Chcesz nietypowy przepis na hummus, idealny zwłaszcza jako przekąska na imprezę? Do klasycznej pasty z ciecierzycy dodaj pesto bazyliowe! Zaskoczona/y? Przyznaję, też byłam, gdy pierwszy raz zobaczyłam taką wersję hummusu w… holenderskim markecie, bo właśnie stamtąd czerpałam inspirację.
Pasta z ciecierzycy sprawdzi się na kanapki lub jako dip do słonych przekąsek, warzywnych paluszków. Tylko, aby całość dobrze do siebie pasowała, hummus musi być delikatny, puszysty, a nie „ciężki”, jak czasami się go podaje. Na szczęście mam na to sposób – dodaję aquafaby, czyli wody z gotowania ciecierzycy/zalewy z puszki. Aquafaba, podczas ubijania, zachowuje się jak śmietana, tworząc lekką piankę, co można wykorzystać, robiąc np. hummus. Blendując go nieco dłużej niż zwykle sprawisz, że pasta będzie gładka i lekka. Znałaś/eś ten patent?
A skoro o kulinarnych tipach mowa, to mam jeszcze jedną radę. Ja zwykle kupuję ciecierzycę w ziarnach i gotuję większe ilości. Następnie porcjuję zarówno nasionka, jak i aquafabę, po czym mrożę. Dzięki temu zawsze mam podstawowe składniki do hummusu w domu i mogę przygotować pastę w kilka minut.
Poniżej podaję zarówno jak zrobić hummus, jak i pesto, ale jeśli chcesz nieco sobie ułatwić życie, to nic się nie stanie, jak użyjesz dobrej jakości gotowego pesto.
Hummus z pesto - kcal, makroskładniki
Cała pasta z ciecierzycy zrobiona według podanych proporcji ma ok. 300 g. Natomiast 100 g gotowego hummusu z pesto będzie mieć ok. 410 kcal oraz:
- 11 g białka;
- 34 g tłuszczu;
- 15 g węglowodanów.
Ilość porcji: 300 g
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 410 kcal / 100 g
Składniki na hummus
- 150 g ugotowanej ciecierzycy/z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 30 g pasty tahini
- 15 g oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny 30-50 aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy/zalewa z puszki)
- sól do smaku
Składniki na pesto
- listki z dwóch doniczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 20 g słonecznika
- 20 g startego parmezanu
- 60 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przepis na hummus
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę. Możesz dodać trochę wody, jeśli hummus jest zbyt “ciężki”.
Przepis na pesto bazyliowe
- Słonecznik podpraż na patelni. Wszystkie składniki zblenduj tak, aby były widoczne cząsteczki słonecznika.

You must be logged in to post a comment.