Podczas włoskiego tygodnia w jednym z marketów skusiłaś/eś się na burratę i teraz nie wiesz, co z niej zrobić? Ten delikatny, włoski ser idealnie nadaje się do sałatek lub… makaronów. Pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza, tworząc jedwabisty, kremowy sos. Właśnie zgłodniałaś/eś? Doskonale Cię rozumiem, dlatego mam dla Ciebie przepis.
I nie martw się, będzie prosto i smacznie – tak naprawdę potrzebujesz kilku składników, by stworzyć pełen smaku obiad.
Makaron z burratą i pomidorami – kcal, makroskładniki
Jedna porcja makaronu z burratą i sosem pomidorowym ma ok. 566 kcal i:
- 18 g białka;
- 28 g tłuszczu;
- 60 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 566
Składniki
- 1 opakowanie burraty (125 g)
- 100 g czarnych oliwek
- ½ papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów z puszki
- 120 g makaronu typu spaghetti lub tagliatelle
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przepis na makaron z burratą i sosem pomidorowym
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odcedź.
- Czosnek, papryczkę chilli i oliwki pokrój w plasterki.
- W garnku z nieprzywierającym dnem lub w głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmażaj ok. 30 sek. Następnie dodaj oliwki oraz chilli i podsmażaj jeszcze przez 3-4 min na małym ogniu.
- Wlej pomidory z puszki, wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj sos pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem.
- Sos wlej do makaronu, wymieszaj całość. Po nałożeniu na talerz dodaj połówkę burraty.
Burrata – przepisy
Zainspirowałaś/eś się moim dzisiejszym przepisem? W takim razie mam jeszcze kilka innych propozycji, które powinny Ci się spodobać:
- makaron z pesto i burratą (jeśli nie masz czasu, możesz użyć gotowego pesto czerwonego);
- makaron z bobem i burratą (poza sezonem użyj mrożonego bobu; i jak Ci się nie chce, nie obieraj go ze skórki – jest jadalna);
- sałatka z burratą i prosciutto crudo;
- tagliatelle z sosem neapolitańskim i burratą (to przepis zbliżony do dzisiejszego, ale jeśli nie lubisz oliwek, to jest idealny dla Ciebie).
czosnek podsmażać nie 30 minut tylko 3. Chyba ktoś się pomylił
Nawet 30 sek., a nie 3 min. 🙂 Dziękuje za czujność.