W ostatnich latach pulled pork bryluje na polskiej scenie kulinarnej. To pieczona przez kilka godzin w niskiej temperaturze wieprzowina. Gdy jest gotowa, rozszarpuje się ją widelcem, stąd nazwa. Jest wyjątkowo soczysta, aromatyczna. To idealny zamiennik klasycznego burgera czy obowiązkowy dodatek do bułek bao.
O tym, że pulled pork jest naprawdę pyszny, może świadczyć to, że ja nigdy nie jem wieprzowiny w postaci innej niż… zmielona. A to jest wyjątek potwierdzający regułę.
Natomiast jeśli już z ciekawości zajrzałeś do przepisu, to pewnie widziałeś, że całość ma się piec 9 godzin. Wiem, jest to dużo. U mnie kończy się na tym, że mięso marynuje dzień wcześniej, po czym wstaję o… 6 rano i nastawiam piekarnik. A potem nie wychodzę z domu (lub razem z Piotrkiem się zmieniamy), ponieważ nie wyobrażam sobie pozostawienia tego sprzętu włączonego, gdy nikogo nie ma w mieszkaniu.
Czy jest to tego warte? I tak, i nie. Biorąc pod uwagę, jakie jest z tym zamieszanie oraz popularność szarpanej wieprzowiny w różnych knajpkach lub food truckach, można by dojść do wniosku, że już pod względem finansowym jest to nieopłacalne.
Ale – jeśli planujesz imprezę, to może być Twoje popisowe danie. Nie jest trudne w przygotowaniu, robi się prawie samo, a na dodatek będziesz mieć pewność, że całość zostanie zjedzona (u nas mięsko zawsze starczało na dwa dni, a zapraszaliśmy na nie naprawdę sporo osób).
Ponadto w naszym przypadku decydującym impulsem do upieczenia po raz drugi (i pewnie nie ostatni) wieprzowiny jest… wspomnienie bułek bao z pulled porkiem, które podawane są we wrocławskiej restauracji Osiem Misek. Konkluzja jest więc taka, że jak się nie chce jeździć, to trzeba gotować.
UWAGA, UWAGA AKTUALIZACJA: Postanowiłam przetestować wersję “ekspresową”, bo pięciogodzinną, i jest równie pyszna! Dlatego szybko uzupełniam przepis, bo jestem przekonana, że teraz więcej osób przychylniej na niego spojrzy.
Składniki
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 1 jabłko
- 100 ml octu jabłkowego
- 3 łyżki sosu worcester
- 1 łyżka ziarenek gorczycy zmielonych w moździerzu
- 1 łyżka sosu chilli
- 2 łyżki wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki pieprzu
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki keczupu
Przygotowanie - 9h
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj.
- Zamarynuj mięso, najlepiej dzień wcześniej.
- Rozgrzej piekarnik do 90 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego wlej ocet jabłkowy, dodaj cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz jabłko pokrojone w ćwiartki. Na to połóż mięso, wylej na nie resztki marynaty.
- Piecz łopatkę przez 9 godzin w temperaturze 90 stopni.
- Po upieczeniu rozszarp wieprzowinę przy pomocy widelca.
przygotowanie - 5h
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj.
- Zamarynuj mięso, najlepiej dzień wcześniej.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego wlej ocet jabłkowy, dodaj cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz jabłko pokrojone w ćwiartki. Na to połóż mięso, wylej na nie resztki marynaty.
- Piecz łopatkę przez 4,5-5 godz. w temperaturze 150 stopni. W zależności od tego, jaki masz piekarnik, po 3-4 godz. wierzch może się zbyt mocno spiekać. Wtedy przełącz piekarnik na funkcję grzania od dołu.
- Po upieczeniu rozszarp wieprzowinę przy pomocy widelca.
Ja nie wylewam sosiku, który zostaje z pieczenia mięsa. Przekładam go, a gdy na drugi dzień chce podgrzać wieprzowinę na patelni, to dolewam do niej sosiku.
Z czym podawać pulled porka?
Pulled porka można wykorzystać na wiele sposobów. Jak już wspominałam, szarpana wieprzowina może zastąpić burgera, jest to również stanowić doskonały dodatek do bułek bao. Ale to nie koniec możliwości.
Można podać tosty lub kanapki z pulled porkiem (na zimno mięso jest równie smaczne) lub potraktować go jako element obiadu, zestawiając ze świeżą sałatką. Równie ciekawym pomysłem na imprezę (lub na wynos) jest tortilla z szarpaną wieprzowiną czy też… hot dog.
Jeśli wiec wykorzystasz jeden z tych sposobów i zostanie Ci jeszcze mięsa, możesz urozmaicić posiłki i na drugi dzień podać wieprzowinę zupełnie inaczej.
PS. Ja kiedyś robiłam pyszne burgery z pulled porkiem, ale “zgubiłam” zdjęcie. Odsyłam Cię więc do Instagrama, gdzie je publikowałam.
You must be logged in to post a comment.