Kremowa, słona feta delikatnie przełamana kwaśnym jogurtem, nieco zapomniana (a jak aromatyczna) czarnuszka, kapka oliwy i świeże rzodkiewki (lub inne warzywa, jeśli masz ochotę) – proszę państwa, oto przepis na szybki i prosty dodatek do kanapek, któremu nikt się nie oprze.
Chociaż, tak naprawdę, trudno to nazwać nawet przepisem, ale o tym za chwilę przekonasz się sam/-a. Fetę z rzodkiewką podawaj koniecznie na grzance (ta chrupkość pieczywa! ta kremowość fety!). To oryginalny pomysł na śniadanie, kolację, czy kanapki do pracy. I poświęcając 5 min w kuchni, możesz się o tym przekonać. Gotowy/-a?
Pasta z fety z rzodkiewką – kcal, właściwości
Cała pasta, razem z rzodkiewkami, przygotowana według podanych proporcji ma ok. 400 kcal i:
- 23 g białka;
- 29 g tłuszczu;
- 10 g węglowodanów.
Ilość porcji: 300 g
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 400
Składniki na pastę z fety
- 150 g sera typu feta
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 6-7 rzodkiewek
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie pasty z fety i czarnuszki
- Fetę zmiksuj z jogurtem naturalnym na gładką, kremową pastę. Dodaj czarnuszkę, wymieszaj.
- Rzodkiewki pokrój w plasterki. Rozsmaruj pastę z fety na pieczywie, rozłóż „carpaccio” z rzodkiewek i skrop całość oliwą.
Co to jest czarnuszka?
Czarnuszka to roślina pochodząca z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczne kwiatki, a jej owocami są czarne nasiona, który wykorzystuje się jako przyprawę lub które mogą służyć do produkcji oleju.
Smak czarnuszki jest dość intensywny, ostry, korzenny. Z tego powodu nie przepadam za olejem z czarnuszki – dodany w zbyt dużych ilościach dominuje w daniu. Ale za to nasionka stanowią aromatyczną przyprawę o szerokich właściwościach zdrowotnych.
Czarnuszka reguluje poziom cukru we krwi, poprawa odporność, może też korzystnie działać na układ nerwowy. Tylko – musi być stosowana regularnie. Do czego jej użyć?
You must be logged in to post a comment.