szakszuka - co to?
Szakszuka to popularna potrawa kuchni Bliskiego Wschodu. Przygotowuje się ją na patelni z pomidorów, papryki, cebuli i kuminu, po czym w tym aromatycznym sosie gotuje się jajka. To pyszna propozycja na sycące, wegetariańskie śniadanie. Szakszuka jest jednogarnkowa, stosunkowo prosta i szybka w przygotowaniu (chociaż, jak już jesteś bardzo głodny, czekanie, aż białko jajka się zetnie, może wydawać się wiecznością).
Szakszuka idealnie sprawdza się na śniadanie lub kolację. W ostatnich latach jest bardzo modna, znajdziesz ją we większości wege knajpek, a także w fancy „śniadaniowniach”. Lub… w swojej kuchni! Bo to idealny sposób na urozmaicenie posiłków (zwłaszcza weekendowych, gdy czasu jest trochę więcej).
Moja propozycja dla ciebie na dziś to szakszuka z fetą i kanapką z hummusem. To turbo zdrowe i sycące śniadanie, dlatego zapraszam do przepisu.
PS. Fit szakszuka w jednej porcji ma ok.:
- 27,75 g białka;
- 20,25 g tłuszczu;
- 40,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 min
Kalorie: 418,75
Składniki na fit szakszukę
- 800 g pomidorów krojonych w puszce (2 x 400 g)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 150 g fety
- 4 jajka
- 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oliwy
- 4 kromki chleba (lub bułki)
- 4-6 łyżek hummusu*
szakszuka - przepis
- Przygotuj wszystkie przyprawy w małej miseczce.
- Cebulę pokrój w półksiężyce, czosnek w plasterki, a paprykę w małą kostkę.
- Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj przyprawy i podsmażaj je ok. 10-15 sek. (krótko, inaczej się przypalą i zgorzknieją). Wrzuć cebulę, czosnek i paprykę, smaż na małym ogniu, mieszając co chwilę, ok. 5 min.
- Wlej na patelnię pomidory z puszki, wymieszaj całość i gotuj pod przykryciem 15 min. Po tym czasie spróbuj sosu i dopraw solą wedle upodobań.
- Wbij do sosu jajka oraz rozkrusz fetę i gotuj całość, aż białko jajek się zetnie (ok. 5-7 min). Możesz przyśpieszyć ten proces, nakładając pokrywkę na patelnię, ale wtedy białko „przykryje” żółtko.
- W międzyczasie posmaruj kromki chleba hummusem. Podawaj razem**.
* Skorzystaj z tego przepisu na hummus lub kup gotowy – znajdziesz go m.in. w Lidlu, ma dobry skład i całkiem niezły smak (choć do domowego się nie umywa, to oczywiste).
** Przepis na szakszukę uwzględnia cztery porcję. Ja przygotowuję ją na dwa dni, dla mnie i dla Piotrka, co wymaga delikatnej modyfikacji – gotuję całą porcję sosu (pomidory, papryka, cebula, czosnek i przyprawy), po czym odkładam połowę do pojemnika i dalej zużywam ½ porcji jajek i ½ porcji fety. Na drugi dzień wystarczy podgrzać sos i wykorzystać pozostałe składniki. Nic się nie marnuje, a szakszuka jest świeża.
Takie śniadanie to ja rozumiem! Piękne zdjęcia 🙂
Dziękuje! Ja lubię sobie takimi śniadaniami urozmaicać codzienne posiłki 🙂
Szakszuką rozkoszuję się już od dłuższego czasu. Śmiało mogę powiedzieć, że nie widzę lepszego śniadania na niedzielę. Dzięki Tobie jednak, pierwszy raz dodałam do niej fetę i jest chyba jeszcze lepsza! Dzięki:)
Cieszę się! Dodawanie fety to taka prosta rzecz, a sprawia, że szakszuka jest o wiele lepsza 🙂