fbpx
Tarta ze szparagami

25 lipca 2022

Tarta ze szparagami

Wyobraź sobie elegancką tartę, którą możesz podać na przyjęciu ze znajomymi. Chrupiące ciasto francuskie, orzechowy posmak pesto pistacjowego, który podbija ostry smak sera gorgonzola i na koniec kropka nad „i”, czyli delikatne szparagi. Brzmi skomplikowanie i właśnie masz ochotę wyjść z mojego przepisu, bo i tak nie dasz rady go przygotować? Nie popełniaj tego błędu i poczekaj jeszcze chwilę.

Tarta ze szparagami i serem jest równie efektowna, co prosta oraz szybka. I klucz do sukcesu jest jeden – ciasto francuskie. Doskonale zastępuje klasyczne ciasto na tartę, które, nie będę oszukiwać, potrafi być kapryśne. A reszta składników? Tak naprawdę wystarczy je ułożyć na cieście, po czym wstawić wszystko do piekarnika i poczekać 20 boleśnie długich minut, podczas których w kuchni będzie rozchodzić się cudowny zapach. Po tym nastąpi 5 jeszcze dłuższych minut, bo przed pokrojeniem tarty trzeba ją trochę ostudzić. Ale w tym właśnie momencie czeka Cię nagroda. Dlatego nie przedłużaj swoich katuszy i wypróbuj przepis na tartę ze szparagami.

Tarta ze szparagami, ciasto francuskie – kcal, makroskładniki

Cała tarta ze szparagami ma ok. 1708 kcal. Sugeruję pokrojenie jej na 8 trójkątnych kawałków. Wtedy każdy z nich będzie mieć ok. 213 kcal i:

  • 5 g białka;
  • 15 g tłuszczu
  • 13 g węglowodanów.

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie: 231

tarta ze szparagami - Składniki

Przepis na tartę ze szparagami

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Zawiń boki ciasta francuskiego do środka. Rozsmaruj na nim pesto pistacjowe, rękoma podziel ser na mniejsze kawałki i równomiernie porozkładaj.
  3. Odłam zdrewniałe końce szparagów i ułóż je jedne obok drugich na cieście.
  4. Wstaw tartę do piekarnika na ok. 25 min, aż boki się zrumienią.
  5. Posiekaj pistacje, posyp nimi tartę po wyjęciu z piekarnika.
  6. Przed pokrojeniem odczekaj około 5 min, aż tarta przestygnie. Najlepiej przełożyć ją na kartkę do pieczenia, aby mogła też „oddychać” od spodu.

* Możesz zamienić pesto pistacjowe na bazyliowe, aczkolwiek sugeruję, aby poszukać go w sklepach lub pokusić się o samodzielne przygotowanie wersji pistacjowej.

Tarta ze szparagami

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.