Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Tacos

1 czerwca 2019

Tacos

Lubisz meksykańską kuchnię? Bo… ja nie bardzo. Skąd wiec pomysł na tacos, zapytasz? Za chwilę wyjaśnię. Wracając do meksykańskiej kuchni, jest dla mnie za ostra, za dużo w niej mięsa, a ja to bardziej z tych warzywolubnych jestem. No i przez połączenie wołowiny z dużą ilością fasoli kojarzy mi się zbyt ciężko.

Mam jednak kilka faworytów. To chilli con carne (właśnie się zorientowałam, że jeszcze nie spisałam na to danie przepisu, więc muszę to w najbliższym czasie nadrobić!), tacos i nachosy (no ale kto by nie lubił nachosów).

W tacos najlepsze jest to, że występują w nim świeże warzywa, co nadaje całości lekkości. A mięso?Gdy doprawisz je w zaproponowany przeze mnie sposób, to na pewno się zakochasz. I jeśli zerknąłeś już do składników, to pewnie widziałeś, że użyłam w tym przepisie gotowych placków. Zapytasz pewnie „dlaczego”, skoro jestem taką orędowniczką przygotowywania wszystkie od podstaw?

A to dlatego, że raz w Biedronce (kto z nas do niej nie chodzi) znalazłam tacos z bardzo dobrym składem – naprawdę, nie było się do czego przyczepić. A że mi za bardzo nie chciało się bawić z przygotowaniem ciasta i nadawaniem mu odpowiedniego kształtu, poszłam na łatwiznę. I tak właściwie to właśnie ten produkt na sklepowych półkach zainspirował mnie do przygotowania tej potrawy.

Składniki

  • opakowanie tacos (12 sztuk)
  • 400 g wołowiny
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie

  1. Wołowinę podsmaż na patelni.
  2. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj sól, wędzoną paprykę, chilli, czosnek niedźwiedzi oraz przecier pomidorowy.
  3. Paprykę, pomidory i awokado pokrój w drobną kostkę, wymieszaj w misce.
  4. Przełóż do każdego placka porcję mięsa oraz warzyw.
Tacos

Chrupiące tacos na imprezę

Tacos jest idealną propozycją na imprezę. Z jednej strony jest stosunkowo małe, a z drugiej, dzięki wołowinie, bardzo sycące. I wszystko można przygotować wcześniej, aczkolwiek musisz uważać. Dlaczego? Ponieważ mięso może sprawić, że placki nasiąkną i wtedy całość nie będzie taka chrupiąca. Mam więc dla Ciebie dwie porady.

Tacos możesz złożyć przed samym przyjściem gości – to trwa dosłownie kilka minut, a możesz być pewny, że danie to szybko zniknie z talerzy. Natomiast Ty nie będziesz się martwić, że po długim leżeniu przestanie być tak apetyczne.

A co, jeśli zamierzasz podać je później? Nie musisz stać w kuchni, gdy w salonie bawią się gości – nałóż mięso do jednej miski, warzywa do kolejnych i rozdaj każdemu placki. Dzięki temu goście samodzielnie złożą swoją przekąskę, przy okazji dopasowując ją do swoich preferencji. U mnie na przykład królują warzywa, a mięso to tylko dodatek, natomiast u Piotrka proporcje są odwrotne…

A! I naprawdę nie potrzebujesz do tego żadnego, dodatkowego sosu! Niech świeże warzywa grają tu pierwsze skrzypce, nie trzeba ich niczym zalewać.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?

Jajka BLT

Jajka BLT

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na bezglutenowe śniadania lub masz ochotę na pyszną przekąskę, sprawdź przepis na jajka inspirowane kanapką BLT. To proste, lecz efektowne danie, które zasmakuje każdemu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *