Sajgonki pieczone

1 czerwca 2019

Sajgonki pieczone

Uwielbiam kuchnię azjatycką, a Ty? Często przygotowuję różnego rodzaju curry, tajskie zupy czy makaron ryżowy z sosem na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Jednak moim ideałem są sajgonki. Gdy tylko są w menu restauracji, zawsze je zamawiam, ale nigdy sama ich nie przyrządzam, ponieważ unikam smażenia w głębokim tłuszczu (nie dlatego, żeby być bardziej fit, ale po prostu kiedyś bardzo mocno poparzyłam się olejem, który „wybuchł”).

Raz pokusiłam się o zrobienie spring rollsów, czyli warzyw owiniętych w papier ryżowy, bez żadnej dodatkowej obróbki, aczkolwiek nie przypadła mi do gustu ta potrawa.

Lecz raz, w przypływie geniuszu, postanowiłam upiec sajgonki i okazało się, że są przepyszne. Nie będę ukrywać, że nie są takie same w smaku jak smażone, ale z pewnością równie dobre. Najlepsze są na ciepło, świeżo wyciągnięte z piekarnika, ale ja je również zabierałam do pracy i jadłam na zimno oraz… odgrzewałam na patelni z niewielką ilością oleju – każdy z tych sposobów polecam.

A jeśli Cię do nich przekonałam, to przejdź do przepisu. I pamiętaj, że taka wersja jest znacznie bardziej FIT.

Składniki

Sajgonki
  • 12 krewetek
  • sok z połowy limonki
  • 1 opakowanie papieru ryżowego (12 sztuk)
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka chilli
Sos do sajgonek
  • 2 łyżki sosu worcester/sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok z ćwiartki limonki
  • ½ łyżeczki płatków chilli

Przygotowanie

Sajgonki
  1. Na patelnie wyciśnij sok z limonki, dodaj krewetki, sól, pieprz i podsmażaj je maksymalnie 4 minuty.
  2. Marchewkę, paprykę oraz seler pokrój w cienkie paski.
  3. Ściągnij krewetki z patelni, wlej na nią łyżkę oleju kokosowego i rozgrzej go.
  4. Dodaj warzywa, podsmażaj je kilka minut, aż zmiękną (marchewka może być lekko twarda). Przypraw je solą, pieprzem, chilli.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu; po odcedzeniu przelej go zimną wodą.
  6. Posiekaj drobno krewetki, wymieszaj z podsmażonymi warzywami, dodaj makaron (możesz go nożyczkami kuchennymi poucinać, aby nie był tak długi).
  7. Namocz papier ryżowy, aż będzie elastyczny, nałóż porcję farszu i zawiń (sprawdź niżej, jak to zrobić). Układaj sajgonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw sajgonki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja góra dół z termoobiegiem.
  9. Po 10 min przełącz piekarnik na funkcję grill i termoobieg (lub tylko grill) i piecz je jeszcze przez 15 min.
Sos do sajgonek
  1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu*.

** Nie mogę jeść sosu sojowego, dlatego zwykle zastępuje go sosem worcester. Natomiast jeśli nie masz z tym problemu, możesz użyć go w tym przepisie – będzie lepiej pasować.

Sajgonki

Jak zawijać sajgonki?

Zawijanie sajgonek nie jest trudnym zadaniem, wcześniej trzeba jednak namoczyć papier ryżowy, a na to jest kilka metod. U mnie sprawdziła się tylko jedna.

Do dużego talerza (obiadowego) wlewam niewielką ilość wody. Następnie kładę na nim arkusz papieru i przy pomocy rąk dokładnie go namaczam. W moim wykonaniu jest to najszybszy sposób na jego przygotowanie.

Można też namaczać papier przy pomocy gąbki, jednak jest to czasochłonne. Najszybsze jest natomiast zanurzanie go w misce/głębokim talerzu wypełnionym wodą, lecz istnieje ryzyko, że papier zbyt mocno nasiąknie i wtedy będzie się łatwo rwać.

A jak wygląda zawijanie sajgonek? Nałóż porcję farszu blisko krawędzi arkusza, po czym zacznij zawijać go w rulon. Gdy będziesz w połowie, boki papieru złóż do środka i zakończ zwijanie w rulon.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Laksa wegańska

Laksa wegańska

Jeśli choć trochę tak jak ja, lubisz azjatycką kuchnię, musisz wypróbować przepis na laksę. W mojej wersji to wegetariańskie danie obiadowe, które przekona do siebie każdego sceptyka kuchni roślinnej.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]