Wiesz, jaki jest idealny letni dodatek do obiadu? Pieczone młode ziemniaki, obowiązkowo z ziołami, a dokładniej z rozmarynem. Brzmi zachęcająco? To dodajmy jeszcze jeden składnik, czyli sok i skórkę startą z cytryny. Zaskoczona/-y? To prosty sposób na to, aby jeszcze bardziej podkreślić letni charakter dania i przy okazji sprawić, że smak będzie niebanalny. I jak się pewnie domyślasz, całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu, o czym zaraz się przekonasz.
Pieczone młode ziemniaki – kcal, makroskładniki
1 porcja pieczonych młodych ziemniaków ma ok. 214 kcal i :
- 5 g białka;
- 3 g tłuszczu;
- 42,5 g węglowodanów.
Zamiast jako dodatek do obiadu, możesz podać ziemniaki na kolację. Wtedy, aby nieco zwiększyć sytość, proponuję pod koniec pieczenia położyć na nich poszarpaną mozzarellę (polecam wersję light) i zjeść je razem z prostą sałatką z pomidorów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 214
Składniki na pieczone ziemniaki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy
- gruboziarnista sól
młode ziemniaki - przepis
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj ich. Pokrój w ćwiartki. - Skórkę, sok z cytryny i oliwę wymieszaj ze sobą.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ziemniaki. Polej oliwą z cytryną, wymieszaj. Posyp posiekanym rozmarynem i gruboziarnistą solą.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz przez 15 min. Po tym czasie zmień program na termoobieg lub, jeśli taki masz, termoobieg i grill, po czym piecz jeszcze przez 10-15 min, aż się zrumienią od góry.
You must be logged in to post a comment.