Słodkie śniadanie? A może prosty (i pyszny) deser z kilkanaście minut? Mam odpowiedź na jedno i drugie – to chałka zapiekana z budyniem oraz z dodatkiem świeżych owoców. W wersji dla leniuszków, bo z chałką z piekarni i budyniem w proszku (tak, wiem, można w prosty sposób zrobić domowy, ale to był wyjazdowy, szybki posiłek).
Chałka na śniadanie/deser w takim wydaniu ma kilka zalet:
- składa się z kilku składników;
- Twoja praca kończy się maksymalnie po 10 minutach, potem tylko czekasz, aż całość się zapiecze;
- na drugi dzień można ją zjeść na zimno lub ponownie podgrzać w piekarniku/mikrofali;
- wygląda efektownie, a nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych;
- czerstwa chałka zapiekana to sposób na niemarnowanie żywności.
Gotowa/-y do wypróbowania?
Chałka na słodko z budyniem i owocami – kcal, makroskładniki
1 porcja chałki zapiekanej z budyniem i owocami ma ok. 343 kcal i:
- 10 g białka;
- 8 g tłuszczu;
- 60 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25-30 min
Kalorie: 343
czerstwa chałka zapiekana - składniki
- 1 chałka
- 1 opakowanie budyniu*
- 500 ml mleka
- 300 g dowolnych owoców
- opcjonalnie: cukier**
chałka zapiekana z budyniem - przepis
- Nastaw piekarnik na 180 stopni. Naczynie żaroodporne/foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Chałkę pokrój w grubsze kromki, rozłóż je w formie i zalej budyniem.
- Zapiekaj całość przez 15-20 min. Podawaj z owocami.
* Smak może być dowolny, aczkolwiek ja polecam pójść w klasykę – śmietankę lub wanilię. Do takiej chałki na słodko pysznie będzie smakować też… budyń krówkowy!
** Jeśli kupisz budyń z dodatkiem cukru, pomiń ten składnik. W innym wypadku dodaj wskazaną na opakowaniu ilość cukru.
You must be logged in to post a comment.