Szukasz pomysłu na śniadanie bez kanapek? A może podczas FIT zrywu kupiłaś/-aś mąkę z ciecierzycy i teraz przeklinasz się za ten zakup? Na oba te problemy mam proste rozwiązanie – bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy.
I jeśli kiedykolwiek robiłaś/-eś coś z tym rodzajem mąki i właśnie naszły Cię wątpliwości, to nie martw się, miałam tak samo. Niewtajemniczonym wyjaśnię, że mąka z ciecierzycy zachowuje się zupełnie inaczej, niż pszenna, jest „cięższa”, mocno wchłania wodę. Przez chwilę wydawało mi się niemożliwe, aby z takiego ciasta cokolwiek wyszło, okazało się natomiast, że placki z ciecierzycy smażyło mi się łatwiej, niż klasyczne.
Tylko, co istotne, ciasta nie można zbyt długo zostawiać, ponieważ, jak już wspominałam, mocno wchłania wodę, co może utrudniać porcjowanie. Moja rada? Po przygotowaniu bazy daj mu chwilę i od razu zacznij smażyć, nie rób ciasta na zapas, czy dzień wcześniej wieczorem.
No dobra, a czy placki bezglutenowe z mąki z ciecierzycy nie są może zbyt wymyślne? W końcu można zrobić zwykłe, z mąki pszennej, prawda? Moim zdaniem to świetna alternatywa, ponieważ ciecierzyca, w przeciwieństwie do pszenicy, to całkiem dobre źródło białka. Więc masz już go w samej podstawie swojego śniadania, a jak dodasz jajko, czy serek do smarowania, to będzie wersja deluxe. Gotowa/-y, aby je wypróbować?
Placki z ciecierzycy – kcal, makroskładniki
Z podanych proporcji wyszło zaskakująco dużo placków, które spokojnie starczyły na śniadanie na dwa dni dla dwóch osób. Dlatego całość dzielę na 4 porcje i każda z nich to kilka placuszków, które łącznie mają 274 kcal i:
- 16 g białka;
- 9 g tłuszczu;
- 30 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 274
Placki z mąki ciecierzycy – Składniki
- 210 maki z ciecierzycy
- 170 wody
- 10 g oleju
- 2 jajka
- 1 jajko na każdy placuszkowy „torcik”
- garść dowolnej sałaty
- 3-4 rzodkiewki
- piklowana cebula
dodatki
- 1 jajko na każdy placuszkowy „torcik”
- garść dowolnej sałaty
- 3-4 rzodkiewki
- piklowana cebula
Bezglutenowe placki z ciecierzycy – przepis
- Mąkę przesyp do miski, dodaj wodę, olej i jajka. Wymieszaj na w miarę gładką masę (mogą być pojedyncze grudki, aczkolwiek jeśli będzie ich dużo, to zmiksuj ciasto).
- Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu. Przy pomocy łyżki wlej porcję ciasta, rozprowadź, aby placek nie był zbyt gruby. Smaż z obu stron przez ok. 2 min.
- Podawaj w postaci torcika przełożonego ulubionymi dodatkami i wykończonego jajkiem sadzonym.
You must be logged in to post a comment.