fbpx
Hummus z pesto bazyliowym

12 października 2022

Hummus z pesto bazyliowym

Chcesz nietypowy przepis na hummus, idealny zwłaszcza jako przekąska na imprezę? Do klasycznej pasty z ciecierzycy dodaj pesto bazyliowe! Zaskoczona/y? Przyznaję, też byłam, gdy pierwszy raz zobaczyłam taką wersję hummusu w… holenderskim markecie, bo właśnie stamtąd czerpałam inspirację.

Pasta z ciecierzycy sprawdzi się na kanapki lub jako dip do słonych przekąsek, warzywnych paluszków. Tylko, aby całość dobrze do siebie pasowała, hummus musi być delikatny, puszysty, a nie „ciężki”, jak czasami się go podaje. Na szczęście mam na to sposób – dodaję aquafaby, czyli wody z gotowania ciecierzycy/zalewy z puszki. Aquafaba, podczas ubijania, zachowuje się jak śmietana, tworząc lekką piankę, co można wykorzystać, robiąc np. hummus. Blendując go nieco dłużej niż zwykle sprawisz, że pasta będzie gładka i lekka. Znałaś/eś ten patent?

A skoro o kulinarnych tipach mowa, to mam jeszcze jedną radę. Ja zwykle kupuję ciecierzycę w ziarnach i gotuję większe ilości. Następnie porcjuję zarówno nasionka, jak i aquafabę, po czym mrożę. Dzięki temu zawsze mam podstawowe składniki do hummusu w domu i mogę przygotować pastę w kilka minut.

Poniżej podaję zarówno jak zrobić hummus, jak i pesto, ale jeśli chcesz nieco sobie ułatwić życie, to nic się nie stanie, jak użyjesz dobrej jakości gotowego pesto.

Hummus z pesto - kcal, makroskładniki

Cała pasta z ciecierzycy zrobiona według podanych proporcji ma ok. 300 g. Natomiast 100 g gotowego hummusu z pesto będzie mieć ok. 410 kcal oraz:

  • 11 g białka;
  • 34 g tłuszczu;
  • 15 g węglowodanów.

Ilość porcji: 300 g

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie: 410 kcal / 100 g

Składniki na hummus

Składniki na pesto

Przepis na hummus

  1. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę. Możesz dodać trochę wody, jeśli hummus jest zbyt “ciężki”.

Przepis na pesto bazyliowe

  1. Słonecznik podpraż na patelni. Wszystkie składniki zblenduj tak, aby były widoczne cząsteczki słonecznika.
Hummus z pesto

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Lubisz wegetariańskie burgery? Nawet jeśli jesteś do nich sceptycznie nastawiony, ten przepis ci się spodoba! To wege burgery z szarpanymi boczniakami – sycące, smaczne, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu, niż klasyczny pulled pork. To co, wypróbujesz mój przepis na boczniaki?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.