5 min (no dobra, maksymalnie 10 min) – tylko tyle potrzebujesz, aby przygotować efektowne i oryginalne grzanki z figą, serkiem śmietankowym (może być ricotta, mi nie udało jej się kupić w sklepie, więc skorzystałam z zamiennika), miodem i orzechami. Piotrek się w tej kanapce zakochał, jestem pewna, że zakochasz się i ty!
Grzanka z serkiem i figą sprawdzi się na przystawkę, romantyczną kolację, z jej pomocą pochwalisz się także umiejętnościami kulinarnymi przed rodziną (a tylko twoim sekretem będzie, jak prosty był przepis). Pokuszę się też o stwierdzenie, że to dość wykwintny pomysł na kanapki do pracy (tylko wtedy miód weź osobno, do małego słoiczka i polej nim grzankę przed jedzeniem).
No to co, przekonałam cię? Dodam jeszcze tylko, że grzanka z figą to świetny pomysł na to, aby rozpocząć swoją przygodę z tym owocem. Drugim krokiem niech będzie sałatka z figą i kozim serem – równie szybka, co grzanki, więc na co czekać?
Rozkład makroskładników w grzance*:
- 5 g białka;
- 15 g tłuszczu;
- 24 g węglowodanów.
* PS. Jeśli chcesz, żeby była nieco zdrowsza, użyj bułki pełnoziarnistej zamiast ciabatty.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 375,8 kcal
Składniki na grzanki z figą
- 1 ciabatta lub inna bułka
- 60 g serka śmietankowego
- 2 figi
- 10 g miodu
- 15 g orzechów włoskich
Przygotowanie grzanek na romantyczną kolację
- Rozgrzej patelnię grillową. Ciabattę przekrój na pół i podpiekaj na patelni od wewnętrznej strony, ok. 2-3 min, aż spód będzie delikatnie rumiany, chrupiący.
- W międzyczasie posiekaj orzechy włoskie i pokrój figę na plasterki.
- Każdą opieczoną połówkę ciabatty posmaruj serkiem śmietankowym, połóż plastry figi, posyp orzechami włoskimi i całość polej miodem.
Grzanka z figą i kozim serem
Możesz raz dwa urozmaicić ten przepis – wystarczy, że serek śmietankowy zamienisz na kozi ser, który idealnie komponuje się z figą. Ja najbardziej lubię kozi ser pleśniowy i tutaj się dobrze sprawdzi, ponieważ po roztopieniu będzie mieć delikatną, kremową konsystencję.
Musisz jedynie trochę zmodyfikować sposób przyrządzania (jest to na tyle „kosmetyczna” zmiana, że nie chcę dodawać kolejnego przepisu). Po podpieczeniu ciabatty przewróć ją na drugą stronę. Na wewnętrznej, rumianej powierzchni połóż plasterki koziego sera i całość zapiekaj 2-3 min po przykryciem, aby ser się stopił. I tyle. Ja lecę do kuchni, ponieważ mam zamiar maksymalnie wykorzystać sezon na figi i… po raz trzeci w tym miesiącu robić te grzanki. Smacznego!
You must be logged in to post a comment.