fbpx
Spaghetti z dynią

26 października 2022

Spaghetti z dynią

Jaki jest Twój ulubiony jesienny przepis? U mnie to spaghetti z dynią, chorizo i rozmarynem. Danie idealne, bo:

  • sezonowe;
  • szybkie;
  • aromatyczne;
  • z 5 składników.

I chociaż całkiem proste, to zwykle robi wrażenie, więc jeśli zapraszasz znajomych/rodzinę na obiad, to już wiesz, co możesz zrobić.

Spaghetti z dynią – kcal, makroskładniki

Jedna porcja makaronu z dynią i chorizo ma ok. 486 kcal i:

  • 21 g białka;
  • 21 g tłuszczu;
  • 52 g węglowodanów.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 486 kcal

Składniki na spaghetti z dynią

spaghetti z dynią - przepis

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Chorizo pokrój w plasterki, smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), przez ok. 2/3 min z każdej strony (aż się zrumieni). Ściągnij kiełbaskę tak, aby na patelni pozostawić wytopiony tłuszcz.
  3. Czosnek pokrój w plasterki, dynię w niedużą kostkę. Na patelnię wrzuć najpierw czosnek i gałązki rozmarynu na ok. 30 sek., po czym dodaj dynię.
  4. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 min, aż dynia zmięknie (jeśli tłuszczu z chorizo jest mało i dynia zacznie przywierać, możesz ją delikatnie podlać wodą lub białym winem).
  5. Wymieszaj spaghetti z chorizo i dynią. Makaron możesz podawać z tartym parmezanem.

* Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać, ponieważ skórka jest bardzo cienka i jadalna.

Włoskie spaghetti z dynią
Spaghetti z dynią
Krojenie dyni do spaghetti
Dynia zdjęcie jesienne

Dynia – przepisy jesienne

No dobra, użyjesz 300 g dyni do makaronu, a co z resztą? Nie martw się, przychodzę z całkiem sporą ilością propozycji:

Jak zrobić puree z dyni?

Dalej zostało Ci sporo dyni? Zrób z niej puree i zamroź na później. Najwięcej smaku uzyskasz, jeśli upieczesz dynię (bez żadnych dodatków, aby mus można było wykorzystać zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań) do miękkości, przez ok. 30-40 min. I tu od razu mam wskazówkę – nie musisz jej wcześniej obierać, po upieczeniu będzie to znacznie łatwiejsze.

Możesz też skorzystać z drugiego sposobu, czyli ugotować dynię. Wcześniej ją obierz i pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej niedużą ilością wody (ma przykryć dno) i gotuj, aż dynia całkowicie się rozpadnie.
Potem wystarczy już tylko poczekać, aż masa na purée się ostudzi, zblendować ją i zamrozić.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Zupa dyniowa z ziemniakiem

Zupa dyniowa z ziemniakiem

Sprawdź przepis na moją jesienną specjalność, czyli zupę krem z pieczonej dyni. I podaj ją jak… w niejednej restauracji. Przekonaj się, jak tego dokonać.

5 jesiennych przepisów, które musisz wypróbować

5 jesiennych przepisów, które musisz wypróbować

Idziesz do sklepu, patrzysz na stoisko z warzywami, a tam dorodne dynie, apetyczne figi i gruszki, a Ty… nie masz pomysłu, co z nich zrobić? Nie ma sprawy, mam dla Ciebie 5 propozycji na jesienne przepisy, które musisz wypróbować w tym sezonie.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.