Czy ziemniaki tuczą? Tylko wtedy, gdy będą skąpane w gęstym, mięsno-śmietanowo-mącznym sosie lub, gdy usmażysz je w dużej ilości tłuszczu (ach, te frytki! dlatego ja często robię wersję pieczoną). Prawda jest taka, że kalorii w ziemniakach jest niewiele, a dokładniej ok. 60-70 kcal w 100 g.
Możesz jeść nawet… ziemniaki smażone na patelni, tylko kontroluj ilość oliwy/masła (polewanie na oko zwykle źle się kończy dla ostatecznej kaloryczności dania). Ja uwielbiam smażone ziemniaki, mogę je jeść bez niczego więcej, chociaż czasami kombinuję. I dzięki temu dziś mam dla ciebie przepis na ziemniaki z patelni z za’atarem.
Za’atar to mieszanka sumaku, prażonych ziaren sezamu oraz ziół typu tymianek, oregano. Przyprawa ta jest typowa dla kuchni Bliskiego Wschodu i mój dzisiejszy przepis jest prostym sposobem na to, aby się z nią zapoznać (nie martw się, obecnie wcale nie jest to trudnodostępny towar, znajdziesz go w każdym większym markecie).
No dobra, a jak jeść takie ziemniaki smażone z nutką egzotycznego smaku? Jeśli uwielbiasz je tak jak ja, zjedz je solo. Możesz zrobić do nich sos na bazie jogurtu greckiego, czosnku i za’ataru. Takie ziemniaczki to oryginalny dodatek do obiadu, a także do sałatek, zwłaszcza tych zimowych.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 328 kcal
Składniki na ziemniaki smażone
- 500-550 g ziemniaków
- 2 łyżki masła (36 g)
- 1 łyżka przyprawy za’atar
- sól do smaku
ziemniaki z patelni - Przygotowanie
- Ziemniaki pokrój w ćwiartki. Ugotuj lub użyj ziemniaków, które zostały ci z obiadu/kolacji/innego posiłku – muszą być dobrze wystudzone. A kiedy ziemniaki są ugotowane? Gdy widelec łatwo w nie wchodzi. Ja wolę tę metodę, niż gotowanie z zegarkiem, bo sporo zależy od wielkości warzyw itp.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmażaj ziemniaki, mieszając co jakiś czas, przez ok. 10-15 min – aż będą rumiane z wierzchu.
- Po tym czasie dodaj drugą łyżkę masła, posyp ziemniaki za’atarem. Smaż jeszcze ok. 1 min.
Ziemniaki bez obierania – czy można jeść skórkę z ziemniaka?
Zauważ, że w moim przepisie nie ma nic o tym, żeby najpierw obrać ziemniaki, i nie jest to błąd. Ja preferuję ziemniaki w mundurkach, czyli po prostu w skórce. Dlaczego? O tym za chwilę.
Najpierw śpieszę z informacją, że skórkę z ziemniaka można jeść. Co więcej! Pod nią znajduje się największa ilość błonnika, zapewniającego sytość. Oprócz tego skórka z ziemniaka jest bogata w witaminę C, wapń, żelazo itp.
Oczywiście, ziemniaki w mundurkach trzeba wcześniej dokładnie umyć, wyszorować – można kupić do tego specjalną szczotkę, choć ja sobie radzę bez niej.
A czemu nie obieram ziemniaków? Bo mi się nie chce. Kiedyś wspominałam, że w dzieciństwie byłam do tego ciągle angażowana i mam wstręt do dziś do tej czynności. Odkąd dowiedziałam się, że skórkę z ziemniaka można jeść, nastała dla mnie nowa era. Dodatkowym plusem jest to, że pieczone lub smażone ziemniaki ze skórką ładnie się przypiekają.
Dania z ziemniaka – jak wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu?
W tym przepisie polecam, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu (są już ugotowane, więc masz mniej pracy, a do tego nic się nie marnuje – same korzyści). Oprócz tego mam jeszcze kilka takich propozycji, dzięki którym wstąpisz na drogę zero waste.
Potrawy z ziemniaków, które można przygotować na bazie już ugotowanych warzyw, to:
- gniecione ziemniaki z pesto – dobrze, jeśli masz ziemniaki w całości, ale połówki i ćwiartki też się sprawdzą;
- ziemniaki z tzatzikami – w tym przepisie delikatnie podgotowuję ziemniaki; jeśli masz już gotowe, skróć czas pieczenia i tyle;
- ziemniaki z gzikiem – gzik możesz podać na ziemniakach niezależnie od tego, w jakiej postaci się znajdują, wcześniej tylko podgrzej je, smażąc lub chwilę podpiekając;
- FIT frittata z ziemniakami – tu nic nie muszę dodawać, idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków;
- indyjskie kotleciki ziemniaczane – możesz pominąć bataty i w zamian dać więcej ziemniaczków;
- sałatka z ziemniakami i szparagami;
- krokiety ziemniaczane.
You must be logged in to post a comment.