Szarpany kurczak

1 czerwca 2019

Szarpany kurczak

Ostatnio podawałam przepis na pulled porka, a dziś mam znacznie szybszą i prostszą propozycję – szarpanego kurczaka. Nie jest pieczony, tylko gotowany w marynacie, dzięki czemu zachowuje swoją soczystość. I tutaj od razu dodam, że zawsze jak słyszałam „gotowany kurczak” to mówiłam „nie, dziękuje”. Ale ta wersja jest naprawdę smaczna i do tego… fit.

Szczególnie, jeśli tak jak ja, podasz mięso z ryżem oraz z sałatką ze świeżych warzyw (u mnie to był miks tego, co akurat znalazłam w lodówce). Jest to więc idealny obiad dla osób, które się odchudzają lub wręcz przeciwnie – chcą zbudować masę mięśniową i muszą pilnować tego, co jedzą. A przy tym zapewniam, że potrawa ta nie jest jałowa.

Ale żeby nie przedłużać, zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 2 filety z pieści z kurczaka
  • 40 ml sosu worcester
  • 80 ml wody
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru pokrojonego w plasterki
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty umieść w garnku, wymieszaj.
  2.  Oczyść kurczaka, przekrój na pół, aby uzyskać mniejsze kawałki.
  3. Zagotuj marynatę, włóż do niej kurczaka i gotuj ok. 5-6 minut.
  4. Przełóż kurczaka na deskę, a sos dalej gotuj zwiększając ogień pod nim – ma się zredukować.
  5. Widelcem podziel kurczaka na mniejsze kawałki. Przełóż z powrotem do sosu i jeszcze chwilę gotuj (1-2 min).
    .
Ja kurczaka podałam z ryżem basmati i sałatką z tego, co było w lodówce – miksem sałat, pomidorem, cebulką i ogórkiem.
Ryż z szarpanym kurczakiem

Jak kupić dobrego kurczaka? Kurczaki z wolnego wybiegu

Choć nie ma wątpliwości co do tego, że drób jest zdrowym, lekkostrawnym mięsem, to kurczak niestety nie cieszy się zbyt dobrą renomą. Dlaczego? Ponieważ zwierzęta hodowane w celach masowej produkcji nierzadko przebywają w skandalicznych warunkach, a pasza, którą są karmione, z naturalną nie ma nic wspólnego. Za to nie brak w niej hormonów wzrostu, dzięki którym efektywność hodowli jest większa. Oczywiście – wszystko w granicach dopuszczalnych norm, ale i tak koniec końców marketowe mięso nie jest najlepszej jakości.

Co więc zrobić, jeśli tak jak ja, z drobiu lubisz wyłącznie kurkę? Wybieraj lokalnych hodowców. Takich, w przypadku których masz pewność, że kurczaki mają zapewnione odpowiednie warunki, wolny wybieg. I chodzi tu nie tylko o humanitarne podejście, ale także o smak. Takie mięso jest zdrowsze, posiada więcej wartości odżywczych.

To jednocześnie wpływa na jego cenę. I zdaję sobie sprawę z tego, że dla niektórych aspekt ekonomiczny może być najważniejszy. Zresztą ja sama nie kupuję wszystkiego, co jest „eko” i „bio”. A jak sobie radzę w tym przypadku? U mnie podstawą żywienia nigdy nie było mięso, nie jem go codziennie (czasami zdarza się, że przez cały tydzień mojemu jadłospisowi bliżej jest do diety wegetariańskiej). Dlatego wychodzę z założenia, że jak już kupuję kurczaka, to chce, aby był on dobrej jakości, bo całkowicie nie potrafię też z niego zrezygnować. I nie myśl sobie, że od zawsze miałam takie podejście – nie, po prostu do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć.

A gdzie szukać kurczaków z wolnego wybiegu? Ja od jakiegoś czasu kupuję je za pośrednictwem serwisu Lokalny Rolnik. Ceny tam są moim zdaniem bardziej przystępne, a już na pewno atrakcyjniejsze, niż na bio bazarach, na których byłam. Jeśli u Ciebie w mieście działa ta akcja, to zdecydowanie ją polecam.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica to jedyna potrawą, jaką potrafisz przygotować? W takim razie sprawdź, jak to zrobić jeszcze lepiej. Zdradzam mój sposób na perfekcyjną jajecznicę, który zawsze się sprawdza.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *