fbpx
Pasta z fety z rzodkiewką

25 sierpnia 2022

Pasta z fety z rzodkiewką

Kremowa, słona feta delikatnie przełamana kwaśnym jogurtem, nieco zapomniana (a jak aromatyczna) czarnuszka, kapka oliwy i świeże rzodkiewki (lub inne warzywa, jeśli masz ochotę) – proszę państwa, oto przepis na szybki i prosty dodatek do kanapek, któremu nikt się nie oprze.

Chociaż, tak naprawdę, trudno to nazwać nawet przepisem, ale o tym za chwilę przekonasz się sam/-a. Fetę z rzodkiewką podawaj koniecznie na grzance (ta chrupkość pieczywa! ta kremowość fety!). To oryginalny pomysł na śniadanie, kolację, czy kanapki do pracy. I poświęcając 5 min w kuchni, możesz się o tym przekonać. Gotowy/-a?

Pasta z fety z rzodkiewką – kcal, właściwości

Cała pasta, razem z rzodkiewkami, przygotowana według podanych proporcji ma ok. 400 kcal i:

  • 23 g białka;
  • 29 g tłuszczu;
  • 10 g węglowodanów.

Ilość porcji: 300 g

Czas przygotowania: 10 min

Kalorie: 400

Składniki na pastę z fety

Przygotowanie pasty z fety i czarnuszki

  1. Fetę zmiksuj z jogurtem naturalnym na gładką, kremową pastę. Dodaj czarnuszkę, wymieszaj.
  2. Rzodkiewki pokrój w plasterki. Rozsmaruj pastę z fety na pieczywie, rozłóż „carpaccio” z rzodkiewek i skrop całość oliwą.
Pasta z fety
Feta z rzodkiewką

Co to jest czarnuszka?

Czarnuszka to roślina pochodząca z terenów Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Posiada charakterystyczne kwiatki, a jej owocami są czarne nasiona, który wykorzystuje się jako przyprawę lub które mogą służyć do produkcji oleju.

Smak czarnuszki jest dość intensywny, ostry, korzenny. Z tego powodu nie przepadam za olejem z czarnuszki – dodany w zbyt dużych ilościach dominuje w daniu. Ale za to nasionka stanowią aromatyczną przyprawę o szerokich właściwościach zdrowotnych.

Czarnuszka reguluje poziom cukru we krwi, poprawa odporność, może też korzystnie działać na układ nerwowy. Tylko – musi być stosowana regularnie. Do czego jej użyć?

Czarnuszka – do czego?

Najczęściej czarnuszka to dodatek do pieczywa, bułek i chleba. Może stanowić posypkę na kanapki (zwłaszcza na pomidory), a także dodatek do past, twarogu. Świetnie komponuje się z daniami kuchni indyjskiej, to obowiązkowy skład marynat, sosów.

Czarnuszka – gdzie kupić?

Czarnuszkę kupuję najczęściej w sklepach ekologicznych oraz w supermarketach posiadających rozbudowany dział z przyprawami. Ze względu na małą popularność, może być trudnodostępna w dyskontach jak Lidl/Biedronka, czy w sklepach osiedlowych.

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.