Soczyste, orzeźwiające pomarańcze, kremowy, lekko ostry ser gorgonzola i podkreślające jego smak orzechy włoskie – oto prosty przepis na (nie)zwykłą sałatkę z pomarańczą, która… będzie równie dobrze smakować zarówno zimą (koniecznie użyj wtedy czerwonych pomarańczy), jak i latem.
Sałatka z pomarańczą i serem gorgonzola ma kilka plusów:
- jest szybka (maksymalnie dziesięć minut) i nie da się jej zepsuć;
- brzmi, wygląda i smakuje efektownie (chcesz zachwycić gości? proszę bardzo, już wiesz jak!);
- zrobisz ją z łatwodostępnych składników, a będzie smakować jak propozycja z fancy restauracji.
Przekonana/-y? To już na koniec dodam tylko, że sałatka z pomarańczą nada się na lunch, kolację lub możesz potraktować ją jako przystawkę przed obiadem. To co, gotowa/-y na przepis?
Sałatka z roszponką i pomarańczą – kcal, makroskładniki
Jedna porcja sałatki z pomarańczami ma ok. 428,5 kcal oraz:
- 13 g białka;
- 28 g tłuszczu;
- 36 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 428,5
Składniki na sałatkę z pomarańczą
- 2 pomarańcze*
- roszponkę (potrzebujesz 2-3 garści)
- 2 łyżki kaparów (20 g)
- 80 g gorgonzoli
- 30 g orzechów włoskich
- 1 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy lub oleju lnianego
- 1 łyżeczka miodu
Sałatka z pomarańczą – przepis
- Pomarańcze obierz i pokrój w plasterki. Orzechy włoskie posiekaj.
- Musztardę, oliwę i miód wymieszaj w miseczce.
- Na dwóch talerzach rozłóż roszponkę, plasterki pomarańczy. Poodrywaj kawałki gorgonzoli, posyp sałatkę kaparami i orzechami włoskimi. Polej sosem przed podaniem**.
*Użyłam pomarańczy czerwonych, sycylijskich, ale tak naprawdę sprawdzą się każde.
** Ta sałatka aż się prosi, aby podawać ją z grzankami, więc… na co czekasz?
You must be logged in to post a comment.