Wege burgery z szarpanymi boczniakami

21 października 2020

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

HITem tego latu był u mnie burger z grillowanymi boczniakami, halloumi i ananasem. Ale lata już nie ma, a radzić sobie jakoś trzeba, dlatego mam drugiego faworyta, czyli szarpane boczniaki, które przyrządzisz na patelni.

Te wegetariańskie burgery mają wszystko, czego im trzeba – są sycące, smaczne (to wiadomo!), a do tego nie są zbyt suche, co czasami może się zdarzyć, gdy wege burgery przyrządzasz na bazie ciecierzycy lub soczewicy (chociaż ja i tak je lubię). A przy tym przepis na boczniaki jest bardzo prosty – wystarczy je zamarynować, rozszarpać i usmażyć. Tylko, co jest ważne, boczniaki należy rozszarpać przed obróbką, a nie, jak w przypadku klasycznego pulled porka (też mam przepis!), po. Przyznam, że za pierwszym razem, jak je robiłam, popełniłam ten błąd, ale przecież ty nie musisz. To co, zabieramy się do dzieła?

Moje burgery wegetariański z boczniakami w jednej porcji mają:

  • 11 g białka;
  • 14 g tłuszczu;
  • 53 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 25 min

Kalorie: 385,75

Składniki szarpane boczniaki*

Pozostałe składniki na wege burgery

Wege burger - przepis z boczniakami

  1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Boczniaki rozszarp wzdłuż widelcem na mniejsze kawałki. Polej całość marynatą, wymieszaj i odstaw na chwilę.
  2. W międzyczasie bułki przekrój na pół, posmaruj serkiem śmietankowym. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki.
  3. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu. Wrzuć na nią boczniaki i smaż, mieszając ok. 5 min. W trakcie smażenia dolewaj marynatę, która pozostała w miseczce.
  4. Złóż wegetariańskie burgery: na bułkę połóż szpinak, nachosy, szarpane boczniaki, ogórki**.

* Szarpane boczniaki możesz podawać na kanapkach, w tortilli – jak tylko chcesz. Dlatego możesz skorzystać tylko z tej części przepisu na boczniaki.

** Jeśli chcesz wziąć wege burgery na wynos, złóż je, dopiero gdy boczniaki ostygną, po czym całość dokładnie zawiń folią spożywczą (wiem, nie jest to zbyt ekologiczne, ale w tym wypadku najlepiej się sprawdzi, jeśli nie chcesz, żeby burger się rozleciał). Taka kanapka z boczniakami smakuje równie dobrze na zimno.

Burger z szarpanymi boczniakami

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *