Jaki jest Twój ulubiony jesienny przepis? U mnie to spaghetti z dynią, chorizo i rozmarynem. Danie idealne, bo:
- sezonowe;
- szybkie;
- aromatyczne;
- z 5 składników.
I chociaż całkiem proste, to zwykle robi wrażenie, więc jeśli zapraszasz znajomych/rodzinę na obiad, to już wiesz, co możesz zrobić.
Spaghetti z dynią – kcal, makroskładniki
Jedna porcja makaronu z dynią i chorizo ma ok. 486 kcal i:
- 21 g białka;
- 21 g tłuszczu;
- 52 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 486 kcal
Składniki na spaghetti z dynią
- 120 g makaronu spaghetti
- 300 g obranej dyni*
- 100 g chorizo
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
spaghetti z dynią - przepis
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Chorizo pokrój w plasterki, smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), przez ok. 2/3 min z każdej strony (aż się zrumieni). Ściągnij kiełbaskę tak, aby na patelni pozostawić wytopiony tłuszcz.
- Czosnek pokrój w plasterki, dynię w niedużą kostkę. Na patelnię wrzuć najpierw czosnek i gałązki rozmarynu na ok. 30 sek., po czym dodaj dynię.
- Smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 min, aż dynia zmięknie (jeśli tłuszczu z chorizo jest mało i dynia zacznie przywierać, możesz ją delikatnie podlać wodą lub białym winem).
- Wymieszaj spaghetti z chorizo i dynią. Makaron możesz podawać z tartym parmezanem.
* Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać, ponieważ skórka jest bardzo cienka i jadalna.
Dynia – przepisy jesienne
No dobra, użyjesz 300 g dyni do makaronu, a co z resztą? Nie martw się, przychodzę z całkiem sporą ilością propozycji:
- hummus z dynią – lekko słodki, warto przełamać go szczyptą płatków chilli;
- racuchy drożdżowe z dynią – puszyste, apetycznie pomarańczowe, pyszne!;
- rozgrzewające curry z dynią;
- zapiekanka z dyni i ziemniaków, czyli typowy polski comfort food;
- wegetariańska zupa z dyni;
- babeczki dyniowe z białą czekoladą dla łasuchów;
- dyniowa owsianka na dobry początek dnia.
Jak zrobić puree z dyni?
Dalej zostało Ci sporo dyni? Zrób z niej puree i zamroź na później. Najwięcej smaku uzyskasz, jeśli upieczesz dynię (bez żadnych dodatków, aby mus można było wykorzystać zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań) do miękkości, przez ok. 30-40 min. I tu od razu mam wskazówkę – nie musisz jej wcześniej obierać, po upieczeniu będzie to znacznie łatwiejsze.
Możesz też skorzystać z drugiego sposobu, czyli ugotować dynię. Wcześniej ją obierz i pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej niedużą ilością wody (ma przykryć dno) i gotuj, aż dynia całkowicie się rozpadnie.
Potem wystarczy już tylko poczekać, aż masa na purée się ostudzi, zblendować ją i zamrozić.
You must be logged in to post a comment.