Figi z kozim serem i miodem

20 września 2021

Figi z kozim serem i miodem

Kiedyś myślałam, że nie lubię fig, a powód był całkiem prosty – jadłam je tylko w wersji suszonej, a to właśnie suszone owoce stanowią u mnie problem.

Świeże figi jadłam po raz pierwszy w Chorwacji i od razu przepadłam. Teraz pojawiają się u mnie wszędzie – w sałatkach, na kanapkach, i oczywiście, w deserach (chociaż jest to jeden z niewielu owoców, które budzi u mnie skojarzenia głównie z daniami wytrawnymi – a jak to jest u Ciebie?).

Dziś mam natomiast połączenie idealne, czyli figi z kozim serem. Wygląda efektownie, prawda? A przy okazji figi zapiekane z kozim serem:

  • przygotujesz w 5 min (kolejne 10 to czas pieczenia, podczas którego możesz odpocząć lub zająć się innymi potrawami);
  • nie wymagają żadnych umiejętności kucharskich, no może co najwyżej umiejętności krojenia, ale z tym pewnie sobie poradzisz;
  • wyglądają wykwintnie i smakują obłędnie.

I właśnie ta ostatnia zaleta sprawia, że będą idealne jako przekąska na imprezę, czy przystawka na romantyczną kolację. Figi z kozim serem koniecznie należy połączyć z miodem i (najlepiej) podawać na chrupiącej grzance. A jeśli nie jesteś wegetarianką/wegetarianinem, to warto na grzankę dorzucić jeszcze plasterek prosciutto lub innej, długodojrzewającej szynki (koniecznie wypróbuj braseolę!).

Figi pieczone z miodem i kozim serem – kcal, makroskładniki

1 figa z kozim serem podawana na grzance (bez prosciutto) ma ok. 138 kcal i:

  • 4,5 g białka;
  • 4 g tłuszczy;
  • 21 g węglowodanów.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie: 138 kcal

Składniki na figi z serem kozim

Figi zapiekane z kozim serem - przepis

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, funkcja góra-dół.
  2. Figi natnij z góry na krzyż, do środka rozkrusz kozi ser (tyle, ile się zmieści – nie żałuj).
  3. Kromki przetnij na pół.
  4. Wstaw figi oraz chlebek do piekarnika na 10 min.
  5. Figi z kozim serem podawaj na grzance polane miodem lub syropem klonowym.
Figi zapiekane z kozim serem
Figi pieczone z kozim serem

Jak obrać figi?

Może Cię zaskoczę (albo i nie), ale figi się nie obiera – skórka jest jadalna. Jeśli jednak dla Ciebie jest zbyt twarda lub niesmaczna, możesz rozkroić owoc i łyżeczką wyciągnąć sam miąższ. Dobrym sposobem na zmiękczenie skórki jest też pieczenie (chociaż, w praktyce, ja się w Polsce nie spotkałam z „twardymi” figami).

Jak jeść świeżą figę?

Już wiesz, że figę się je w całości, zarówno miąższ, jak i skórkę. Można pokroić owoc w plasterki (np. na kanapki), pokroić w ćwiartki (do sałatki) lub naciąć na krzyż, wypełnić serem lub szynką i zapiec.

No i pewnie się już tego domyślasz, ale fig nie trzeba piec/gotować/smażyć, można je jeść na surowo.

Figi – przepisy. Co zrobić z figami?

Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z figami, mam dla Ciebie kilka inspiracji. Moje ulubione przepisy z figą to:

  1. sałatka z kozim serem, jest równie pyszna i prosta, co dzisiejsza przekąska;
  2. kanapka z figami i prosciutto to sposób na urozmaicenie jesiennych śniadań;
  3. mus czekoladowy z dodatkiem figi to efektowny deser, idealny na przyjęcia;
  4. grzanki z figą, orzechami i miodem to pyszne, weekendowe śniadanie na słodko.

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *