Smażone, aromatyczne kurki i wędzony, słony oscypek? Tak właśnie brzmi przystawka/przekąska/kolacja idealna!
Taką propozycję spokojnie można by spotkać w (szczególnie górskich) knajpkach, a Ty, bez żadnego wysiłku, możesz ją mieć w swoim domu. I jeśli właśnie sobie myślisz, że nie potrafisz gotować, i to danie na pewno Ci nie wyjdzie, to mam dobrą wiadomość – wyjdzie, nie potrzebujesz do tego specjalnych umiejętności. Pomyśl o tym przepisie jak o toście.
Grzanki z kurkami i serem możesz przygotować na kolację, niedzielne śniadanie (trzeba załączyć piekarnik, a wiem, jak to bywa z czasem w środku tygodnia), lub na imprezę (szybko znikną).
Nie masz świeżych kurek? Bez wymówek, mrożone sprawdzą się równie dobrze.
Nie masz oscypka? Użyj twardego lub pleśniowego koziego sera, a nawet camemberta. Co prawda nie jest tak intensywny w smaku, jak owczy/kozi, ale za to na pewno łatwiej dostępny. Czyli – bez wymówek, zabieraj się do pracy.
Grzanki z kurkami i oscypkiem – kcal, makroskładniki
Z podanych składników wychodzą ok. 2 porcje (np. na kolację) grzanek. Jedna porcja ma ok. 373 kcal i:
- 18,5 g białka;
- 21 g tłuszczu;
- 25,5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20-25 min
Kalorie: 373
Składniki na grzanki z kurkami
- 200 g kurek
- 100 g oscypka/sera koziego/camemberta
- ½ bagietki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przepis na grzanki z kurkami
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Oczyść kurki: przesyp je do miski, posyp solą i zalej wrzątkiem. Zamieszaj kurki, aby wypadł z nich piasek i opadł na dno. Gdy grzyby wypłyną na powierzchnię, wyłów je łyżką cedzakową i odstaw na sitko/ręcznik papierowy, aby odciekły.
- Większe kurki możesz z grubsza pokroić, mniejsze zostaw w całości.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć kurki. Smaż, mieszając, przez ok. 5 min, aż zmiękną, odparują wodę. Dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie pokrój bagietkę w kromki. Oscypka pokrój w plastry, a potem na pół.
- Na kromce rozłóż pół plasterka oscypka, na górze połóż kurki. Zapiekaj całość w piekarniku przez ok. 10 min.
You must be logged in to post a comment.