Tag: przekąska

Ciasteczka z porem

Ciasteczka z porem

Znudziły Ci się kanapki do pracy, na uczelnię? Mam przepyszną alternatywę – ciasteczka z porem na drugie śniadanie, które są udanym zakończeniem nieudanych przygotowań. Nie masz pojęcia, o czym piszę? Wskakuj do wpisu.

Muffinki pizzowe

Muffinki pizzowe

Lubisz pizzę? Jeśli tak, to muffinki pizzerinki także polubisz. I przy okazji tak się składa, że mam na nie przepis! Sprawdź, jak zrobić muffiny wytrawne i przekonaj się, że będą idealne na każdą okazję.

Camembert pieczony

Camembert pieczony

Wiesz co kocham najbardziej? Sery! Z ich względu nigdy nie potrafiłabym zrezygnować z nabiału. Od zwykłej goudy, przez mozzarellę, po sery pleśniowe. Nie przepadam jedynie za tymi o zbyt mocnym zapachu, ale to już różnie bywa. Z serów można też wiele zrobić! Przekąski, przystawki, dania […]

Paszteciki z indyka

Paszteciki z indyka

Zobacz przepis na błyskawiczną przekąskę – paszteciki z ciasta francuskiego z farszem z indyka. Te mięsne paszteciki zachwycą każdego, są też uniwersalne – możesz przygotować je na wiele okazji.

Jajka BLT

Jajka BLT

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na bezglutenowe śniadania lub masz ochotę na pyszną przekąskę, sprawdź przepis na jajka inspirowane kanapką BLT. To proste, lecz efektowne danie, które zasmakuje każdemu.

Kwiaty cukinii z ricottą

Kwiaty cukinii z ricottą

Chcesz zachwycić znajomych lub rodzinę na przyjęciu? Przygotuj faszerowane kwiaty cukinii w cieście. Mam dla Ciebie prosty przepis na kwiaty cukinii smażone, z chrupiąca tempurą.

Brownie z czereśniami

Brownie z czereśniami

Masz ochotę na pyszne, czekoladowe ciasto? Sprawdź mój przepis na brownie z czereśniami. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie – na pewno sobie z nim poradzisz!

Bruschetta z roladkami z cukinii

Bruschetta z roladkami z cukinii

Nie masz pomysłu na smaczną i efektowną przekąskę na imprezę? A możesz chcesz zjeść coś oryginalnego na śniadanie? W takim razie sprawdź mój przepis na bruschettę z pomidorkami koktajlowymi oraz roladki z cukinii z kozim serem.

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą

Nie masz, z czym podawać burratę? Przedstawiam pomysł na klasyczną włoską sałatkę z serem burrata oraz szynką prosciutto. Przekonaj się, że efektowny posiłek możesz przygotować w kilka minut.

Gniecione ziemniaki z pesto

Gniecione ziemniaki z pesto

Gniecione ziemniaki z pesto to idealna propozycja zero waste na kolację lub jako dodatek do obiadu. Wykorzystaj ziemniaki, które zostały Ci z poprzedniego dania oraz liście rzodkiewki i kalarepy, które zwykle są wyrzucane.

Panini z wołowiną

Panini z wołowiną

Jeśli masz dość tradycyjnych obiadów, sprawdź przepis na włoską, opiekaną kanapkę – panini. Przygotowałam ją z wołowiną, dzięki czemu to sycąca propozycja. Opiekana kanapka idealnie nadaję się również do tego, aby zabrać ja na wynos.

Tapenada, pasta z oliwek

Tapenada, pasta z oliwek

Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada, to idealny dodatek do chrupiącego pieczywa czy makaronu. Wystarczy kilka składników i nie więcej niż 5 min, przygotować pyszny dip, który będzie idealną przystawką podczas imprez.

Sajgonki pieczone

Sajgonki pieczone

Uwielbiam kuchnię azjatycką, a Ty? Często przygotowuję różnego rodzaju curry, tajskie zupy czy makaron ryżowy z sosem na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw. Jednak moim ideałem są sajgonki. Gdy tylko są w menu restauracji, zawsze je zamawiam, ale nigdy sama nie przyrządzam, ponieważ unikam […]

Tarta francuska z cukinią

Tarta francuska z cukinią

Przekonaj się, że przygotowanie smacznej oraz efektownej (i wciągającej) przystawki może być proste i szybkie. Tartę francuską z cukinią i kozim serem możesz podać podczas spotkań z rodziną, przyjaciółmi lub zabrać ją do pracy. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Szparagi grillowane w szynce szwarcwaldzkiej to sprawdzony, letni przepis. Możesz przygotować je w domu, na patelni grillowej lub podczas spotkań przy grillu. Wystarczą dwa składniki, aby wyczarować efektowną przekąskę.

Aioli

Aioli

Aioli to delikatny, prowansalski sos czosnkowy. I jak dla mnie jest to kwintesencja tego, co najlepsze, czyli w praktyce… majonezu i czosnku – cóż poradzę, że uwielbiam obie te rzeczy? Klasyczne aioli robi się na bazie świeżego czosnku, żółtek oraz oleju lub oliwy z oliwek […]