Kotleciki ziemniaczane indyjskie

29 lutego 2020

Kotleciki ziemniaczane indyjskie

Lubisz korzystać z książek kulinarnych? Ja niespecjalnie. Ale powód mam dość oczywisty – studiowałam bibliotekoznawstwo i informację naukową, więc wizja książek, zaparowanej kuchni i brudnych blatów oraz rąk skutecznie mnie odstrasza od korzystania z nich w taki sposób, w jaki zostały do tego stworzone.

Co nie oznacza, że w ogóle nie posiadam książek kulinarnych. Ale kupuję tylko te, w przypadku których mam pewność, że to właśnie TO. I tak jest z większością propozycji Jamiego Olivera, brytyjskiego kucharza, w którego programach zakochałam się wieeele lat temu. Więc jak zobaczyłam najnowsze wydanie – WEGE – od razu wiedziałam, że muszę je mieć. I polecam tę książkę każdemu, także wege sceptykowi. A jak cię do niego przekonać? To proste – spójrz na dzisiejsze zdjęcie. To kotlety ziemniaczane inspirowane jego przepisem. Nie dokładnie takie same, ponieważ receptury Jamiego Olivera często wymagają „spolszczenia”, aczkolwiek sam pomysł pochodzi z tej książki.

Widząc przepis na ziemniaczane, wegetariańskie kotlety, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. W końcu to ziemniaki i wegetariańskie burgery w jednym, czego chcieć więcej od życia? No dobra, dodam jeszcze, że są robione na styl indyjski, więc nie ma nudy. A sos chutney z mango i granatu tylko dodatkowo powoduje, że u mnie będzie to danie obowiązkowe.

Dla porządku dodam jeszcze, że dzisiejsze kotlety z warzyw z chutny z mango mają:

  • 13,25 białka
  • 7,7 g tłuszczu
  • 88 g węglowodanów

U nas to był smaczny pomysł na drugie śniadanie, aczkolwiek takie dania wegetariańskie z powodzeniem sprawdzają się także na obiad. Wtedy warto byłoby je jednak trochę wzbogacić o białko, np. w postaci… sera.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie (na porcję): 473,5 kcal

Składniki na kotlety z warzyw

  • 4 bułki żytnie
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g batatów
  • 1 łyżka masła
  • 1 mango
  • ½ granatu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • sól, pieprz

PKotlety ziemniaczane - przepis

  1. Wstaw wodę na ziemniaki. Bataty i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę (aby się szybciej gotowały). Wrzuć do wrzącej, posolonej wody i gotuj do miękkości (ok. 10-15 min).
  2. Jogurt naturalny zmiksuj z kolendrą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Mango obierz, pokrój w kostkę. Wyciągnij pestki z granatu, wymieszaj z mango.
  4. Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki rozgnieć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na drobnych oczkach imbirem.
  5. Dopraw solą, pieprzem, garam masala.
  6. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę.
  7. Ziemniaki uformuj w nieduże kotleciki, smaż z obu stron ok. 3-4 min.
  8. Posmaruj bułkę sosem z jogurtu naturalnego. Na to połóż kotlecik i całość z wierzchu posyp chutney z mango.
Burger z chutney
Kotlet ziemniaczany

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *