Kiedyś myślałam, że nie lubię fig, a powód był całkiem prosty – jadłam je tylko w wersji suszonej, a to właśnie suszone owoce stanowią u mnie problem.
Świeże figi jadłam po raz pierwszy w Chorwacji i od razu przepadłam. Teraz pojawiają się u mnie wszędzie – w sałatkach, na kanapkach, i oczywiście, w deserach (chociaż jest to jeden z niewielu owoców, które budzi u mnie skojarzenia głównie z daniami wytrawnymi – a jak to jest u Ciebie?).
Dziś mam natomiast połączenie idealne, czyli figi z kozim serem. Wygląda efektownie, prawda? A przy okazji figi zapiekane z kozim serem:
- przygotujesz w 5 min (kolejne 10 to czas pieczenia, podczas którego możesz odpocząć lub zająć się innymi potrawami);
- nie wymagają żadnych umiejętności kucharskich, no może co najwyżej umiejętności krojenia, ale z tym pewnie sobie poradzisz;
- wyglądają wykwintnie i smakują obłędnie.
I właśnie ta ostatnia zaleta sprawia, że będą idealne jako przekąska na imprezę, czy przystawka na romantyczną kolację. Figi z kozim serem koniecznie należy połączyć z miodem i (najlepiej) podawać na chrupiącej grzance. A jeśli nie jesteś wegetarianką/wegetarianinem, to warto na grzankę dorzucić jeszcze plasterek prosciutto lub innej, długodojrzewającej szynki (koniecznie wypróbuj braseolę!).
Figi pieczone z miodem i kozim serem – kcal, makroskładniki
1 figa z kozim serem podawana na grzance (bez prosciutto) ma ok. 138 kcal i:
- 4,5 g białka;
- 4 g tłuszczy;
- 21 g węglowodanów.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 138 kcal
Składniki na figi z serem kozim
- 6 świeżych fig
- 80 g koziego sera (najlepiej pleśniowego w roladce)
- 1,5 łyżki miodu/syropu klonowego
- 3 kromki chleba (typu graham lub inny)
- opcjonalnie: 4 plasterki prosciutto
Figi zapiekane z kozim serem - przepis
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Figi natnij z góry na krzyż, do środka rozkrusz kozi ser (tyle, ile się zmieści – nie żałuj).
- Kromki przetnij na pół.
- Wstaw figi oraz chlebek do piekarnika na 10 min.
- Figi z kozim serem podawaj na grzance polane miodem lub syropem klonowym.
Jak obrać figi?
Może Cię zaskoczę (albo i nie), ale figi się nie obiera – skórka jest jadalna. Jeśli jednak dla Ciebie jest zbyt twarda lub niesmaczna, możesz rozkroić owoc i łyżeczką wyciągnąć sam miąższ. Dobrym sposobem na zmiękczenie skórki jest też pieczenie (chociaż, w praktyce, ja się w Polsce nie spotkałam z „twardymi” figami).
Jak jeść świeżą figę?
Już wiesz, że figę się je w całości, zarówno miąższ, jak i skórkę. Można pokroić owoc w plasterki (np. na kanapki), pokroić w ćwiartki (do sałatki) lub naciąć na krzyż, wypełnić serem lub szynką i zapiec.
No i pewnie się już tego domyślasz, ale fig nie trzeba piec/gotować/smażyć, można je jeść na surowo.
Figi – przepisy. Co zrobić z figami?
Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z figami, mam dla Ciebie kilka inspiracji. Moje ulubione przepisy z figą to:
- sałatka z kozim serem, jest równie pyszna i prosta, co dzisiejsza przekąska;
- kanapka z figami i prosciutto to sposób na urozmaicenie jesiennych śniadań;
- mus czekoladowy z dodatkiem figi to efektowny deser, idealny na przyjęcia;
- grzanki z figą, orzechami i miodem to pyszne, weekendowe śniadanie na słodko.
You must be logged in to post a comment.