Chcesz smaczny pomysł na owsiankę w jesiennym wydaniu? Połącz gruszkę z cynamonem i… chałwą! Uwierz mi, że taka owsianka na śniadanie skutecznie poprawi każdy poranek. Oprócz tego, że ma chałwowy smak (uwielbiam!), to jeszcze jest rozgrzewająca, aromatyczna.
Moja propozycja to owsianka na wodzie lub, jeśli nie lubisz, na mleku roślinnym. Od razu podpowiem, że nigdy nie robię owsianki na mleku krowim, ponieważ zwykle szybciej mi się przypala lub pojawia się kożuch. I zdecydowanie polecam wypróbować wersję na wodzie, jeśli jeszcze jej nie robiłaś/-eś – dzięki temu oszczędzasz nieco kalorii (można je wykorzystać na coś innego), a smak jest naprawdę bardzo podobny, szczególnie w sytuacji, gdy obok płatków owsianych pojawia się jeszcze kilka innych dodatków.
Chałwowa owsianka – kcal, makroskładniki
1 porcja owsianki z gruszką (na wodzie i z dodatkiem ksylitolu) ma ok. 398 kcal i:
- 10,5 g białka;
- 12,5 g tłuszczu;
- 68 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
Owsianka kcal: 398
owsianka chałwowa - Składniki
- 90 g płatków owsianych
- 350 g wody/mleka roślinnego
- 1,5 gruszki
- 1 łyżeczka cynamomu
- 40 g chałwy
- 1-2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)**
- 1 łyżeczka masła
Owsianka z gruszką - przepis
- Gruszki umyj, obierz jeśli chcesz (ja tego nigdy nie robię). Jedną zetrzyj na tarce, połówkę drugiej pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmażaj plasterki gruszki na małym ogniu, aż delikatnie zmiękną i się zrumienią.
- Do garnuszka z grubym dnem wsyp płatki owsiane, dodaj startą gruszką, cynamon, wodę, rozkrusz chałwę. Gotuj ok. 5 min, aż płatki owsiane zmiękną – mieszaj, aby owsianka się nie przypaliła.
- Skosztuj całość i jeśli jest za mało słodka, dodaj ksylitolu.
- Podawaj owsiankę z podsmażonymi plastrami gruszki.
Podgrzewanie owsianki
Rozwiązaniem, które zawsze polecam, jest gotowanie na dwa/trzy dni – to oszczędność czasu, i większa szansa na to, że będziesz zdrowo odżywiać się na co dzień. Tylko co w przypadku owsianki, która najlepiej smakuje na ciepło? To żaden problem.
Owsiankę możesz podgrzać w mikrofalówce (jeśli masz) lub w garnuszku, dolewając nieco wody, aby rozrzedzić zastygłą w lodówce masę, i przy okazji uniknąć przypalenia śniadania.
Mimo iż przygotowanie owsianki nie zajmuje zbyt wiele czasu, to i tak wolę za jednym razem ugotować więcej porcji, na kilka dni, a potem już tylko ją podgrzewać.
You must be logged in to post a comment.