1. Grzanki z kozim serem i figami
Zacznę od fig, które w Polsce stosunkowo od niedawna stały się tak łatwodostępne i co za tym idzie – popularne. Moją ulubioną propozycją są grzanki, do których potrzebujesz:
- 2-3 kromki chleba/bagietki;
- 2-3 figi;
- kilka plasterków koziego sera;
- garść posiekanych orzechów włoskich;
- odrobinę miodu.
Sam przepis jest banalnie prosty. Kromki chleba zrumień na patelni, po czym połóż na nie pokrojony w plasterki ser i figi, posyp orzechami i polej całość miodem. Brzmi smacznie? Uwierz mi, tak właśnie jest.
A co, jeśli w pobliskim sklepie nie ma koziego sera lub zabrakło Ci miodu? Skorzystaj z aplikacji https://sklep.lisek.app, zamów brakujące produkty i poczekaj kilkanaście/kilkadziesiąt minut na dostawę! To spora wygoda i oszczędność czasu, zwłaszcza jeśli nie masz auta lub nie możesz wychodzić z domu. Dlatego sprawdź, czy w Twoim mieście realizowane są zakupy z dostawą do domu.
2. Crumble z jabłkami
Brzmi wykwintnie, a tak naprawdę chodzi o… jabłuszka zapiekane pod kruszonką. I oczywiście nie można obyć się bez sporej ilości cynamonu, od którego cały dom będzie przepięknie pachnieć.
Dopiero co wyjęte z piekarnika crumble z jabłkami polecam podawać z gałką orzechowych lodów. Nic smaczniejszego już dzisiaj nie zjesz.
3. Rozgrzewająca owsianka z karmelizowanymi gruszkami
Wstajesz, za oknem panuje półmrok i czeka Cię kolejny, chłodny dzień? Rozgrzej się od samego rana przepyszną owsianką!
Podczas gotowania klasycznej owsianki dodaj szczyptę cynamonu, mielonego kardamonu i gałki muszkatołowej. W międzyczasie pokrój gruszkę, na patelni rozgrzej masełko i smaż owoc z obu stron aż do zrumienienia. Pod koniec dodaj łyżkę cukru lub miodu, aby skarmelizować gruszkę.
PS. Do tego połączenia pasować będzie też pasta tahini – dzięki niej owsianka zacznie smakiem przypominać chałwę.
4. Racuchy drożdżowe z dynią
Puszyste, słodkie, rozpływające się w ustach – oto racuchy, czyli ukochany comfort food z dzieciństwa. I choć najpopularniejsza jest wersja z jabłkami, to ja polecam jesienną, dyniową odmianę pysznych placuszków.
Aby je zrobić, wystarczy do podstawowego przepisu dodać ok. 100 g purée z dyni. Tylko, co istotne, nie może być surowa. Ja zwykle piekę dynię w większych ilościach, blenduję i mrożę mus w silikonowych kokilkach. Nie masz na to czasu, a ochota na racuszki nie chce przejść? Przesmaż pokrojoną dynię na patelni z dodatkiem wody, aż zmięknie.
Dyniowe racuchy drożdżowe podawaj z cukrem pudrem lub z konfiturą z żurawiny/porzeczki
5. Jesienny kompot jabłkowy
Na koniec mam rozgrzewający kompot, który, na dodatek, jest pełen zdrowia. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 2 duże jabłka
- kawałek imbiru o długości ok. 5 cm
- laskę cynamonu
- łyżeczkę cukru
- 700 ml wody
Imbir oraz jabłka obierz, pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 20 min. Gotowe!
Od razu polecę też, aby ugotować nieco więcej kompotu i potem podgrzewać go rano do śniadania lub do wieczornego czytania książki.
You must be logged in to post a comment.