Od razu przyznam, że nie wiem, czemu wcześniej nie robiłam kotlecików z jajek – są pyszne, niezbyt wymagające, a do tego sycące (wiem, zrymowało mi się). Wegetariańskie kotlety z jajek gotowanych i kaszy jaglanej to dobry pomysł na śniadanie, lunch czy kolację. I można podawać je na kilka sposobów:
- z sosem i szybką sałatką z pomidorków koktajlowych i roszponki;
- z mizerią;
- na kanapce;
- w burgerze.
Czyli w praktyce, szybko się nie znudzą, nawet jeśli, tak jak ja, przygotowujesz porcję na dwa dni. Przy okazji polecam zrobić do nich na:
dip z awokado;
domowy ketchup;
sos aioli.
Albo, możesz, tak jak ja, jeść kotlety z kaszy jaglanej bez żadnych dodatków. Nie są suche i naprawdę szybko znikają. A do tego są zdrowe. W jednej porcji mają:
- 13 g białka;
- 14 g tłuszczu;
- 25 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 258,75*
Kotlety jaglane - składniki
- 5 jajek
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- ½ łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- świeże zioła (opcjonalnie)
Przepis na kotlety wegetariańskie
- Ugotuj kaszę jaglaną oraz 4 jajka na twardo.
- W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę.
- Rozgrzej na patelni ½ łyżki oleju rzepakowego i podsmażaj cebulę, mieszając co chwilę, przez ok. 4-5 min, aż się dokładnie zrumieni.
- Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Wymieszaj z kaszą jaglaną, cebulą i świeżymi ziołami, jeśli używasz. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, aby masa ostygła (inaczej formowanie kotlecików nie będzie zbyt przyjemne).
- Uformuj masę w okrągłe kotleciki na o grubości ok. 2 cm. Na jednym talerzu roztrzep jajko, a na drugim rozsyp bułkę tartą.
- Rozgrzej olej na patelni. Obtaczaj kotleciki najpierw w jajku, potem w bułce. Smaż na rumiano ok. 2-3 min z każdej strony. Smakują równie dobrze na ciepło, co na zimno.
* Przy założeniu, że użyjesz do smażenia ok. 4 łyżek oleju rzepakowego.
You must be logged in to post a comment.