Masz świeże, jesienne zbiory grzybów (samodzielnie zebrane lub podarowane) i chcesz z nich przygotować coś pysznego, zanim zostaną zamrożone lub przygotowane do suszenia? Przychodzę z pomocą, a tak właściwie z pomysłem na błyskawiczne grzanki. I jeśli masz wątpliwości, czy się na nie skusić, to mam 3 argumenty, aby to zrobić:
- chrupiące, rumiane kromki chleba, które są jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa;
- mocny, ostry kozi ser, do którego idealnie pasują…;
- pokrojone w plasterki i podsmażone na maśle grzyby z dodatkiem rozmarynu.
Uwierz mi, już w trakcie smażenia nie będziesz mógł/mogła powstrzymać się przed podjadaniem. A jednocześnie jest to prosty i łatwy sposób na przekąskę lub kolację. Chcesz go wypróbować?
Grzanki z kozim serem i borowikami – kcal, makroskładniki
2 grzanki z kozim serem i borowikami mają łącznie ok. 413 kcal i:
- 19 g białka;
- 23 g tłuszczu;
- 32 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 413
Składniki
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 kromki chleba
- 6 plasterków koziego sera
- 4-6 prawdziwków
- 1 łyżka masła
przepis na grzanki z prawdziwkami
- Grzyby pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj rozmaryn i prawdziwki. Smaż z obu stron, aż grzyby będą rumiane. Przełóż je na talerz.
- Na tej samej patelni połóż kromki chleba. Jak zrumienią się z jednej strony, przełóż je i na podpieczoną część połóż kozi ser oraz grzyby. Podsmażaj jeszcze 3-4 min pod przykryciem.
![Grzanki z grzybami](https://www.mykitchenlife.pl/wp-content/uploads/2022/10/grzanki-z-grzybami.jpg)
![Grzanki z kozim serem](https://www.mykitchenlife.pl/wp-content/uploads/2022/10/grzanki-z-kozim-serem.jpg)
![Borowiki na grzance](https://www.mykitchenlife.pl/wp-content/uploads/2022/10/borowiki-na-grzanke.jpg)
![Borowik](https://www.mykitchenlife.pl/wp-content/uploads/2022/10/borowik.jpg)
Przepisy na grzyby
Szukasz innych pomysłów na grzyby? Mam dla Ciebie kilka propozycji, którymi warto się zainspirować:
- grzanki z kurkami i oscypkiem – to opcja podobna do dzisiejszej i na dodatek wielokrotnie przetestowana;
- boczniaki panierowana a’la schabowy w pysznej i sycącej sałatce z grillowanym halloumi;
- zupa krem pieczarkowa z dodatkiem kaszy oraz z grzankami;
- wegetariańskie burrito z szarpanymi boczniakami i… jajecznicą;
- spaghetti carbonara – w moim przepisie występują pieczarki, ale możesz zamienić je na dowolne inne grzyby;
- ristotto z kurkami i kozim serem – idealnie sprawdzą się tu również maślaki, rydze i borowiki;
- szybki makaron z sosem kurkowym, który przygotujesz w 15 min (PS. możesz też użyć mrożonych grzybów).
You must be logged in to post a comment.