fbpx
Grzanki ze szparagami

20 lipca 2022

Grzanki ze szparagami

Szukasz prostego, lecz efektownego pomysłu na imprezową przekąskę, przystawkę lub szybką kolację (a także… kolację dla dwojga)? Proszę bardzo, oto jest: grzanka ze szparagami w włoskim stylu.

Przepis na sukces jest w tym przypadku bardzo prosty: aromatyczne pesto pistacjowe (lub, jeśli nie chcesz go szukać po sklepach, możesz zamienić na bazyliowe), świeże szparagi i delikatna włoska mortadela. I tak jak to bywa w przypadku włoskiej kuchni, kluczowa jest tu jakość składników.

Zachęciłam Cię? Sprawdź w takim razie, jak w kilkanaście minut wyczarować obłędny posiłek (i smakowo, i wizualnie).

PS. Do grzanek idealnie nadaje się czerstwa bagietka, więc jeśli chcesz być zero waste, to już wiesz, co robić.

Grzanki ze szparagami – kcal, makroskładniki

Z podanych propozycji wyjdą grzanki ze szparagami dla 2 osób. Jedna porcja (kilka kromeczek) ma ok. 400 kcal i:

  • 16,5 g białka;
  • 26 g tłuszczu;
  • 28 g węglowodanów.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie: 400

Składniki na grzanki ze szparagami

grzanki ze szparagami - przepis

  1. Bagietkę pokrój na kromeczki. Odetnij zdrewniałe końce szparagów, jadalną część pokrój na kilka porcji (w zależności od wielkości, na 2-3).
  2. Rozgrzej patelnię grillową z łyżeczką oliwy. Na jednej połowie grilluj szparagi, aż zmiękną, a na drugiej zrumień bagietkę z obu stron.
  3. Cienko posmaruj grzanki pesto. Porwij mortadelę i połóż kawałek na każdą z grzanek. Ułóż na nich szparagi i posyp całość posiekanymi pistacjami.
Grzanki ze szparagami
grzanki z pesto i szparagami
Szparagi grzanki

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.