fbpx
Szarpany kurczak

1 czerwca 2019

Szarpany kurczak

Ostatnio podawałam przepis na pulled porka, a dziś mam znacznie szybszą i prostszą propozycję – szarpanego kurczaka. Nie jest pieczony, tylko gotowany w marynacie, dzięki czemu zachowuje swoją soczystość. I tutaj od razu dodam, że zawsze jak słyszałam „gotowany kurczak” to mówiłam „nie, dziękuje”. Ale ta wersja jest naprawdę smaczna i do tego… fit.

Szczególnie jeśli tak jak ja, podasz mięso z ryżem oraz z sałatką ze świeżych warzyw (u mnie to był miks tego, co akurat znalazłam w lodówce). Jest to więc idealny obiad dla osób, które się odchudzają lub wręcz przeciwnie – chcą zbudować masę mięśniową i muszą pilnować tego, co jedzą. A przy tym zapewniam, że potrawa ta nie jest jałowa.

Ale żeby nie przedłużać, zapraszam do przepisu na szarpanego kurczaka.

Składniki na fit kurczaka

Szarpany kurczak - przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty umieść w garnku, wymieszaj.
  2.  Oczyść kurczaka, przekrój na pół, aby uzyskać mniejsze kawałki.
  3. Zagotuj marynatę, włóż do niej kurczaka i gotuj ok. 5-6 minut.
  4. Przełóż kurczaka na deskę, a sos dalej gotuj zwiększając ogień pod nim – ma się zredukować.
  5. Widelcem podziel kurczaka na mniejsze kawałki. Przełóż z powrotem do sosu i jeszcze chwilę gotuj (1-2 min).
    .
Ja kurczaka podałam z ryżem basmati i sałatką z tego, co było w lodówce – miksem sałat, pomidorem, cebulką i ogórkiem.
Ryż z szarpanym kurczakiem

Jak kupić dobrego kurczaka? Kurczaki z wolnego wybiegu

Choć nie ma wątpliwości co do tego, że drób jest zdrowym, lekkostrawnym mięsem, to kurczak niestety nie cieszy się zbyt dobrą renomą. Dlaczego? Ponieważ zwierzęta hodowane w celach masowej produkcji nierzadko przebywają w skandalicznych warunkach, a pasza, którą są karmione, z naturalną nie ma nic wspólnego. Za to nie brak w niej hormonów wzrostu, dzięki którym efektywność hodowli jest większa. Oczywiście – wszystko w granicach dopuszczalnych norm, ale i tak koniec końców marketowe mięso nie jest najlepszej jakości.

Co więc zrobić, jeśli tak jak ja, z drobiu lubisz wyłącznie kurkę? Wybieraj lokalnych hodowców. Takich, w przypadku których masz pewność, że kurczaki mają zapewnione odpowiednie warunki, wolny wybieg. I chodzi tu nie tylko o humanitarne podejście, ale także o smak. Takie mięso jest zdrowsze, posiada więcej wartości odżywczych.

To jednocześnie wpływa na jego cenę. I zdaję sobie sprawę z tego, że dla niektórych aspekt ekonomiczny może być najważniejszy. Zresztą ja sama nie kupuję wszystkiego, co jest „eko” i „bio”. A jak sobie radzę w tym przypadku? U mnie podstawą żywienia nigdy nie było mięso, nie jem go codziennie (czasami zdarza się, że przez cały tydzień mojemu jadłospisowi bliżej jest do diety wegetariańskiej). Dlatego wychodzę z założenia, że jak już kupuję kurczaka, to chce, aby był on dobrej jakości, bo całkowicie nie potrafię też z niego zrezygnować. I nie myśl sobie, że od zawsze miałam takie podejście – nie, po prostu do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć.

A gdzie szukać kurczaków z wolnego wybiegu? Ja od jakiegoś czasu kupuję je za pośrednictwem serwisu Lokalny Rolnik. Ceny tam są moim zdaniem bardziej przystępne, a już na pewno atrakcyjniejsze, niż na bio bazarach, na których byłam. Jeśli u Ciebie w mieście działa ta akcja, to zdecydowanie ją polecam.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?