Tarta z jabłkami

13 września 2021

Tarta z jabłkami

Czy Tobie jesień też kojarzy się z zapachem jabłek i cynamonu…? To połączenie idealne, które nie znudzi się nigdy. Tylko co robić, gdy najdzie Cię ochota na ciasto z jabłkiem, a pieczenie nigdy nie było Twoją mocną stroną?

Mam dwie propozycje i uwierz mi, każdej z nich podołasz. Pierwsza z nich to luksusowo brzmiąc crumble, a w praktyce… owoce (w tym wypadku jabłuszka) pod kruszonką. I tak się składa, że u mnie znajdziesz przepis na crumble z jabłkami. Proste? Proste!

A druga propozycja na łatwe ciasto z jabłkami to tarta. I teraz wiem, co myślisz:

  • nie chce Ci się smażyć jabłek;
  • przygotowanie tarty to wcale nie taka prosta sprawa.

Mam dwie dobre wiadomości. W sumie nawet trzy. Mój przepis na tartę z jabłkami ogranicza się do ich pokrojenia – nic nie będziesz smażyć, czy gotować, a tym samym oszczędzisz czas i zminimalizujesz ryzyko niepowodzenia.

Jabłka mamy z głowy, a co z ciastem? Chociaż tartę zwykle najpierw się podpieka, to w tym wypadku nie jest to konieczne. To druga dobra wiadomość. A jaka jest trzecia? Tutaj będę musiała się do czegoś przyznać. Trochę wstyd, ale trudno – wałkowanie ciasta kruchego nigdy nie było moją mocną stronę. To nawet lekkie niedopowiedzenie. Kończyło się na tym, że bardziej wylepiałam formę skrawkami ciasta. Ale pewnie nie ja jedna tak mam, co? Dlatego w przepisie mam na to sposób.

I tym samym moja dzisiejsza tarta z jabłkami to banalnie prosty sposób na to, aby wypełnić dom zapachem cynamonu i zaspokoić kubki smakowe każdego łasucha. Gotowa/-y?

Tarta jabłkowa – kcal, makroskładniki

Tartę rekomenduje pokroić na 12 porcji. Wtedy każda z nich będzie miała ok. 242 kcal (nie tak źle, prawda?) i:

  • 52,8 g białka;
  • 10 g tłuszczu;
  • 33 g węglowodanów.

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1h

Kalorie: 242

Składniki na tartę jabłkową

Tarta z jabłkami - przepis

  1. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier. Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do mąki. Całość zagniataj, dodając po łyżce zimnej wody. Wyrabiaj, aż będzie gładkie – na tym etapie ciasto kruche zawija się w folię i chowa do lodówki. Ja jednak zawsze mam problem z rozwałkowaniem zimnego ciasta, więc proponuje inną kolejność.
  2. Podziel ciasto na dwie części i jedną z nich na kolejne dwie. Rozwałkuj każdą część na papierze do pieczenia na cienkie, okrągłe placki. Jeden (największy) od razu przełóż do formy do pieczenia tarty i nakłuj spód widelcem. Formę z tartą oraz pozostałe ciasto włóż do lodówki na 30 min.
  3. Jabłka pokrój w plastry, usuń gniazda nasienne (jeśli chcesz, wcześniej je obierz, ja tego nie robiłam). Wymieszaj owce w misce z cynamonem. Dodaj 2 łyżki cukru, jeśli uznasz, że są kwaśne/mało słodkie.
  4. Na chwilę przed wyciągnięciem ciasta z lodówki, zacznij rozgrzewać piekarnik do 190 stopni, funkcja góra-dół.
  5. Po wyciągnięciu tarty z lodówki rozłóż na jej spodzie jabłka. Pozostałe placki ciasta pokrój w plastry i ułóż na górze jabłek w kartkę.
  6. Piecz ok. 40-45 min, aż góra będzie rumiana. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
Tarta jabłkowa przepis
Tarta z jabłkami
Łatwe ciasto z jabłkami
Ogrodowe jabłka

Forma do pieczenia tarty – czy jest potrzebna?

Forma do pieczenia tarty nieco różni się od klasycznych foremek. Jest okrągła, ma niskie, karbowane brzegi, dzięki czemu ciasto przybiera charakterystyczny wygląd.

Może być silikonowa, metalowa lub ceramiczna. Ja mam ceramiczną, co ma swoje zalety i wady. Ciasto dłużej się w niej piecze, ale trudniej je przypalić. Za to, wbrew pozorom, gotową tartę wcale nie jest tak trudno wyciągnąć, ponieważ ciasto odchodzi od brzegów.

A czy zakup specjalnej formy do tarty to konieczność? Jeśli częściej przygotowujesz ten rodzaj ciasta, na pewno nie zaszkodzi jej kupić. Ale gdy wypieki nie są Twoją mocną stroną lub na co dzień wolisz inne słodkości, to moim zdaniem nie ma sensu wydawać pieniędzy i zajmować miejsca w kuchennych szafkach. Taka forma jest w gruncie rzeczy niepraktyczna, ponieważ przygotujesz w niej tylko… tartę.

Jak sobie wtedy radzić? To proste. Wystarczy pamiętać o tym, aby rozwałkować ciasto na taką wielkość, by jego brzegi nie były zbyt wysokie – wystarczą 3 centymetry. I, jako że gotową tartę będzie trudno wyciągnąć z tradycyjnej, prostokątnej blaszki, polecam użyć tortownicy. Jedyna różnica w wyglądzie będzie polegać na tym, że ranty nie będą karbowane. I tyle.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Eton mess z truskawkami i czereśniami

Eton mess z truskawkami i czereśniami

Szukasz przepisu na deser, który nie wymaga ani włączania piekarnika, ani specjalnych umiejętności kulinarnych? Mam – to eton mess z mascarpone, truskawkami i czereśniami. Sprawdź, jak zrobić prosty deser z bezami w pucharku.

Parfait chałwowe

Parfait chałwowe

Lubisz desery z mascarpone? Pewnie tak, kto by nimi wzgardził! A jeśli jeszcze zdradzę, że mam dla Ciebie deser lodowy, to skusisz się na jego wykonanie? W takim razie sprawdź przepis na parfait.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *