Lubisz korzystać z książek kulinarnych? Ja niespecjalnie. Ale powód mam dość oczywisty – studiowałam bibliotekoznawstwo i informację naukową, więc wizja książek, zaparowanej kuchni i brudnych blatów oraz rąk skutecznie mnie odstrasza od korzystania z nich w taki sposób, w jaki zostały do tego stworzone.
Co nie oznacza, że w ogóle nie posiadam książek kulinarnych. Ale kupuję tylko te, w przypadku których mam pewność, że to właśnie TO. I tak jest z większością propozycji Jamiego Olivera, brytyjskiego kucharza, w którego programach zakochałam się wieeele lat temu. Więc jak zobaczyłam najnowsze wydanie – WEGE – od razu wiedziałam, że muszę je mieć. I polecam tę książkę każdemu, także wege sceptykowi. A jak cię do niego przekonać? To proste – spójrz na dzisiejsze zdjęcie. To kotlety ziemniaczane inspirowane jego przepisem. Nie dokładnie takie same, ponieważ receptury Jamiego Olivera często wymagają „spolszczenia”, aczkolwiek sam pomysł pochodzi z tej książki.
Widząc przepis na ziemniaczane, wegetariańskie kotlety, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. W końcu to ziemniaki i wegetariańskie burgery w jednym, czego chcieć więcej od życia? No dobra, dodam jeszcze, że są robione na styl indyjski, więc nie ma nudy. A sos chutney z mango i granatu tylko dodatkowo powoduje, że u mnie będzie to danie obowiązkowe.
Dla porządku dodam jeszcze, że dzisiejsze kotlety z warzyw z chutny z mango mają:
- 13,25 białka
- 7,7 g tłuszczu
- 88 g węglowodanów
U nas to był smaczny pomysł na drugie śniadanie, aczkolwiek takie dania wegetariańskie z powodzeniem sprawdzają się także na obiad. Wtedy warto byłoby je jednak trochę wzbogacić o białko, np. w postaci… sera.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie (na porcję): 473,5 kcal
Składniki na kotlety z warzyw
- 4 bułki żytnie
- 400 g ziemniaków
- 400 g batatów
- 1 łyżka masła
- 1 mango
- ½ granatu
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru
- sól, pieprz
PKotlety ziemniaczane - przepis
- Wstaw wodę na ziemniaki. Bataty i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę (aby się szybciej gotowały). Wrzuć do wrzącej, posolonej wody i gotuj do miękkości (ok. 10-15 min).
- Jogurt naturalny zmiksuj z kolendrą. Dopraw solą i pieprzem.
- Mango obierz, pokrój w kostkę. Wyciągnij pestki z granatu, wymieszaj z mango.
- Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki rozgnieć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na drobnych oczkach imbirem.
- Dopraw solą, pieprzem, garam masala.
- Na patelni grillowej rozgrzej oliwę.
- Ziemniaki uformuj w nieduże kotleciki, smaż z obu stron ok. 3-4 min.
- Posmaruj bułkę sosem z jogurtu naturalnego. Na to połóż kotlecik i całość z wierzchu posyp chutney z mango.
You must be logged in to post a comment.