fbpx
Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

9 marca 2022

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Wyobraź sobie taką sytuację: jest niedziela wieczór. Nie masz chleba. Sklepy są zamknięte. Nawet jeśli u Ciebie w mieście jest gdzieś działająca piekarnia, to kupienie w niej pieczywa to mission impossible (i wcale nie piszę o tym z własnego doświadczenia…). I z kolacją może sobie jeszcze jakoś dasz radę, ale co na śniadanie? Co do pracy?

No jak to co? Podpłomyki! Czyli tak naprawdę niewielkie placki bez drożdży, które składają się z mąki, oliwy i wody. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez konieczności posiadania levelu master w gotowaniu. Zachęcona/-y? No to czytaj dalej.

Przepis na podpłomyki z patelni jest bardzo prosty, o czym zaraz się przekonasz. Wystarczy zagnieść ciasto (ręcznie lub w robocie), podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować i hop! na suchą, rozgrzaną patelnię.

Podpłomyki możesz podawać z tym, co lubisz/co masz w lodówce lub wypróbować moją propozycję, czyli:

  • zielone pesto (bazyliowe lub ziołowe);
  • kozi ser
  • rzodkiewki.

I właśnie zrobiło się wiosennie, prawda? Dlatego sprawdź, jak zrobić podpłomyki.

Podpłomyki – kcal, wartości odżywcze

Z podanych propocji powinno wyjść ok. 8 podpłomyków, a każdy z nich, wraz z dodatkami ma ok. 256 kcal i:

  • 9,5 g białka;
  • 11 g tłuszczu;
  • 30 g węglowodanów

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 25 min

Kalorie: 256

Podpłomyki z dodatkami

Podpłomyki – przepis

  1. Oba rodzaje mąki przesiej do miski. Dodaj oliwę i wodę, wymieszaj. Zagniataj (ręcznie lub w robocie kuchennym), aż ciasto będzie elastyczne, gładkie.
  2. Podziel ciasto na 8 części, rozwałkuj każdą z nich na gładki placek.
  3. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu.
  4. Smaż podpłomyki z obu stron na średnim ogniu, przez ok. 2 min na stronę (jak placek się zrumieni to znak, że można go przełożyć/ściągnąć z patelni).
  5. Rozsmaruj na podpłomyki kozi ser, nałóż pesto i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę***. Smacznego!

* Możesz też użyć 300 g mąki pszennej.

** Sprawdź mój przepis na pesto bazyliowe.

***Na zdjęciu jest małe przekłamanie, ponieważ najpierw jest pesto, a dopiero potem kozi ser. Musisz mi to wybaczyć, ponieważ tak podpłomyki ładniej prezentowały się na zdjęciu, a może jak wiesz, zajmuje się fotografią kulinarną. Jednak jak spróbujesz rozsmarować serek na pesto, to szybko się przekonasz, że nie jest to łatwe zadanie. Znacznie prościej i szybciej jest odwrócić kolejność.

Podpłomyki z pesto

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.



2 thoughts on “Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką”

  • Cześć. Czy woda ma być gorąca czy zimna? Bo we wszystkich przepisach jest gorąca, a tu zimna, i nie wyszły xd.

    • Bardzo mi przykro! Faktycznie, zapomniałam dopisać, że chodzi o ciepłą wodę, a to tutaj niestety miało znaczenie 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.