Uwielbiam kuchnię azjatycką, a Ty? Często przygotowuję różnego rodzaju curry, tajskie zupy czy makaron ryżowy z sosem na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Jednak moim ideałem są sajgonki. Gdy tylko są w menu restauracji, zawsze je zamawiam, ale nigdy sama ich nie przyrządzam, ponieważ unikam smażenia w głębokim tłuszczu (nie dlatego, żeby być bardziej fit, ale po prostu kiedyś bardzo mocno poparzyłam się olejem, który „wybuchł”).
Raz pokusiłam się o zrobienie spring rollsów, czyli warzyw owiniętych w papier ryżowy, bez żadnej dodatkowej obróbki, aczkolwiek nie przypadła mi do gustu ta potrawa.
Lecz raz, w przypływie geniuszu, postanowiłam upiec sajgonki i okazało się, że są przepyszne. Nie będę ukrywać, że nie są takie same w smaku jak smażone, ale z pewnością równie dobre. Najlepsze są na ciepło, świeżo wyciągnięte z piekarnika, ale ja je również zabierałam do pracy i jadłam na zimno oraz… odgrzewałam na patelni z niewielką ilością oleju – każdy z tych sposobów na sajgonki pieczone polecam.
A jeśli Cię do nich przekonałam, to przejdź do przepisu. I pamiętaj, że sajgonki z piekarnika są znacznie bardziej FIT.
Składniki na sajgonki z piekarnika
Sajgonki
- 12 krewetek
- sok z połowy limonki
- 1 opakowanie papieru ryżowego (12 sztuk)
- 1 marchewka
- 1/2 papryki
- 2 łodyżki selera naciowego
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka chilli
Sos do sajgonek
- 2 łyżki sosu worcester/sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- sok z ćwiartki limonki
- ½ łyżeczki płatków chilli
Sajgonki z piekarnika - przepis
Sajgonki pieczone
- Na patelnie wyciśnij sok z limonki, dodaj krewetki, sól, pieprz i podsmażaj je maksymalnie 4 minuty.
- Marchewkę, paprykę oraz seler pokrój w cienkie paski.
- Ściągnij krewetki z patelni, wlej na nią łyżkę oleju kokosowego i rozgrzej go.
- Dodaj warzywa, podsmażaj je kilka minut, aż zmiękną (marchewka może być lekko twarda). Przypraw je solą, pieprzem, chilli.
- W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu; po odcedzeniu przelej go zimną wodą.
- Posiekaj drobno krewetki, wymieszaj z podsmażonymi warzywami, dodaj makaron (możesz go nożyczkami kuchennymi poucinać, aby nie był tak długi).
- Namocz papier ryżowy, aż będzie elastyczny, nałóż porcję farszu i zawiń (sprawdź niżej, jak to zrobić). Układaj sajgonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw sajgonki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja góra dół z termoobiegiem.
- Po 10 min przełącz piekarnik na funkcję grill i termoobieg (lub tylko grill) i piecz je jeszcze przez 15 min.
Sos do sajgonek
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu*.
* Nie mogę jeść sosu sojowego, dlatego zwykle zastępuje go sosem worcester. Natomiast jeśli nie masz z tym problemu, możesz użyć go w tym przepisie – będzie lepiej pasować.
Jak zawijać sajgonki?
Zawijanie sajgonek nie jest trudnym zadaniem, wcześniej trzeba jednak namoczyć papier ryżowy, a na to jest kilka metod. U mnie sprawdziła się tylko jedna.
Do dużego talerza (obiadowego) wlewam niewielką ilość wody. Następnie kładę na nim arkusz papieru i przy pomocy rąk dokładnie go namaczam. W moim wykonaniu jest to najszybszy sposób na jego przygotowanie.
Można też namaczać papier przy pomocy gąbki, jednak jest to czasochłonne. Najszybsze jest natomiast zanurzanie go w misce/głębokim talerzu wypełnionym wodą, lecz istnieje ryzyko, że papier zbyt mocno nasiąknie i wtedy będzie się łatwo rwać.
A jak wygląda zawijanie sajgonek? Nałóż porcję farszu blisko krawędzi arkusza, po czym zacznij zawijać go w rulon. Gdy będziesz w połowie, boki papieru złóż do środka i zakończ zwijanie w rulon.
You must be logged in to post a comment.