fbpx
Pieczone młode ziemniaki

21 lipca 2022

Pieczone młode ziemniaki

Wiesz, jaki jest idealny letni dodatek do obiadu? Pieczone młode ziemniaki, obowiązkowo z ziołami, a dokładniej z rozmarynem. Brzmi zachęcająco? To dodajmy jeszcze jeden składnik, czyli sok i skórkę startą z cytryny. Zaskoczona/-y? To prosty sposób na to, aby jeszcze bardziej podkreślić letni charakter dania i przy okazji sprawić, że smak będzie niebanalny. I jak się pewnie domyślasz, całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu, o czym zaraz się przekonasz.

Pieczone młode ziemniaki – kcal, makroskładniki

1 porcja pieczonych młodych ziemniaków ma ok. 214 kcal i :

  • 5 g białka;
  • 3 g tłuszczu;
  • 42,5 g węglowodanów.

Zamiast jako dodatek do obiadu, możesz podać ziemniaki na kolację. Wtedy, aby nieco zwiększyć sytość, proponuję pod koniec pieczenia położyć na nich poszarpaną mozzarellę (polecam wersję light) i zjeść je razem z prostą sałatką z pomidorów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie: 214

Składniki na pieczone ziemniaki

młode ziemniaki - przepis

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni, funkcja góra-dół.
    Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj ich. Pokrój w ćwiartki.
  2. Skórkę, sok z cytryny i oliwę wymieszaj ze sobą.
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ziemniaki. Polej oliwą z cytryną, wymieszaj. Posyp posiekanym rozmarynem i gruboziarnistą solą.
  4. Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz przez 15 min. Po tym czasie zmień program na termoobieg lub, jeśli taki masz, termoobieg i grill, po czym piecz jeszcze przez 10-15 min, aż się zrumienią od góry.
Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?