Ziemniaki smażone z za’atarem

14 stycznia 2021

Ziemniaki smażone z za’atarem

Czy ziemniaki tuczą? Tylko wtedy, gdy będą skąpane w gęstym, mięsno-śmietanowo-mącznym sosie lub, gdy usmażysz je w dużej ilości tłuszczu (ach, te frytki! dlatego ja często robię wersję pieczoną). Prawda jest taka, że kalorii w ziemniakach jest niewiele, a dokładniej ok. 60-70 kcal w 100 g.

Możesz jeść nawet… ziemniaki smażone na patelni, tylko kontroluj ilość oliwy/masła (polewanie na oko zwykle źle się kończy dla ostatecznej kaloryczności dania). Ja uwielbiam smażone ziemniaki, mogę je jeść bez niczego więcej, chociaż czasami kombinuję. I dzięki temu dziś mam dla ciebie przepis na ziemniaki z patelni z za’atarem.

Za’atar to mieszanka sumaku, prażonych ziaren sezamu oraz ziół typu tymianek, oregano. Przyprawa ta jest typowa dla kuchni Bliskiego Wschodu i mój dzisiejszy przepis jest prostym sposobem na to, aby się z nią zapoznać (nie martw się, obecnie wcale nie jest to trudnodostępny towar, znajdziesz go w każdym większym markecie).

No dobra, a jak jeść takie ziemniaki smażone z nutką egzotycznego smaku? Jeśli uwielbiasz je tak jak ja, zjedz je solo. Możesz zrobić do nich sos na bazie jogurtu greckiego, czosnku i za’ataru. Takie ziemniaczki to oryginalny dodatek do obiadu, a także do sałatek, zwłaszcza tych zimowych.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 328 kcal

Składniki na ziemniaki smażone

ziemniaki z patelni - Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokrój w ćwiartki. Ugotuj lub użyj ziemniaków, które zostały ci z obiadu/kolacji/innego posiłku – muszą być dobrze wystudzone. A kiedy ziemniaki są ugotowane? Gdy widelec łatwo w nie wchodzi. Ja wolę tę metodę, niż gotowanie z zegarkiem, bo sporo zależy od wielkości warzyw itp.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmażaj ziemniaki, mieszając co jakiś czas, przez ok. 10-15 min – aż będą rumiane z wierzchu.
  3. Po tym czasie dodaj drugą łyżkę masła, posyp ziemniaki za’atarem. Smaż jeszcze ok. 1 min.
ziemniaki smażone

Ziemniaki bez obierania – czy można jeść skórkę z ziemniaka?

Zauważ, że w moim przepisie nie ma nic o tym, żeby najpierw obrać ziemniaki, i nie jest to błąd. Ja preferuję ziemniaki w mundurkach, czyli po prostu w skórce. Dlaczego? O tym za chwilę.

Najpierw śpieszę z informacją, że skórkę z ziemniaka można jeść. Co więcej! Pod nią znajduje się największa ilość błonnika, zapewniającego sytość. Oprócz tego skórka z ziemniaka jest bogata w witaminę C, wapń, żelazo itp.

Oczywiście, ziemniaki w mundurkach trzeba wcześniej dokładnie umyć, wyszorować – można kupić do tego specjalną szczotkę, choć ja sobie radzę bez niej.

A czemu nie obieram ziemniaków? Bo mi się nie chce. Kiedyś wspominałam, że w dzieciństwie byłam do tego ciągle angażowana i mam wstręt do dziś do tej czynności. Odkąd dowiedziałam się, że skórkę z ziemniaka można jeść, nastała dla mnie nowa era. Dodatkowym plusem jest to, że pieczone lub smażone ziemniaki ze skórką ładnie się przypiekają.

Dania z ziemniaka – jak wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu?

W tym przepisie polecam, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu (są już ugotowane, więc masz mniej pracy, a do tego nic się nie marnuje – same korzyści). Oprócz tego mam jeszcze kilka takich propozycji, dzięki którym wstąpisz na drogę zero waste.

Potrawy z ziemniaków, które można przygotować na bazie już ugotowanych warzyw, to:


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Pietruszka pieczona w miodzie z chilli

Pietruszka pieczona w miodzie z chilli

Czy pietruszka jest zdrowa? Oczywiście, że tak! A jak ją przyrządzić, aby była jeszcze smaczna? To też już nie problem – sprawdza przepis na pietruszkę z piekarnik z miodem, chilli i czosnkiem.

Zupa z łososiem i kukurydzą

Zupa z łososiem i kukurydzą

Nie przepadasz za zupą rybną? Nie martw się, moja propozycja na pewno ci zasmakuje – to zupa z kukurydzą, pieczonym łososiem i mlekiem kokosowym. Taki sposób podania sprawia, że zupa z łososiem zachwyci największego sceptyka.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *