Lubisz nietypowe słodkości i eksperymenty w kuchni? Jeśli tak, na pewno spodoba Ci się przepis na bezglutenowe brownie z buraka. No dobra, buraczane brownie nie jest aż taką nowością (chociaż nie wszyscy je znają), za to mało kto wie o tym, że mąka jaglana/kasza jaglana świetnie sprawdzi się jako dodatek do tego czekoladowego ciasta, zamiast tradycyjnej mąki. Osobiście lubię to połączenie, a przy okazji mąka jaglana ma więcej wartości odżywczych, więc jest kolejny plus.
A skoro o plusach mowa, to tych jest całkiem sporo – wystarczy zerknąć na przepis na brownie z buraka, by przekonać się, że jest bardzo prosty, i po prostu nie można go zepsuć. I przy okazji szybki, całość przygotowań u niewprawionej osoby nie powinna zająć więcej, niż 15 min.
Masz ochotę nieco zgrzeszyć? Podawaj jeszcze ciepłe brownie z lodami – polecam ze słonym karmelem, ekhm, testowałam już to połączenie.
PS. Ja piekłam buraki, ponieważ przy okazji robiłam jeszcze hummus buraczany i carpaccio z buraka, ale jeśli Ci się nie chce, kup gotowe, gotowane. Znajdziesz je we większości marketów, są też w Lidlu, czy w Biedronce. Zaoszczędzisz w ten sposób nieco czasu.
Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 251
Składniki na brownie buraczane
- 150 g czekolady gorzkiej 70%
- 300 g gotowanego/pieczonego buraka
- 15 g masła
- 1 jajko
- 40 g ksylitolu
- 60 g masła orzechowego
- 30 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki jaglanej
Brownie z buraka - przepis
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej*.
- Buraki, masło orzechowe, ksylitol, jajko i czekoladę zblenduj na gładką masę. Dodaj mąkę i wiórki kokosowe, wymieszaj.
- Przelej ciasto do naczynia o wielkości 20×20 cm. Piecz 25 min.
* Do niedużego garnka wlej wodę tak, aby przykryła dno. Do środka wsadź metalową/szklaną miskę, do której rozkrusz czekoladę. Gotuj ją na parze wodnej, uważając, aby miska nie stykała się z wodą.
Ile piec buraki? Jak długo gotować buraki?
Chcesz podjąć się tego wyzwania i upiec/ugotować buraki? Mam kilka podpowiedzi. I zacznę od pierwszej, dla leniuszków – zaplanuj sobie kilka dań na bazie buraka, aby dwa razy niepotrzebnie nie włączać piekarnika/kuchenki.
Buraki z piekarnika
Dokładnie umyj buraki, po czym pokrój je na ćwiartki (wyjątkowo duże sztuki możesz na jeszcze mniejsze kawałki, najważniejsze, aby wszystkie były mniej więcej równie).
Pojedynczo zawiń buraki w folię aluminiową (po jednym buraku, a nie po jednej ćwiartce – nie przesadzajmy) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min. Po ok. 40 min polecam sprawdzać widelcem miękkość warzyw, bo czas pieczenia uzależniony jest przede wszystkim od ich wielkości.
Buraki obierz po ostygnięciu, skórka będzie łatwiej odchodzić niż wtedy, gdy są surowe (i nie tak mocno brudzić).
Gotowane buraki
Wybierz jak najmniejsze sztuki, po czym buraki dokładnie umyj, nie obieraj. Przełóż je do dużego garnka i zalej wodą – muszą być w całości przykryte.
Gotuj warzywa ok. 50-60 min, po mniej więcej 40 min sprawdzając, czy widelec wchodzi w nie miękko. Obierz po ostudzeniu.
Uwaga: o ile w przypadku pieczenia buraki można pokroić na ćwiartki, o tyle podczas gotowania tego nie polecam, bo wtedy mocno „oddadzą” swój kolor.
You must be logged in to post a comment.