Szukasz prostego, lecz efektownego pomysłu na imprezową przekąskę, przystawkę lub szybką kolację (a także… kolację dla dwojga)? Proszę bardzo, oto jest: grzanka ze szparagami w włoskim stylu.
Przepis na sukces jest w tym przypadku bardzo prosty: aromatyczne pesto pistacjowe (lub, jeśli nie chcesz go szukać po sklepach, możesz zamienić na bazyliowe), świeże szparagi i delikatna włoska mortadela. I tak jak to bywa w przypadku włoskiej kuchni, kluczowa jest tu jakość składników.
Zachęciłam Cię? Sprawdź w takim razie, jak w kilkanaście minut wyczarować obłędny posiłek (i smakowo, i wizualnie).
PS. Do grzanek idealnie nadaje się czerstwa bagietka, więc jeśli chcesz być zero waste, to już wiesz, co robić.
Grzanki ze szparagami – kcal, makroskładniki
Z podanych propozycji wyjdą grzanki ze szparagami dla 2 osób. Jedna porcja (kilka kromeczek) ma ok. 400 kcal i:
- 16,5 g białka;
- 26 g tłuszczu;
- 28 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 400
Składniki na grzanki ze szparagami
- ½ bagietki
- 3-4 łyżki pesto pistacjowego (możesz zamienić na bazyliowe)
- 4-5 plastrów włoskiej mortadeliElement listy #1
- 250 g szparagów
- 20 g posiekanych pistacji
- 1 łyżeczkę oliwy
grzanki ze szparagami - przepis
- Bagietkę pokrój na kromeczki. Odetnij zdrewniałe końce szparagów, jadalną część pokrój na kilka porcji (w zależności od wielkości, na 2-3).
- Rozgrzej patelnię grillową z łyżeczką oliwy. Na jednej połowie grilluj szparagi, aż zmiękną, a na drugiej zrumień bagietkę z obu stron.
- Cienko posmaruj grzanki pesto. Porwij mortadelę i połóż kawałek na każdą z grzanek. Ułóż na nich szparagi i posyp całość posiekanymi pistacjami.
You must be logged in to post a comment.