fbpx
Lasagne wegetariańska z soczewicą

13 października 2020

Lasagne wegetariańska z soczewicą

Dziś czeka nas niemałe wyzwanie – to lasagne wegetariańska z soczewicą. I wiem, że przepis wydaje się skomplikowany (każdy, który ma dużo składników, tak wygląda, a to może być zgubne), to tak naprawdę jest łatwy do przygotowania, choć, nie będę ukrywać, dość czasochłonny (a przynajmniej jak na moje standardy, bo wbrew pozorom, nie spędzam w kuchni całego dnia). Pamiętaj jednak, że wegetariańska lasagne może być na dwa dni, dzięki czemu czas gotowania nie jest aż tak przerażający.

Takie przepisy wegetariańskie lubi nawet Piotrek. Choć trochę narzeka, że nie ma tu mięsa, to jednak zjada wszystko bez marudzenia. Tak naprawdę najważniejsza kwestia to sos do lasagne, który musi być dobrze doprawiony – dlatego ja nigdy nie żałuję czosnku. Natomiast soczewica sprawia, że ten obiad wegetariański jest sycący, pełnowartościowy. W końcu warzywa strączkowe to doskonałe źródło białka.

Ja makaron do lasagne kupuję, chociaż można by go w prosty sposób przygotować samodzielnie. Pamiętaj jednak, że świeży makaron szybko się gotuje i wtedy 30 min w piekarniku to zdecydowanie za dużo.

Mam też wskazówkę, gdy chcesz zrobić lasagne na spotkanie z przyjaciółmi (niezależnie od tego, czy jest ona mięsna, czy wege). Przygotuj całość wcześniej, schowaj do lodówki i upiecz bezpośrednio przed podaniem. W tym czasie makaron nieco zmięknie od gorącego sosu, wchłonie część płynu. Tym samym zwiększasz szanse, że lasagne po upieczeniu będzie zwarta, nie rozleje się na talerzu. Ja tak bardzo często robię, bo zwykle obiad gotuję dzień wcześniej, aby móc go podgrzać (lub, jak w tym przypadku, upiec) zaraz po powrocie z pracy.

Lasagne z soczewicą w jednej (dość dużej) porcji ma:

  • 26 g białka;
  • 16 g tłuszczu;
  • 60 g węglowodanów.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1h 15m

Kalorie: 472

Składniki na lasagne z soczewicą

prosty przepis na lasagne

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek zetrzyj. W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmażaj cebulę z czosnkiem 5 min na małym ogniu, ciągle mieszając.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawy: cynamon, chilli, oregano, bazylię, rozmaryn. Wsyp na patelnię i podsmażaj 30 sek., po czym szybko wlej passatę pomidorową i wodę*.
  3. Wsyp soczewicę, wymieszaj i gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 min. Zamieszaj sos od czasu do czasu, zwłaszcza od spodu, bo soczewica lubi przywierać.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę płatków lasagne oraz nałóż porcję sosu. Powtarzaj tę czynność, aż skończy się makaron i sos.
  5. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę. Smaż, mieszając przez ok. 2 min. Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zagotuj, ciągle mieszając, aż beszamel zgęstnieje. Wylej go na lasagne. Na górę rozszarp mozzarellę.
  6. Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30 min, po czym zmień funkcję piekarnika na grill i zapiekaj jeszcze przez 10 min.

* Najlepiej wodę wlać do opakowania po passacie, zamieszać, aby „zebrać” sos pomidorowy ze ścianek i dopiero wtedy wlać na patelnię.

Lasagne wegetariańska

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.