną. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, wołowina po chińsku na pewno Ci zasmakuje.

Pad thai

Pad thai

Próbowałeś kiedyś tajski makaron pad thai? Jeśli nie, to najwyższy czas to zmienić! Z moim przepisem oczywiście… Zobacz, jak w prosty sposób przenieś kuchnię tajską do swojego domu.

Azjatycka zupa marchewkowa

Azjatycka zupa marchewkowa

Znudziły Ci się klasyczne przepisy na obiad? Odpowiedzią na codzienną rutynę będzie zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą. To rozgrzewający, sycący i aromatyczny obiad, idealny jesienią i zimą.

Curry z dynią

Curry z dynią

Lubisz curry indyjskie? W takim razie z pewnością zasmakuje Ci curry z dyni i z ciecierzycy, na które przepis dziś podaje. To pomysł na zdrowy, wegetariański obiad, który zasmakuje nawet mięsożercy.

Laksa wegańska

Laksa wegańska

Jeśli choć trochę tak jak ja, lubisz azjatycką kuchnię, musisz wypróbować przepis na laksę. W mojej wersji to wegetariańskie danie obiadowe, które przekona do siebie każdego sceptyka kuchni roślinnej.

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny zna (i kocha) każdy wielbiciel kuchni chińskiej. Ale nie każdy wie, że może w 30 ,min przygotować go w domu – do kurczaka, tofu czy jako dip do sajgonek lub warzyw. Dlatego sprawdź, jak zrobić sos słodko-kwaśny.

Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso

Jesteś na diecie? Chcesz przygotować fit obiad, ale nie masz pomysłu na żadne danie? Sprawdź przepis na kurczaka generała Tso i zobacz, jak ugotować ryż, aby był perfekcyjny, nie sklejał się.

Korma

Korma

Korma to pyszna, aromatyczna propozycja na obiad. To indyjski sos przygotowywany na bazie ostrej pasty, który najczęściej podawany jest w wersji wegetariańskiej lub z kurczakiem. Zobacz moją kormę z serem paneer.

Ramen

Ramen

Dla amatorów azjatyckiej kuchni przygotowałam przepyszny przepis na ramen. Moja wersja japońskiego rosołu zawiera kapustę pak choi, gotowane na miękko jajko oraz kolby kukurydzy. Wypróbuj aromatyczną, lekką zupę.

Pulled pork, szarpana wieprzowina

Pulled pork, szarpana wieprzowina

Pokazuję, jak przygotować pulled porka, czyli pieczoną przez kilka godzin w niskiej temperaturze szarpaną wieprzowinę. To mięso jest idealnym dodatkiem do burgera, kanapek czy bułek bao.

Sajgonki pieczone

Sajgonki pieczone

Uwielbiam kuchnię azjatycką, a Ty? Często przygotowuję różnego rodzaju curry, tajskie zupy czy makaron ryżowy z sosem na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Jednak moim ideałem są sajgonki. Gdy tylko są w menu restauracji, zawsze je zamawiam, ale nigdy sama ich nie przyrządzam, ponieważ…

Zupa z dyni azjatycka

Zupa z dyni azjatycka

Choć zwykle wydaje nam się, że wiosna i lato obfitują w pyszne, sezonowe warzywa i owoce, to także jesienią ich nie brak. To przede wszystkim czas na jabłka i warzywa korzeniowe, ale i tak głównym bohaterem jest dynia. Ja ją wtedy jem do znudzenia. Głównie…

Tajska zupa krem z kalafiora

Tajska zupa krem z kalafiora

Jak mogłeś już zauważyć po moich przepisach, uwielbiam zupy krem. I jeśli mam być szczera, to za zupami nie przepadałam, dopóki nie odkryłam, że można je miksować. Ale że często oskarża się je o zbyt płaski, mdły smak, zwykle przyrządzam je na azjatycki sposób –…