Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Sajgonki pieczone

1 czerwca 2019

Sajgonki pieczone

Uwielbiam kuchnię azjatycką, a Ty? Często przygotowuję różnego rodzaju curry, tajskie zupy czy makaron ryżowy z sosem na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Jednak moim ideałem są sajgonki. Gdy tylko są w menu restauracji, zawsze je zamawiam, ale nigdy sama ich nie przyrządzam, ponieważ unikam smażenia w głębokim tłuszczu (nie dlatego, żeby być bardziej fit, ale po prostu kiedyś bardzo mocno poparzyłam się olejem, który „wybuchł”).

Raz pokusiłam się o zrobienie spring rollsów, czyli warzyw owiniętych w papier ryżowy, bez żadnej dodatkowej obróbki, aczkolwiek nie przypadła mi do gustu ta potrawa.

Lecz raz, w przypływie geniuszu, postanowiłam upiec sajgonki i okazało się, że są przepyszne. Nie będę ukrywać, że nie są takie same w smaku jak smażone, ale z pewnością równie dobre. Najlepsze są na ciepło, świeżo wyciągnięte z piekarnika, ale ja je również zabierałam do pracy i jadłam na zimno oraz… odgrzewałam na patelni z niewielką ilością oleju – każdy z tych sposobów polecam.

A jeśli Cię do nich przekonałam, to przejdź do przepisu. I pamiętaj, że taka wersja jest znacznie bardziej FIT.

Składniki

Sajgonki
  • 12 krewetek
  • sok z połowy limonki
  • 1 opakowanie papieru ryżowego (12 sztuk)
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka chilli
Sos do sajgonek
  • 2 łyżki sosu worcester/sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok z ćwiartki limonki
  • ½ łyżeczki płatków chilli

Przygotowanie

Sajgonki
  1. Na patelnie wyciśnij sok z limonki, dodaj krewetki, sól, pieprz i podsmażaj je maksymalnie 4 minuty.
  2. Marchewkę, paprykę oraz seler pokrój w cienkie paski.
  3. Ściągnij krewetki z patelni, wlej na nią łyżkę oleju kokosowego i rozgrzej go.
  4. Dodaj warzywa, podsmażaj je kilka minut, aż zmiękną (marchewka może być lekko twarda). Przypraw je solą, pieprzem, chilli.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu; po odcedzeniu przelej go zimną wodą.
  6. Posiekaj drobno krewetki, wymieszaj z podsmażonymi warzywami, dodaj makaron (możesz go nożyczkami kuchennymi poucinać, aby nie był tak długi).
  7. Namocz papier ryżowy, aż będzie elastyczny, nałóż porcję farszu i zawiń (sprawdź niżej, jak to zrobić). Układaj sajgonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw sajgonki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja góra dół z termoobiegiem.
  9. Po 10 min przełącz piekarnik na funkcję grill i termoobieg (lub tylko grill) i piecz je jeszcze przez 15 min.
Sos do sajgonek
  1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu*.

** Nie mogę jeść sosu sojowego, dlatego zwykle zastępuje go sosem worcester. Natomiast jeśli nie masz z tym problemu, możesz użyć go w tym przepisie – będzie lepiej pasować.

Sajgonki

Jak zawijać sajgonki?

Zawijanie sajgonek nie jest trudnym zadaniem, wcześniej trzeba jednak namoczyć papier ryżowy, a na to jest kilka metod. U mnie sprawdziła się tylko jedna.

Do dużego talerza (obiadowego) wlewam niewielką ilość wody. Następnie kładę na nim arkusz papieru i przy pomocy rąk dokładnie go namaczam. W moim wykonaniu jest to najszybszy sposób na jego przygotowanie.

Można też namaczać papier przy pomocy gąbki, jednak jest to czasochłonne. Najszybsze jest natomiast zanurzanie go w misce/głębokim talerzu wypełnionym wodą, lecz istnieje ryzyko, że papier zbyt mocno nasiąknie i wtedy będzie się łatwo rwać.

A jak wygląda zawijanie sajgonek? Nałóż porcję farszu blisko krawędzi arkusza, po czym zacznij zawijać go w rulon. Gdy będziesz w połowie, boki papieru złóż do środka i zakończ zwijanie w rulon.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Jajka BLT

Jajka BLT

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na bezglutenowe śniadania lub masz ochotę na pyszną przekąskę, sprawdź przepis na jajka inspirowane kanapką BLT. To proste, lecz efektowne danie, które zasmakuje każdemu.

Kwiaty cukinii z ricottą

Kwiaty cukinii z ricottą

Chcesz zachwycić znajomych lub rodzinę na przyjęciu? Przygotuj faszerowane kwiaty cukinii w cieście. Mam dla Ciebie prosty przepis na kwiaty cukinii smażone, z chrupiąca tempurą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *