Lubisz sałatki z makaronem z zupek chińskich, ale jednocześnie masz świadomość, że makaron ten nie należy do najzdrowszych? Jest na to całkiem proste rozwiązanie — użyj makaronu mie lub chow main, który da taki sam efekt (a nawet lepszy).
I tam się akurat składa, że mam przepis na sałatkę z makaronem chińskim. Jest idealna na imprezy (i jak wygląda!), a także na kolację, czy do pracy, ponieważ z założenia je się ją na zimno. Dla mnie jest bezkonkurencyjna z krewetkami, ale możesz ją też przygotować z kurczakiem lub z tofu — jak wolisz. I ma jedną dość sporą przewagę nad innymi sałatkami. Domyślasz się jaką? Dobrze smakuje również zimą, gdy dostępność smacznych i aromatycznych warzyw jest znacznie mniejsza. Na szczęście marchewka i papryka załatwiają sprawę, a azjatyckie przyprawy tylko dodają jej charakteru.
Sałatka z makaronem chińskim - kcal, makroskładniki
Z podanych w przepisie proporcji wyjdzie ok. 6 porcji sałatki. Każda z nich ma ok. 269 kcal i:
- 14 g białka;
- 8,5 g tłuszczu;
- 35 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 269
Składniki Sałatkę z makaronu chińskiego
- 150 g makaronu mie lub chow main
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 czerwona cebula
- pęczek szczypiorku
- 200 g krewetek
- 50 g nerkowców
- 20 g sezamu
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3,5 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka oleju
- świeża kolendra
Sałatka z makaronem chińskim - przepis
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Krewetki obierz, oczyść z jelit. Wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem i 1/2 łyżki sosu sojowego. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, smaż krewetki na dużym ogniu przez minutę z każdej strony.
- W miseczce wymieszaj sok z jednej limonki, łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki miodu, łyżkę masła orzechowego, łyżkę wrzątku. Posiekaj kolendrę, dodaj do sosu (ilość dowolna).
- Przygotuj warzywa: kapustę pekińską i szczypiorek posiekaj, paprykę czerwoną, żółtą i marchewkę pokrój w paski, a czerwoną cebulę w półksiężyce.
- Orzechy nerkowca z grubsza posiekaj i podpraż razem z sezamem na suchej patelni.
- Rozgrzej wok. Wrzuć do niego ugotowany makaron oraz wlej połowę przygotowanego sosu do sałatki. Dodaj łyżkę sosu sojowego i wymieszaj. Smaż makaron przez ok. 3-4 min.
- Wymieszaj makaron z warzywami, dodaj orzechy nerkowca i sezam. Podawaj z resztą sosu i krewetkami.
Proste i skuteczne, na pewno wszytskim posmakuje więc kradnę przepis do zrobienia w domu
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂